Hypotyreoidism hos hund, en litteraturstudie, del 1

Bland de endokrina sjukdomarna hos hund förekommer hypotyreoidism mest frekvent. Fördjupningsarbetet beskriver i del 1 sjukdomens etiologi, patogenes och symtom. I del 2 beskrivs diagnostik, behandling och prognos. Inför publicering har fördjupningsarbetet kortats ned och finns att rekvirera i sin fullständiga version från Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för kirurgi och medicin, smådjur.

Artikeln är hämtad ur Svensk Veterinärtidning 12/99, sid 579-583. Fördjupningsarbete

Författare

CARINA ROSBERG, leg veterinär, Roskildevägen 25D, 217 46 Malmö.
Handledare: ASTRID HOPPE, VMD, Institutionen för kirurgi och medicin, smådjur, Sveriges lantbruksuniversitet, Box 7037, 750 07 Uppsala.


Inledning
Hypotyreoidism är den vanligaste endokrina rubbning som diagnostiseras hos hund. Sjukdomen resulterar i minskad produktion av hormonerna tyroxin (T4) och tyronin (T3). Tyreoideahormonerna påverkar många metaboliska processer i kroppen och vid sjukdom som påverkar tyreoideas hormonproduktion uppstår många olika symtom från flera olika organsystem.

Tyreoideahormonerna krävs bland annat för normal fosterutveckling, stimulering av protein- och enzymsyntes, kolhydrat- och fettmetabolism. De har också effekt på hjärtat samt stimulerar erythropoes och benbildning.

Det finns fyra former av sjukdomen hypotyreoidism beskriven i litteraturen: kongenital, primär, sekundär samt tertiär. Symtombilden är i många fall diffus och kan ibland förväxlas med ålderstecken hos hunden. Det finns ett flertal tester för att säkerställa diagnos och behandling sker genom att ersätta tyroxinbristen.

Syftet med detta arbete är att sammanställa litteraturuppgifter om hypotyreoidism hos hund.

Etiologi

Primär hypotyreoidism

Mer än 95 procent av de hypotyreoida hundarna lider av förvärvad primär hypotyreoidism (4, 9, 18). Tyreoidea angrips och förstörs successivt, vilket medför en progressiv förlust av funktionell tyreoideavävnad och slutligen brist på tyreoideahormoner.

Orsaker till primär hypotyreoidsm är vanligen idiopatisk tyreoideaatrofi eller lymfocytär tyreoidit. Mindre vanliga orsaker är neoplasi av tyreoidea, follikulär cellhyperplasi eller iatrogent inducerad primär hypotyreoidism.

För att utveckla hypotyreoidism med symtom krävs att mer än 75 procent av parenkymet är förstört och sjukdomsutvecklingen antas pågå under tre till fyra års tid (4).

Sekundär hypotyreoidism

Mindre än fem procent av drabbade hundar lider av sekundär hypotyreoidism (4, 9, 18). Brist på tyreoideastimulerande hormon (TSH) medför en minskad stimulering av tyreoidea och därigenom en sänkt produktion av tyreoideahormon. Tyreoidea är funktionell, men folliklarna är atrofierade.
Orsaker till sekundär hypotyreoidism är hypofysneoplasi, hypofysmissbildning, suppression av tyreotropa hypofysceller eller iatrogen bakgrund (4, 9).

Tertiär hypotyreoidism

Tertiär hypotyreoidism finns inte dokumenterad hos hund, eftersom det idag inte finns möjlighet att mäta koncentrationen tyreotropin-releasing hormon (TRH). Teoretiskt är det möjligt att brist på TRH med påföljande sänkt TSH-frisättning orsakar en minskad produktion och frisättning av tyreoideahormon. Orsaker kan bland annat vara kongenital missbildning av hypothalamus, neoplasi av hypothalamus eller blödningar angränsande till hypothalamus (4).

Kongenital hypotyreoidism (kretinism)

Kongenital hypotyreoidism resulterar troligen i många fall i tidig valpdöd, vilket kan förklara att incidencen av sjukdomen är låg. Etiologi till kongenital hypotyreoidism är aplasi eller hypoplasi av tyreoidea, ektopisk tyreoidea, dyshormonogenes, jodbrist, autoimmun tyreoidit, hypopituitarism, TSH-brist, sjukdom i hypothalamus eller TRH-brist (4, 5, 9).

