Bröllopsportal.se

Välkommen till Bröllopsportal.se, er guide till bröllopet

Här på vår sida om Bröllop så kommer ni att hitta information som ni kan tänka er behöva inför ert egna bröllop, ni kan även hitta bröllops bilder från andra bröllop. Och ni har även möjlighet att helt gratis lägga upp era egna bröllopsbilder här på Bröllopsportal. Vi rekommenderar även alla bröllopsintresserade att besöka sajten Bröllop.se för bröllopstips.

nygift brudpar När man nämner ordet bröllop tänker de flesta på själva ceremonin i kyrkan. Men egentligen är det ett sammantaget namn för både vigsel och den tillhörande festen efteråt. Bröllop, alltså själva ordet, kommer av fornsvenskans brudlöp, alltså brudlöp.

Förr i tiden fick bruden och brudgummen inte själva bestämma vem de skulle gifta sig med. Det var föräldrarna som ordnade det utan att brudparet var inblandade. Giftermålet var den del som var ceremonin. Den ägde oftast rum i bruden hem och både brudens och brudgummens släkt var med. Det var flickans far som höll i trolovningsceremonin där han även gav bort sin dotter till mannen.

Efter ceremonin åkte hela följet till brudgummens gård, och det är denna färd som kallades brudlopp, det vill säga där ordet bröllop kommer ifrån. Dagen avslutades med att bruden och brudgummen fördes till sängs på bolster och lakan, och när täcket slogs över dem var giftermålet fullbordat.

Idag är det inte riktigt så formellt. Även fast det hör till tradition att det är mannen som ska fria, är det väldigt många kvinnor som friar till sin man. Det är inte heller speciellt vanligt att mannen frågar kvinnans far om hennes hand. Istället kommer bruden och brudgummen överrens om att de ska gifta sig och planerar sitt bröllop därefter.

tårta med brudpar till bröllopet En vigsel idag kan vara både borgerlig och kyrklig. Det är helt upp till brudparet vad man väljer. För att en vigsel dock ska vara juridiskt hållbar måste man visa upp ett intyg om hindersprövning där ett hinder kan vara att man redan är gift med någon annan. Ska man gifta sig i kyrkan måste man även har en blankett för den kyrkliga vigseln från brudens hemförsamling. Dessutom måste man har med sig en identitetshandling såsom körkort eller pass.

Innan man kommer till själva giftermålet och ceremonin är det brukligt att man förlovar sig först samt byter förlovningsringar. Detta är dock inte rättsligt bindande, det är snarare en fin gest.