”Vad är det som händer?”

Publicerad 2011-07-03

Backen plockade upp bollen med händerna – spelet fortgick

En minst sagt märklig situation uppstod dryga kvarten in i matchen mellan Australien och Ekvatorialguinea.

Efter att australiskan Leena Khamis skjutit i stolpen plockade en motståndarback upp bollen med händerna (!) och gav den till sin målvakt.

Spelet fortsatte – och fem minuter senare gjorde Ekvatorialguinea mål.

Leena Khamis hade precis gett Australien ledningen när hon efter dryga kvarten bara var en stolpträff ifrån att öka på till 2–0.

Bollen studsade ut mitt framför målet där backen Bruna stod – och plockade upp den med händerna.

Ekvatorialguineanskan höll sedan i läderkulan i två–tre sekunder innan hon plötsligt gav den till målvakten Miriam, som utan krusiduller drog till med en utspark.

Australienskorna – inte minst Leena Khamis – stod chockade kvar i straffområdet och vädjade till den ungerska domaren Gaal Gyoengy, som kastade lika frågande blickar tillbaka och lät spelet fortgå.

”En oerhörd skandal”

– Vad är det som händer? Det här är det märkligaste jag har upplevt på en fotbollsplan, sade TV4 Sports kommentator i direktsändningen.

– En oerhörd skandal.

Fem minuter efter händelsen kvitterade Ekvatorialguinea på sin första chans i matchen, när Genoveva Anonman – hur elegant som helst – rundade målvakten och bredsidade in 1–1.

I den andra halvleken fick dock Australien revansch med två snabba mål och matchen slutade, efter en sen reducering, 3–2.

Nu kan australiensiskorna bli Sveriges motståndare i VM-kvartsfinalen.