Epidemiologi

Det är få studier gjorda på hundar över vilka raser och åldersgrupper som är mest drabbade av hypotyreoidism. Vissa raser har dock en högre incidens av sjukdomen

De flesta rapporter visar att hundar som är av medelstor eller stor ras samt befinner sig i åldern 2-6 år, kan ha en större benägenhet än andra individer i hundpopulationen att drabbas av hypotyreoidism (1, 4, 17). Möjligen är kastrerade tikar och hanhundar också utsatta för en större risk att utveckla sjukdom, men för få fall i utförda undersökningar gör att bevisen är osäkra (1, 13, 17).

De raser som anses vara predisponerade är golden retriever, doberman pinscher, grand danois, pudlar, schnauzer, tax, irländsk setter, boxer (4, 18), cocker spaniel, airdale terrier och old english sheepdog (1, 13). Andra raser som misstänks ha en predisposition är shetland sheepdog, pomeran, malamut, chow-chow, irländsk varghund, bulldog, afghanhund och new foundland (4). Åldersmässigt kan sjukdomen uppträda från födsel upp till tio års ålder. Raser som är predisponerade utvecklar oftast symtom tidigare i ålder än andra raser (4, 17).

Kliniska symtom
Utvecklingen av kliniska symtom sker ofta långsamt och subtilt. Symtomen är ospecifika i många fall och det kan vara svårt för djurägaren att uppmärksamma dessa smygande förändringar hos hunden.

Nästan alla organsystem är beroende av tyreoideahormon för normal cellmetabolism. Vid brist på tyreoideahormon minskar den cellulära metabolismen och hunden visar då tecken på trötthet och inaktivitet. I den klassiska bilden av hypotyreoidism ingår vanligen generella metaboliska störningar samt dermatologiska problem. Många organsystem är involverade i processen och man finner därmed den kliniska bilden mer komplicerad med effekter även på reproduktion, centrala nervsystemet, neuromuskulära-, kardiovaskulära-, okulära-, gastrointestinala- och hematologiska system.

Påverkan på metabolismen

Viktökning trots att foderintaget inte ökat, trötthet, depression, svaghet och motionsintolerans är några tecken på en minskad metabolisk aktivitet i kroppen. En del hundar visar också tendens till frusenhet och söker sig gärna till varmare platser, exempelvis nära element. Djurägare som hänfört hundens lugnare beteende till ålderns höst, kan bli glatt överraskade av den drastiska förbättring som sker efter ca tio dagars behandling. Hunden kan då återigen vara alert och aktiv (1, 13).

Dermatologiska symtom
Dermatologiska förändringar är de vanligaste kliniska symtom som förknippas med hypotyreoidism. De tidigaste förändringar som ses är oftast en fjällande hud. Pälsen blir torr och livlös (seborrea sicca) eller fet och oljig (seborrea oleosa). Hårstråna blir grova och spröda och går lätt att dra loss. Pälsen kan även bli ljusare. Alopeci brukar först uppträda på svansen, ventrala thorax och laterala thorax/abdomen. Vid fortsatt försämring utbreder sig en symmetrisk alopeci över bålen. Oftast är inte huvud och extremiteter drabbade. Undantag är mycket storvuxna raser som oftare har alopeci på extremiteterna och mer sällan på bålen.

Ibland ses enbart fokala alopecier utan generell involvering såsom flank-alopeci hos boxer eller pinna-alopeci hos tax. Förlust av täckhår ger upphov till en valpliknande päls. Ytterligare ett typiskt tecken för hypotyreoidism, men även hyperadrenokortisism och hyperöstrogenism, är att pälsen inte växer ut igen efter klippning (16).

Hyperpigmentering i områden med alopeci och komedoner, framför allt på ventrala abdomen, är vanligt.

Myxödem ses om det är avancerade fall av hypotyreoidism. Syror, neutrala mukopolysackarider samt hyaluronsyra ansamlas i dermis och binder vatten, vilket medför att huden i området förtjockas. Huden är förtjockad eller uppfluffad i ansiktets hudveck framför allt i pannan, runt ögonlock och läppar, och hunden får det för hypotyreoidism typiska ledsamma ansiktsuttrycket (13, 16).
Hundarna drabbas ofta av återkommande eller persisterande sekundära pyodermier orsakat av ett försämrat lokalt eller generellt immunsvar. Brist på tyreoideahormon försämrar funktionen hos T-lymfocyter liksom funktionen hos det humorala försvaret. Även antalet lymfocyter ute i cirkulationen minskar (4). Pyodermin är mycket svårbehandlad med antibiotika om man inte först påbörjat behandlingen av hypotyreoidismen.

