Startsida Om mig Kontakt
Hjärnan utan off-knapp

Vad lätt det är att slarva, alltså. Bara köra på, ignorera signaler och inte ta hand om sig själv. Orkar inte träna för det är för mörkt, omöjligt att gå till jobbet istället för att åka buss för är alltid sen på morgonen och hinner annars inte till mitt första möte, en hjärna som inte har en off-knapp och så lite dålig sömn på det. Ridå.

Men…

Jag har bokat läkartid för min horribla PMDS. Jag blir bättre på att planera min jobbkalender. Jag har skaffat mig fri tillgång på spa och yoga tio minuter från hemma. Jag har medicinerat för att få stänga av hjärnan och sova, och har vaknat utvilad efter att ha fått en hel natts sömn utan ångestfyllda tankar. Jag vet vad jag behöver jobba med och vad jag behöver sluta med. Jag har spenderat tid med sådana jag tycker om att spendera tid med. Det börjar bli vår. Det kommer bli bra.

Vad har vi ätit den här veckan?

Vi kom just hem från Skåne, och jag ser fram emot en kortvecka och lite ledigt. Det verkar dessutom bli solsken mot slutet av veckan, och i Skåne ska det vara hela 10 grader. Välbehövligt! Vad vi har ätit nedan finns samlat nedan, som vanligt.

I måndags åt vi Calles rårakor med lingon, bacon och bönsallad.

I tisdags firade vi våffeldagen lite i förväg och slog till på potatisvåfflor med gräddfil, fint hackad rödlök, västerbottensost och tångrom. De andra hade även kallrökt lax på.

I onsdags gjorde vi fried rice med grönsaker och en enkel sötsur sås.

I torsdags åt vi pizza.

I fredags åt vi mammas risrätt med sallad och vinaigrette.

I lördags hade vi kalas hemma hos mina föräldrar, och de hade lagat baconlindad kycklingfilé (till mig hade pappa gjort quornfilé med vegetariskt bacon) med ugnsbakad amandinepotatis, balsamicosås och sallad. Till efterrätt hade vi såklart tårta.

Idag är det söndag och ikväll äter vi färdiga gyozas.

Avokadosallad med kålrabbi och pomelo

Det har varit grå och bråda veckor det senaste. Jag har slarvat. Jobbat för mycket, tränat för lite och känt en allmän hopplöshet över det konstanta, grå och regniga vädret som har parkerat över Göteborg. Jag brukar aldrig bli så påverkad av vädret, och vill fortfarande hävda att årstider är något av det bästa som finns, men efter att ha kämpat mig till jobbet i motvind, ösregn, kyla, orkanvindar och allt där emellan måste jag ändå säga att en solig vår är mer än välkommet. Den här helgen är vi i Skåne för att fira pappa, Nelson och tvillingarna som har fyllt år, och jag ser fram emot att stänga av hjärnan lite och bara hänga hemma.

I matväg har det varit lite upp och ner, men några goda och enkla rätter har vi fått till det senaste. När vi hade MBT för några veckor sedan slängde jag ihop en enkel sallad som var väldigt god som tillbehör till vårrullarna vi åt, men jag kan tänka mig att den även passar bra till gyozas. Vi hade fryst avokado, men föredrar alltid färsk.

Avokadosallad med kålrabbi och pomelo
4 portioner

2 avokado
1 kålrabbi
0,5 pomelo
ponzu + furikakefrön

Gröp ur avokadon och lägg på ett fat. Skala och tärna kålrabbin och lägg på fatet med avokadon. Ta ut pomeloklyftorna och dela på hälften och lägg på avokadon och kålrabbin. Toppa med ponzu och furikakefrön, servera direkt.

Vad har vi ätit den här veckan?

Ännu en vecka har passerat, och jag är tacksam för solen som skiner över Göteborg idag. Vi har varit ute nästan hela dagen, men kom precis in och jag ska lägga mig på soffan och kolla färdigt på min Beatles-dokumentär. Veckans middagar finns samlat nedan, som vanligt.

I måndags gjorde vi en slags demonterad eggplant parm. Jag fixade parmesan– och pankopanerade aubergine och körde i airfryern (dear God, KRISPET!!!), gjorde en tomatsås med svarta oliver, basilika och rosmarin och svängde ihop vita bönor med lite jordnötspesto som jag hittade i kylskåpet. De andra fick även pasta till men jag tyckte det räckte med det andra.

I tisdags hade vi MBT med biltema (don’t ask) och mitt bidrag var vårrullar med dipsås och en enkel sallad på kålrabbi, pomelo, avokado och furikake.

