”Schå jäla kääär i dig”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-12

Sociala medier i mobilen – en fyllefälla för relationerna

MONTAGE Här är ett fiktivt exempel på hur pinsamheterna kan yttra sig på Facebook. (Personerna är påhittade).

Du vaknar med bultande skalle. Katastrofen är ett faktum.

Dina berusade pinsamheter finns till allmän beskådan på Facebook.

De ”smarta telefonerna” har blivit en festfälla.

Dags att gardera sig – inför julfesterna.

Julia Skott är expert på sociala medier.

Det är en klassiker.

När den annars så skötsamma kollegan, efter några snaps på julfesten, plötsligt står på bordet med en girlang runt huvudet och gapar i karaokemikrofonen om sina ömhetskänslor för chefen.

Om den rödblossande improvisatören dessutom var rustad med en pektelefon med Facebook tillgängligt kan sådana pinsamma incidenter få ännu större proportioner.

”Jag har alltid varit KÄÄÄÄR i dig! Gör slut med Patrik och kom hit!!!!” knappas ner på chefens facebookvägg.

Dagen efter har du nio missade samtal från Patrik i mobilen.

God etikett även online

Av svenskar som använder Facebook uppges 45 procent i åldrarna 18–35 använt sidan efter att ha konsumerat alkohol, enligt Systembolagets dotterbolag IQ, som nu lanserat ett ”fyllefilter”.

Filtret kopplas till din facebook-sida. För att kunna göra en statusuppdatering måste du först göra ett litet motoriskt test.

God etikett på Facebook eller Twitter är densamma som i verkliga livet, menar Julia Skott, journalist och expert på sociala medier. Beroende på sammanhanget gäller den gyllene regeln: var inte elak. Bemöt andra så som du själv vill bli bemött.

– Folk skvallrar alltid. Skillnaden är att i verkligheten behöver du hålla koll på att personen inte står bakom ryggen på dig. Nu ser alla vad du skriver.

Hon tror inte att klavertramp har blivit vanligare just för att fler människor är uppkopplade. Att vara onykter bäddar för pinsamheter generellt.

– Folk har skickat fylle-sms så länge sms har funnits. Hört av sig till fel person för att det verkade som en bra idé just då.

Men, visst händer det. Det tycks något hastigt på Twitter i stunden, som sedan ångras.

– Men min erfarenhet av människor som är fulla vid en dator är att det snarare går långsamt. Man hinner gå och lägga sig.

Lämna telefonen hemma

När kan ett fyllefilter fungera?

– Kanske är det praktiskt om man vet att man brukar bli arg och säga ”sanningar” till folk på fyllan, eller om man har ett ex som man inte borde höra av sig till. Men då är det nog bättre att helt undvika datorn, säger Julia Skott.

Bästa sättet att hålla sig borta från fallgropar är givetvis att vara nykter.

Om du har ett krogbesök inplanerat, se till att vara förberedd. Ta ut sim-kortet ur telefonen eller stäng av internet.

– Man blir nog trevligare att umgås med också om man lämnar telefonen hemma.

I vissa fall är det dock onyktra vänner som orsakar pinsamheter. Klottrar på din ”vägg” eller taggar dig på genanta bilder.

Borde inte kompisarna förses med fyllefiler?

– Sådana bilder läggs oftast upp dagen därpå. När man är fullt medveten om vad man gör. Kompisarna borde i stället fundera på om det är så roligt att visa upp när någon ramlat och slagit sig.

Hur fungerar filtret?

Hallå där, Ann-Therése Enarsson, vd på IQ-initiativet.

Vad är syftet med fyllefiltret?

FOTO: Magnus Bergström

– Den åldergrupp som dricker mest alkohol i Sverige är de mellan 18 och 25 år. Vi försöker nå den gruppen av unga vuxna genom att vara lite moderna och finurliga i vårt uttryckssätt.

Hur säkert är testet?

– Det här är inget polis-alkolås. Testet är till för att skapa eftertanke och reflektion. En liten knepighet att klara av och på så sätt fåtill en längre startsträcka mellan tanke och tangent.

Sedan starten har testet genomförts av 405 706 personer på hemsidan, och installerats på Facebook av 2 300 personer.