Seborrétillståndet kan härledas till ett lokalt försämrat immunsvar (16). Egentligen är hypotyreoidism ett tillstånd utan klåda, men vid här beskrivna sekundära förändringar har hunden klåda. Kronisk extern otit är ytterligare ett symtom som är vanligt förekommande vid hypotyreoidism (4, 13, 16).

Neuromuskulära symtom
Neuromuskulära symtom som LMN - Lower motor neuron pares, vestibulärt syndrom, larynx paralys och megaesofagus brukar beskrivas i samband med hypotyreoidism. Perifer nervös dysfunktion orsakas troligen av den försämrade metabolismen inom neuronen, vilket sekundärt ger upphov till demyelinisering och axondegeneration. Atrofi av typ I och II muskelfiber antas bero på denervering (2).

LMN pares är vanligast förekommande av de neuromuskulära symtomen och drabbar oftast äldre individer. Hundarna uppvisar generell svaghet, minskad aptit och motionsintolerans. Ibland ses dessutom hälta på ett ben och generell muskelömhet vid palpation. Symtomen utvecklas progressivt. Vid neurologisk undersökning observeras svaghet med generell mild muskelatrofi. Ataxi, inledningsvis framför allt i bakbenen, resulterar i nedslitna tånaglar och snubblande rörelser. I senare stadier av sjukdomen ses släpande rörelser på både fram- och bakben. Proprioceptiva positionsreflexer samt spinalreflexer är nedsatta eller borta och hundarna har ofta ett förhöjt kreatinkinas (1, 6).

Vestibulärt syndrom uppstår när n vestibularis- och n facialisparalys uppstår. Detta syndrom drabbar också äldre hundar och ger oftast akuta symtom som head tilt, nystagmus och strabismus, dvs skelögdhet. Hunden är ataktisk och rörelser sker i cirkelled åt ett håll. Posturala reaktioner och spinala reflexer är normala (6).

Den troligaste förklaring man har till symtomen är att affekterade nerver omgärdas av myxödematösa avlagringar vid deras passage genom meatus acusticus internus (15).

Det finns idag inga säkra bevis för att hypotyreoidism kan orsaka larynxparalys eller megaeosofagus, men både larynxparalys och megaoesofagus har förekommit i ett fåtal fall av hypotyreoidism hos hund (13, 15).

Man har i enstaka fall av hypotyreoidism också funnit en samtidigt pågående myastenia gravis med symtom på megaeosofagus. Huruvida ett eventuellt immunomedierat samband föreligger mellan myastenia gravis och hypotyreoidism är inte klarlagt (13).

Centralnervösa symtom
Höga triglycerid- och kolesterolvärden kan orsaka cerebrovaskulär atheroskleros med påföljande infarkter och hypoxi i centrala nervsystemet. En symtombild med kramper, desorientering och koma kan förekomma (1). Andra neurologiska symtom beskrivna och föranledda av påverkan på centrala nervsystemet är ataxi, hemipares och hypermetri (13). Beteendeförändringar, vanligtvis aggression men även extrem blyghet och krampliknande aktivitet, har förekommit hos enstaka hundar med hypotyreoidism. I en del fall har aggressiviteten minskat när behandling av hypotyreoidism påbörjats. Det är dock inte bevisat om en association föreligger mellan beteendeförändringar och hypotyreoidism (3, 13).

Störningar på reproduktionsorganen

Det är ovanligt att hypotyreoidism påverkar reproduktionen och samband häremellan är fortfarande oklara. Könshormonernas effekt på tyreoidea är liten och påverkar troligen inte utvecklingen av hypotyreoidism, men däremot kan kastration medföra effekter på immunsystemet. Man har i försök med möss uppmärksammat att kastration försämrar en pågående autoimmun tyreoidit. Tillförsel av östrogen förbättrade det autoimmuna tillståndet hos mössen, medan progesterontillförsel medförde en tilltagande tyreoidit (15).

Hos hypotyreoida tikar kan symtom som infertilitet, förkortat östrusintervall, oregelbunden eller förlängd anöstrus, minskad libido och galaktorré, dvs laktation utan association till dräktighet eller digivning, förekomma. En ökad förekomst av spontana aborter, fetal död och låga födelsevikter har också observerats (7, 8).

Hyperprolaktinemi har beskrivits i enstaka fall av hypotyreoidism och kan möjligen förklara en del fall av infertilitet hos tikar med hypotyreoidism då prolaktin påverkar frisättningen av gonadotropin releasing hormon (GnRH) negativt samt hämmar progesteronproduktionen (1, 8). Hos hanhund är testikelatrofi, minskad sädesavsöndring (oligospermi), avsaknad av sädesceller i sperman (azoospermi) och minskad libido beskrivet (4, 8). Man har dock i vissa undersökningar inte funnit belägg för att hypotyreoidism hos hanhund kan medföra effekter på reproduktionen (7, 8).