I onsdags hade jag och Sigge ensam-middag eftersom Calle och Clara åt sushi innan hennes kör. Vi slog till på den gamla favoriten med en stor skål hummus som vi dippade grönsaker och varma pitabröd i.

I torsdags var det som vanligt VmVP och vi åt smashad potatis med svarteppparmajonnäs och riven parmesan. De andra hade sous-viddad flankstek, jag hade vegobiff. Airfryad brysselkål med citronzest och olivolja som tillbehör. Chokladterrine med lättvispad grädde och hallon till efterrätt.

I fredags åt vi pizza.

I lördags gjorde vi thaicos.

Idag är det söndag och ikväll ska vi äta pad thai med tofu och thaibasilika.

Popcorn med parmesan och svartpeppar

Smörgåstårta, Garden State och lutheransk arbetsmoral (hint: jag har den inte) avhandlades igår när V, S & S var här igår för att äta pizza, dricka drinkar och smaka på Frankrikevin. Innan vi drog igång pizzabaket gjorde jag popcorn med parmesan och svartpeppar, efter ett recept från Claras fina Harry Potter-kokbok. Roligt sätt att servera popcorn på!

Andra förslag som finns i boken är att steka bacon knaprigt och sedan smula över popcornen. Kanske något för någon köttätare där ute?

Popcorn med svartpeppar och parmesan
Poppa popcorn och lägg upp i en skål. Mortla svartpeppar (eller använd pepparkvarn, men nymald behöver den vara) och riv över rikligt med fint riven parmesan.

Parmesanpanerad aubergine i airfryer

Jag fortsätter mina airfryeräventyr och gjorde igår helt magiskt goda parmesanpanerade aubergineskivor som vi hade som tillbehör till vår spaghetti puttanesca. Jag körde som vanligt lite på känn, men de blev alldeles ljuvligt mjuka inuti och frasiga utanpå.

Perfekta även att lägga i en eggplant parm om man gillar sådant. Och det gör man ju tänker jag… (snabbkurs: varva parmesanpanerade aubergineskivor med tomatsås och mozzarella, gratinera i ugnen, servera med sallad och en bit bröd).

Parmesanpanerad aubergine i airfryer
Börja med att skiva auberginen och lägg skivorna i ett durkslag. Strö över salt och låt stå i ungefär en halvtimme, eller så länge du hinner. Preppa under tiden paneringen – knäck ett ägg och vispa upp i en skål, lägg mjöl på en tallrik och panko och fint riven parmesan i en annan (och pankoblandningen kan du med fördel smaksätta med salt, peppar och lite paprikapulver eller chili). Torka av skivorna, lägg först i mjölet, sedan i ägget och sist i pankon. Lägg i airfryerkrogen och spraya med olja. Kör på inställningen för grönsaker (tror våra gick på 170 grader i 10-15 minuter). Efter halva tiden vände vi skivorna och sprayade på lite olja och lät dem gå en stund till.

Vad har vi ätit den här veckan?

Det har varit en lite för hetsig vecka, men den avslutades på bästa sätt med häng hos M&M i Malmö. Lunch på Saluhallen, cykeltur i blåsten, Mellofinal, bubbel, lala (högst internt) och solsken. Vi körde hem tidigt i morse, slängde in packningen och åkte ner till Operan för att titta på Sandvargen tillsammans med barnen. En jättemysig barnopera om den kloka och filosofiska Zackarina och hennes kompis Sandvargen, som kan precis allt. Nu ska vi kika på veckans avsnitt av Bäst i Test, men först – veckans middagar samlade nedan, som vanligt.

I måndags åt vi vårrullar som jag hade förberett på söndagen. Jag frös in dem direkt efter att de svalnat och körde dem sedan i airfryern precis innan servering på måndagen. Blev perfekta! Åt vårrullarna med en enkel sallad gurka, kålrabbi, röd chili och morötter.

I tisdags åt de andra potatis, fiskpinnar och remouladsås. Jag var inte så hungrig och nöjde mig med hummus, pitabröd och grönsaker.

I onsdags kylskåpsrensade vi och fick ihop (som alltid haha) wraps. Jordnötspesto, tunt hyvlad rödkål, mungbönsbites, en bit mozzarella och grönsaker blev en bra middag.

I torsdags var det VmV och vi bjöd på puylinser med aubergine och småtomater. Surdegsfocaccia (som nattjäste och bakades ut precis innan vi åt det) som tillbehör.

I fredags kom vi ner till Malmö och bjöds på en supergod tagliatelle puttanesca. Ljuvligt!

I lördags köpte vi hem thaimat.

Idag är det söndag och ikväll har vi ätit helt vanliga tacos.

