Livsfarlig parasit hittad i Sverige för första gången

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-13

Räv i Uddevalla hade dvärgbandsmask

Det var en räv från Uddevalla som visade sig vara smittad av dvärgbandmasken. Djuret på bilden är inte den aktuella räven.

För första gången har dvärgbandmasken (Echinococcus multilocularis) hittats i Sverige.

En räv från Uddevallatrakten har diagnostiserats med parasiten.

Om en människa infekteras och inte får behandling kan smittan vara dödlig.

Masken är ett par millimeter lång. ”Hundägare kan ha svårt att hitta den i hundens avföring”, säger Eva Osterman-Lind.

Räven med dvärgbandmask sköts utanför Uddevalla i Västra Götaland den 20 december.

– Vi har bevakat området runt västkusten lite extra. Det är där fransk hjärtmask och andra exotiska parasiter har upptäckts först, säger parasitologen Eva Osterman-Lind vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Analyserar fler rävar

Förra året kontrollerades 300 rävar. Av dessa kom 54 från Västra Götaland, och det är alltså en av dessa som blev diagnostiserad med dvärgbandmask.

– Det är tråkigt. Sverige har varit ett av fem länder i Europa som har varit befriad från den här parasiten tidigare.

Hittills i år har 200 rävar kommit in till SVA. Av dessa kommer nio stycken från samma område utanför Uddevalla som den diagnostiserade räven.

– Direkt frös vi ner dem till 80 minusgrader. Eventuella ägg dör inte vid vanlig nedfrysning. Vi kommer i slutet av nästa vecka att analysera dessa rävar, säger Eva Osterman-Lind.

SVA kommer också att ta kontakt med jägare för att kunna kartlägga smittan.

Kan vara dödligt

Rävarna smittas genom att äta sorkar, som är mellanbärare av dvärgbandmask. Hundar och katter kan också smittas om de äter sork, men får precis som rävar inga sjukdomssymptom.

– Om smittan sprids här kommer vi förmodligen att få ändra våra vanor när det gäller avmaskningsrutiner och umgänge med våra husdjur. Oroliga hundägare kan hålla sina hundar kopplade så de inte äter sork, avmaska samt vara noga med handhygienen när de klappat sina hundar. Jag skulle inte heller rekommendera att ha hunden i sängen.

Masken kan hos människor slå sig ner i levern där den långsamt växer, oftast flera år efter infektionstillfället. Sjukdomen kallas alveolär ekinokockos. Den smittar inte mellan människor.

– Om människor som har smittats går obehandlade kan det vara dödligt, säger Eva Osterman-Lind.

Det finns inga vaccin mot smittan i dagsläget.