Kardiovaskulära symtom

Hjärtats myokard påverkas av tyreoideahormonerna. Hormonerna stimulerar myokardhypertrofi, har en positiv inotrop effekt på myokardiet och ökar myokardiets känslighet för adrenerg stimulering (10, 11).

De vanligaste symtomen från cirkulationen vid hypotyreoidism är bradykardi, en svag hjärtstöt samt hjärtarrytmier. Vid EKG-undersökning är de mest frekventa fynden låga QRS-komplex, inverterade T-vågor samt sinusbradykardi (10, 11, 13). Ultraljud kan avslöja en förtunnad vänstersidig bakre ventrikelvägg och interventrikulärt septum, minskad "fractional shortening" samt en ökad vänstersidig ventrikulär systolisk diameter. Man kan också vid ultraljud påvisa eventuella förändringar i diastole- och systolefasens tidsintervall. Vanligtvis är den vänstersidiga ventrikulära diastolefasen förlängd (4, 10). Ytterligare en bidragande faktor för utvecklingen av arrytmier och myokardsvikt är atheroskleros i koronarkärlen (10, 11). Vanligtvis har den förändrade hjärtfunktionen liten klinisk betydelse för hundar utan tidigare hjärtproblem, men kan vara av betydelse för hundar med en underliggande hjärtsjukdom (15).

Man har inte funnit bevis för att dilaterad kardiomyopati med kliniska symtom på hjärtsvikt och hypotyreoidism har något samband (4, 11). Alla svåra sjukdomstillstånd kan trots normal funktion hos tyreoidea sänka koncentrationen av tyreoideahormon, vilket man bör ha i åtanke vid utvärdering av exempelvis hjärtsviktpatienter (11).

Okulära symtom
Okulära symtom är ovanliga, men vid förekomst är de troligtvis orsakade av hyperlipidemi. Lipiddeposition i kornea, korneaulcera, uveit, lipideffusion in till ögonkammarvattnet, sekundärt glaukom, keratokonjuktivitis sicca och Horner´s syndrom är några sjukdomstillstånd som har beskrivits i samband med hypotyreoidism (4, 13).

Gastrointestinala symtom

Gastrointestinala symtom ses sällan. Konstipation kan uppstå på grund av förändringar i den glatta muskelkontraktiliteten. Diarré har också rapporterats, men ett samband med hypotyreoidism är inte bevisat (4).

Hematologiska symtom

Mild nonregenerativ anemi förekommer hos ca 50 procent av alla hypotyreoida hundar (4). Erythropoetinproduktionen är minskad och tillväxtstimulering av erythroida prekursorer i benmärgen hämmas på grund av bristande tillgång på tyreoideahormon.
Tidigare antagande att hypotyreoidism medför en minskad koncentration av von Willebrand faktor (vWf) och därmed en ökad blödningstendens har idag omvärderats. Det är snarare så att hypotyreoidism ökar koncentrationen av vWf och den mukosa buccala blödningstiden är oförändrad (13, 14).

Trombocyterna ökar i antal och minskar i storlek, men om dessa fynd har klinisk betydelse är osäkert. Vid studier utförda på hypotyreoida hundar med förhöjd plasmakoncentration av trombocyter, var trombocytaggregationen normal (14).
Leukocytkoncentrationen kan variera. Leukocytos orsakas oftast av en pågående infektion, exempelvis pyodermi (4).

Myxödemkoma
Myxödemkoma är ett livshotande tillstånd som karaktäriseras av uttalad svaghet och en sänkt medvetandegrad som snabbt kan övergå i stupor och därefter koma. Tillståndet kan uppkomma hos vuxna hundar med svår hypotyreoidism. Typiska kliniska symtom är hypotermi utan darrningar, depression, bradykardi, hypotension, hypoventilation, myxödem och koma tillsammans med andra symtom som förekommer vid hypotyreoidism (4, 13).

