Börja dagen med danska tebröd

Finns det något bättre än att få nybakade bröd till frukost på helgen? Kanske i synnerhet nu i gråmulna januari. Det som är så bra med det här receptet på danska tebröd är att i princip allt arbete görs kvällen innan. Det enda som krävs på morgonen är att pensla bröden och sen skjuts in […]

Läs mer Kommentarer { 0 }
  • Enkel minestrone i bästa bemärkelse

    Enkel minestrone – en italiensk bondsoppa som lagas efter principen ”man tager vad man haver”. Den här förenklade varianten är ett perfekt vardagsrecept när tiden tryter och familjen är hungrig. 4 portioner 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 squash 1 morot 1 stor potatis av fast sort 1 stjälk selleri 1 paket bacon, 140 g […]

    Läs mer Kommentarer { 0 }

    Ricottafyllda auberginerullar i tomatsås

    Det här är verkligen en älskad rulle! En vegetarisk och matig godbit som passar utmärkt på buffébordet men också som ensam stjärna tillsammans med nykokt pasta, ett bröd att suga upp tomatsåsen med, en god sallad och en flaska rödvin. 12 bufféportioner 6 auberginer 1/2 tsk + 1 tsk salt 1 gul lök 4 stora […]

    Läs mer Kommentarer { 0 }

    Lättlagad svamplasagne

    Lasagne är oftast oemotståndligt i de flesta varianter. Den här svamplasagnen är både lättlagad och attans god. Använd de svampar som du plockat själv (om du har lyckan att ha sådana i frysen eller torkade) eller köp dina favoriter i affären och blanda svampen efter behag. Resultatet? En krämig lasagne som kommer att göra succé! […]

    Läs mer Kommentarer { 0 }

    Råstekt hummerstjärt en riktigt lyxig förrätt

    Råstekt hummerstjärt med kryddig hummerkräm och hummerskum, det låter inte illa! Varför inte laga denna anrättning som förrätt på Nyårsafton? Tänk på att du måste påbörja tillagningen av hummerskummet dagen innan rätten ska serveras. Kokt hummer är inte speciellt jättegott, det är majonnäsen till som är god och det behövs generösa mängder majonnäs för att […]

    Läs mer Kommentarer { 0 }

    Sillens säkra plats på julbordet

    Sillen har för mig och min familj en given plats på julbordet. Klassiker som löksill, senapssill men även någon nykomling ska finnas med varje år, tycker jag. Jag gillar Åsa Swanberg spännande julvarianter. Lingon- och enbärssill Lag 1 dl ättiksprit, 12 % 2 dl socker 3 dl vatten Smaksättning 1 burk inläggningssill (à 420 g) […]

    Läs mer Kommentarer { 0 }

    Fransk kola till jul

    Från anrika konditori Lundagård i Lund har Jan Hedh fått detta recept på fransk kola. Conditori Lundagård var under mer än 100 år verkligen en institution i Lund och konditoriet var verksamt från mitten av 1870-talet till 2009. Vill du inte doppa kolan i choklad så koka den till 122-124°C. Då håller den formen och […]

    Läs mer Kommentarer { 0 }

    Vinterns goda med glögg och snittar

    Dags att njuta av advent Hur överlever man när vintern och mörkret kommer krypande? Ett sätt är att hejdlöst ge sig hän åt att tända ljus, pynta med vackra blommor och framför allt laga god mat. Om du uppskattar advent och tycker om att njuta lite extra i vintermörkret så är Vinterns goda av Åsa […]

    Läs mer Kommentarer { 0 }

    Saffransknutar och -snurror till 1:a advent

    Varför inte variera dig och gör goda saffransknutar och -snurror till advent i stället för lussekatter. Bullarna är oemotståndliga bullar och fyllda med hemmagjord mandelmassa, kan det bli godare? Tänk på att mandelmassan helst ska göras dagen innan man bakar. Receptet är hämtat ur Jan Hedhs nya kokbok Julens söta. Praliner, småkakor och annat gott, (Norstedts). […]

    Läs mer Kommentarer { 0 }

    Mexikansk frukostsallad mitt i höstmörkret? Absolut!

    Nu när höstmörkret kryper på är det läge att förgylla helgfrukosten med ett lite matigare alternativ. David Frenkiel och Luise Vindahl tipsar här om en annan start på dagen. Här får du deras variant på en mexikansk frukost som har en fin balans mellan söt mango, salta bönor, krämig avokado, lättstekta ägg, örter och rejält […]

    Läs mer Kommentarer { 0 }

    Västerbottenpaj

    Ingredienser till vår västerbottenpaj Pajdegen: 125 gr smör 3 dl mjöl 1 msk vatten Fyllningen: 225 gr riven västerbottenost 3 ägg 1 dl matlagningsgrädde salt peppar Blanda mjöl och smör i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt 1 msk kallt vatten. Tryck ut degen i en pajform som sedan får stå i kylskåpet i […]

    Läs mer Kommentarer { 0 }