Gotlands ornitologiska förening

Njut av fågellivet genom föreningens verksamhet! Exkursioner, kurser, resor och föredrag. Häng med oss och få glädjen av att uppleva och lära dig lite mer om Gotlands fåglar. Inga förkunskapskrav! Kuster, ängen och skog. Gotland bjuder på en passande miljö för massor av olika fågelarter. Lär dig mer om de bästa fågellokalerna!
Bli medlem och bidra till att skydda fågellivet

På gång!

Söndag 28 april – Strandängarna vid Ålarve (41)

Det har sagts många gånger, men den här lokalen är nog öns mest tillgängliga strandäng. Gott om skådartid och kort promenad! Gräset betas varsamt av lamm vilket gör det lättare att hitta vadare och småfåglar bland tuvorna. Samling på parkeringen vid grinden till reservatet kl. 08:00.
Ledare är Per Smitterberg tel. 070 568 53 68.

Nyheter och exkursionsrapporter

Faludden och Stockviken den 7 april 2024

Idag höll Arvid Svanborg och undertecknad en GOF-exkursion på Faludden. Vi började längst ut på udden och fick kryssa mängder med arter, t.ex. över 50 skärsnäppor, svärta, småskrake, alfågel med mera. Vi fortsatte till Stockvikens fågeltorn där två skräntärnor och en varfågel visade upp sig. Skedänder, havsörn, hägrar i olika kulörer såg vi också. På vägen tillbaka till parkeringen ute på udden stannade vi till vid Sibbenarve och såg storspov, rödspov och tre brushanar. Arterna här är bara ett axplock. En mycket lyckad tur med många fina arter. Blåsten fick vi uthärda men det var det värt. Elva fågelvänner deltog och fick en härlig vårdag i markerna.

Marie Björklund

Hammarudd den 23 mars 2024

Den snart traditionella sträckskådningen vid Hammarudd i Eksta avlöpte i söndags. Trots att sommartiden inföll den dagen, med risk för att missa ändra klockan kom det ett femtontal intresserade.  Det hade lovats ordentlig värme den dagen, därför laddade vi upp med extra antal korv och bröd. Det blev inte riktigt så, utan det var mulet och blåste en frisk vind från sydost, så därför fick vi söka lä när grillen skulle tändas.

            Något sträck som vi såg blev det inte i den vinden utan de flög nog längre ut. Det enda sträck vi såg var två ägretthägrar som flög söderut direkt när vi kom. I stället var sjön jämn och utan vågor så att vi hittade rastande fåglar i stället. Det var minsann inte dåligt, för vi fick se en smålom ganska nära, några tobisgrisslor, sjöorre, svärta, ejder, kricka, gravand, ett par stjärtand, bläsand, småskrake, storskrake. Längs stranden sprang större strandpipare och vårens första sädesärlor sprang också där till allas glädje.

Ledare och korvgrillare var Sivert Söderlund

Tajgablåstjärt i Lummelunda!

Det går aldrig att slappna av som skådare, vilket datum det än är. Idag hade några skarpögda skådare turen att besöka Lummelundsbruk. Vad hittas där om inte en tajgablåstjärt! Den så mytiska och sägenomspunna arten som under senare år blivit en alltmer regelbunden gäst här i vår del av Skandinavien. Men det spelar ingen roll, ett riktigt läckert fynd och grattis till upptäckarna!

Tajgablåstjärten i Lummelundsbruk den 21 mars 2024. Foto: Per Smitterberg.

Klintehamn den 4 februari 2024

Väderprognosen för dagen kunde väl varit lite mer skimrande, men den här vintern har ju varit väldigt instabil och vacklande vädermässigt. Mulet, någon plusgrad och en frisk västlig kuling men regnet höll sig borta tills vi var färdiga. Åtta fågelsugna skådare möttes på Karlsökajen, varav några nya ansikten. Mycket roligt att även nya skådare lockas ut till fåglarna. Vi startade med att spana västerut medan det var uppehåll. De riktigt stora vigg- och bergandsflockarna var någon annanstans men desto lättare att kunna studera fåglarna när de inte är ett ”gytter”. Brunänder, där hanarnas kastanjebruna huvuden lyser upp det grå vädret, samsades med kusinerna. Ute vid Vivesholmes inre strand simmade en gravand, detta säkra vårtecken blir bara tidigare för varje år som går. Smådoppingar ser man ofta här och idag hade de sällskap av en skäggdopping och en svarthakedopping. Kul!

Smådopping är en riktig tuffing, storleken till trots. Foto: Per Smitterberg.

Nu var det dags att få vinden i ryggen så vi gick in mot Klinteviken, som hade förlorat en del av sitt istäcke jämfört med någon vecka tillbaka. En rejäl blandflock med simänder sökte skydd bakom vassarna vid Varvsholm, mest gräsänder men även ett tiotal snatteränder och några krickor. Gråhägrarna stod och tjurade med uppdragna axlar. Tyvärr var den annars trogna pilgrimsfalken någon annanstans. Lagom när vi började känna oss nöjda och kaffetermosen hägrade, kom ett försiktigt regn i vinden. Det blev en god signal för att avsluta utflykten med en god fikastund i lä bakom en av bodarna. Ledde det hela gjorde

Sven-Olof Lundgren.

Slite den 28 januari 2024

Tidigare under januari har ön bjudits på ovanligt rejält vinterväder, men nu i slutet av månaden har det mesta av snön försvunnit och även isen i vikarna. Dock var inre delarna av Vägumeviken samt halva Lännalagunen isbelagd. Vi var sju fågelsugna som möttes vid fiskebodarna i Lännalagunen. Nästan vindstilla, sakta uppklarnande och någon minus blev fint skådarväder. Det bjöds inga tusenhövdade flockar med ”vinteränder” men då blev det desto lättare att spana igenom och finna de olika arterna. Som väntat blev viggarna talrikast och där hittades även några bergänder samt brunänder.

De läckert svartvita salskrakehanarna är alltid sevärda. Foto: Per Smitterberg.

Roligt att vi fick se alla tre arterna skrak samtidigt: sju storskrakar, åtta salskrakar och en småskrake. Några gråhägrar stod och kurade med ”axlarna uppdragna” och ett gäng storskarvar stod på norra pirens spets. Givetvis fanns några gäng med sothöns som dök efter sjögräs och annat godis. Inte så mycket måsfågel fanns att finna men en gammal havstrut, några gråtrutar samt skrattmåsar rastade i lagunen. De stora mängderna uteblev men det gav bättre möjligheter att i lugn och ro titta igenom flockarna och lära sånt som var nytt. Glädjande att flera av deltagarna sade sig vara ”nybörjare”. Hoppas att vi ses på kommande utflykter! Ledde det hela gjorde

Per Smitterberg.

På gång!

Söndag 28 april – Strandängarna vid Ålarve (41)

Det har sagts många gånger, men den här lokalen är nog öns mest tillgängliga strandäng. Gott om skådartid och kort promenad! Gräset betas varsamt av lamm vilket gör det lättare att hitta vadare och småfåglar bland tuvorna. Samling på parkeringen vid grinden till reservatet kl. 08:00.
Ledare är Per Smitterberg tel. 070 568 53 68.

Aktuellt

Bokerbjudande

Nu erbjuder vi boken Skåda fåglar på Gotland till priset av 250:- inkl. frakt. Dessutom finns en överraskning som ingår i beställningen.

För att beställa boken – skicka en epost till adressen forsaljning@blacku.se. Glöm inte att ange namn, postadress och om Du önskar att boken skall vara signerad av författaren Per Smitterberg.

sfpg