Kongenital hypotyreoidism

Tyreoideahormon krävs för normal utveckling av alla kroppens organ, men symtom vid kongenital hypotyreoidism är framför allt relaterade till nervsystem och skelett. Symtomen är i mycket detsamma som för den vuxna hunden, men på grund av valpens tillväxt tillkommer fler symtom som komplicerar bilden. Typiskt för valpar med kongenital hypotyreoidism är hög födselvikt, som följs av onormal och försenad tillväxt. Redan vid tre - åtta veckors ålder kan onormala kroppsproportioner förekomma. Disproportionerlig dvärgväxt uppträder med symtom som stor bred skalle, förkortad mandibula, makroglossi, bred/fyrkantig bål och korta ben (4, 5, 12, 13). Skelettutvecklingen karaktäriseras av försenad epifysmognad och epifysdysgenes. Försenad epifysmognad har påvisats i ryggkotor och långa rörben. En undermålig epifysossifikation ses i alla epifyser (5, 12, 13). Skelettförändringarna kan sekundärt leda till degenerativ osteoartrit (12). Valppälsen kvarstår, men tunnas ut. Tändernas frambrytande sker senare än normalt. Mental retardation och ataxi som symtom på cerebellär dysfunktion förekommer också (4, 5).

Summary
Hypothyroidism in dogs - a review study, part 1
This work is a review study covering hypothyroidism in dogs. The purpose of the study is to describe the aetiology, pathogenesis, symptoms, diagnosis, treatment and prognosis of this disease.
In hypothyroidism the concentration of thyroid hormones are too low or undetectable. In the literature four different types of the disease are described: congenital, primary, secondary and tertiary. It is usually middle-aged dogs from middle large to large breeds that get the disease. The development of clinical signs is a slow process. The most frequently occurring symptoms are metabolic disturbances and dermatologic problems.
Referenser
1. Chastain C B, Panciera D L. Hypothyroid diseases. In: Ettinger S J, Feldman E C. Textbook of veterinary internal medicine. Vol 2, 4th edition. W B Saunders company, Philadelphia, 1995, 1487-1500.
2. Coates J R. Neurologic manifestations of hypothyroidism. Canine practice, 1997, vol 22, 1, 27-28.
3. Dodman H, Mertens P A, Aronson L P. Animal behavior case of the month. Journal of the American Veterinary Medical Association 1995, vol 207, 9, 1168-1171.
4. Feldman E C, Nelson R W. Hypothyroidism. Canine and feline endocrinology and reproduction. 2nd edition. W B Saunders company. Philadelphia. 1996, 68-111.
5. Greco D S. Congenital canine hypothyroidism. Canine practice 1997, vol 22, 1, 23-24.
6. Jaggy A, Oliver J E. Neurologic manifestations of thyroid disease. Veterinary clinics of north america: small animal practice. 1994, vol 24, 3, 487-494.
7. Johnson C A, Nachreiner R F, Mullaney T P, Olivier N B. Reproductive manifestations of hypothyroidism. Canine practice 1997, vol 22, 1, 29-30.
8. Johnson C A. Reproductive manifestations of thyroid disease. Veterinary clinics of north america: small animal practice. 1994, vol 24, 3, 509-514.
9. Kemppainen R J, Clark T P. Etiopathogenes of canine hypothyroidism. Veterinary clinics of north america: small animal practice. 1994, vol 24, 3, 467-476.
10. Kienle R D, Bruyette D, Pion P D. Effects of thyroid hormone and thyroid dysfunction on the cardiovascular system. Veterinary clinics of north america: small animal practice. 1994, vol 24, 3, 495-507.
11. Kienle R D. The effects of hypothyroidism on the cardiovaskular system. Canine practice 1997, vol 22, 1, 33-34.
12. Lieb A S, Grooters A M, Tyler J W, Partington B P, Pechman R D. Tetraparesis due to vertebral physeal fracture in an adult dog with congenital hypothyroidism. Journal of small animal practice 1997, 38, 364-367.
13. Panciera D L. Clinical manifestations of canine hypothyroidism. Veterinary medicine 1997, 92, 44-49.
14. Panciera D L. Does abnormal hemostasis occur in canine hypothyroidism? Canine practice 1997, vol 22, 1, 31-32.
15. Panciera D L. Hypothyroidism in dogs: 66 cases (1987-1992). Journal of the American Veterinary Medical Association. 1994, 204, 761-767.
16. Rosychuk R A W. Dermatologic manifestations of canine hypothyroidism and the usefulness of dermatohistopathology in establishing a diagnosis. Canine practice 1997, vol 22, 1, 25-26.
17. Scarlett J M. Epidemiology of thyroid diseases of dogs and cats. Veterinary clinics of north america: small aninal practice. 1994, vol 24, 3, 477-486.
18. Scott-Moncrieff C. Diagnosis of hypothyroidism. In: Gorman N. Canine medicine and therapeutics. 4th edition. Blackwell science Ltd, Oxford, 1998, 590-595.

Tillbaka