Tofu i airfryer

Jag har skaffat mig en airfryer. Ingen avanceread historia, men en liten, lagom och effektiv för mig som vill ge mig in i airfryerns vegetariska värld. Varför då? För jag har scannat nätet i jakt på information om det är lönt att skaffa en airfryer om man är vegetarian och inte kommer göra kött i den, och det enkla svaret är JA. Jättestor anledning nummer ett? Tofu. Av alla vegetariska proteinrika alternativ är tofu min ohotade favorit. Jag äter tofu minst en gång i veckan på massor med olika sätt, och jag har hittills gjort tofu i airfryern på två olika sätt och det har varit succé båda gångerna. Vi kommer bli bra kompisar, airfryern och jag! Tips jag har lärt mig av en amerikansk snubbe på Youtube? Köp en såndär sprayolja som man hittar i välsorterade matbutiker, så blir resultatet helt magiskt.

Idag slängde jag ihop en slarvig och enkel historia som säkert kunna se mycket finare ut, men DEAR GOD vilket fras det blev på den där tofun, oavsett utseende. Helt otroligt. Receptet nedan får ni se mer som en skiss, ok?

Tofu i airfryer
Pressa ut vätskan ur tofublocket genom att lägga den i press ett tag innan du ska äta. Skiva sedan i valfri storlek och torka av med lite papper. Marinera med soja och lite ingefära om du vill det. Häll maizena på en tallrik och doppa dina tofubitar däri så att de täcks helt. Skaka av försiktigt och lägg i airfryerkorgen. Spraya med olja. Kör i 20-ish minuter på 180 grader, öppna efter halva tiden och vänd tofubitarna. Servera direkt.

Vad har vi ätit den här veckan?

Ännu en vecka att lägga till handlingarna! En bra sådan, faktiskt. Nästa vecka utlovas dessutom sol, hur fint hade inte det varit? Gud vad jag längtar efter lite vårväder! Och vårmat. Sallader! Rosévin! Nybakad focaccia! Oh well, jag fortsätter drömma några veckor till. Vad vi har ätit finns samlat nedan, som vanligt.

I måndags gjorde vi wraps som vi fyllde med färskost, jordnötspesto, mungood-nuggets (gjorda på mungbönor, galet goda – i Göteborg har jag hittat på Focus eller Hemköp på Vasagatan), hyvlad rödkål och blandade kylskåpsrensargrönsaker.

I tisdags gick vi till Joe Farellis och slog till på en av deras goda pizzor. Barnen åt hamburgare och criss cut fries.

I onsdags åt vi penne alla norma med ett berg av parmesan på toppen.

I torsdags invigde vi min airfryer och bjöd på Nashville Fried Tofu med dirty fries (toppade med ostsås, jalapenos och salladslök), dillpickles och coleslaw.

I fredag åt vi pizza, den här gången på surdeg. Supergod!

I lördags var vi hos V&S på middag och vi åt falafel (som J hade gjort på både kikärtor och gula ärtor – bra tips, det var supergott!) i pitabröd som vi toppade med tahinisås, grönsaker, snabbsyrad rödkål, tzatziki och saltgurka.

Idag är det söndag och ikväll ska jag se Den Flygande Holländaren på Operan. Middag får bli något lätt från Operabaren, och jag hörde ryktas om att Calle och kidsen ska äta sushi ikväll.

Chili cheesekrustader

Fredag, fredag, älskade fredag. När man har en någorlunda städad lägenhet, har stängt ner jobbdatorn för dagen, pizzadeg på jäsning och en hel kväll tillsammans med familjen att se fram emot. En av de bästa stunderna på veckan. Den här helgen spenderar vi på hemmaplan. Vi ska ta en lunch på stan, äta middag hos V&S, jag ska på Operan (Den Flygande Holländaren, det ska bli spännande) och så ska vi äta gofrukost med surdegsfrallor.

Ska ni bjudna på något gott i helgen kan jag varmt rekommendera de här små kompisarna, chili cheesekrustader med färska jalapenos på toppen. HERREGUD vad många vi satte i oss förra lördagen, haha. Perfekt till fördrinken! Receptet kommer från Ica.

Chili cheesekrustader
24 stycken

1 färsk jalapeño
100 g  färskost
2 dl riven cheddarost
24 små krustader
0,5 skivad färsk jalapeño (till garnering)

Sätt ugnen på 200 grader. Dela, kärna ur och finhacka jalapeñon. Blanda med färskost och cheddar. Ställ krustaderna på en bakpappersklädd plåt eller i en ugnsfast form och fyll med ostsmeten. Toppa med tunna skivor av jalapeño. Ställ in i mitten av ugnen 5–10 minuter eller tills osten smält och de fått lite färg. Servera direkt.