Menytips

smörstekt hummer, krabbsallad och nyponjuice
med gröna tomater, krassepickles och krutonger

dillgravad mälarabborre och råmarinerad siklöja,
picklad vit morot, harsyra och salt krisp

spisgrillad entrecôte, äppeleldad oxmärg med störkaviar,
karljohansvamp och ostron

röksjuden ängsögös, citrongravad pilgrimsmussla och halstrad
havskräfta med bouquet garni, libbsticka och buljong

aronia

lättstekt gräsand, frasigt lår och färska hasselnötter
med rostad pumpa, anklever och kryddpeppar

lagrad vit flinga, whiskyflamberade trädgårdsplommon
med torvrostad persiljerot och knäckigt fruktbröd

norrländska hjortron, hjortronbakelse och mjölksorbet
med vaniljkräm, kardemummakrisp och kanel

lakrits, morot, choklad, persilja och kryddpeppar

 

www.luxstockholm.com

Rekommenderas!


Inspiration från restaurangen på NÄÄS Fabriker

Sparris med löjrom
Torskrygg med kräftsås
Entrecôte med sommargrönsaker
Kalvfilé med varma grönsaker
Chokladmousse med saltrostade mandlar, smultronglass, hallon och chokladpluppar
Jordgubbar med vaniljglass

Enkel förrätt

Vitt bröd
En skiva getost på varje
Ringla lite honung över
Hackade valnötter ovanpå
In i ugnen 200 grader ca 10-15 minuter
Ringla lite balsamsirap ovanpå och
Kläm dit med ett färskt basilikablad som dekoration.
FÄRDIGT!

Svamptider



En liten tur i skogen ger tillskott till matlagningen.

Denna svamp gav inspiration till en svamprisotto som blev jättegod!

Påskmiddag



Ca 1 kg sötpotatis tvättas och skäres i kuber. Droppa över olivolja och flingsalt. Får sedan baka i ugn 200 grader i 1 timma. Lägg i bitar av paprika i olika färger, rödlök i stora bitar och vitlöksklyftor. Baka ytterligare 45 minuter.


Två olika såser:

Matlagningsyoghurt blandas med hackade inlagda tomater samt flytande honung, salt och peppar.

Matlagningsyoghurt blandas med rivet skal av lime samt saften av densamma, en pressad vitlöksklyfta samt en matsked myntagelé.



Lammkotletter grillas i ugn ca 3-4 minuter på varje sida. Pensla sedan med en glaze gjord av honung, vitlök, rivet citronskal, salt, peppar samt soya.

Vinprovarmeny speciellt för absent friends

Idag består inlägget av enbart bilder.

Den som ändå vill laga denna meny kan göra antipasti med foccacia och olivolja.
Osso Bocu med saffransris
Zabaione med blåbär
Recept finns i Annas mat






Getost från Paris till förrätt

1 skiva getost per person

2 skivor bacon per getostskiva

Du "täcker" getosten med bacon, lägger paketen på ett galler på en ugnsfast form.

Baka dem i 200 grader i 3-4 minuter.

Lägg paketen på en blandad sallad som du ringlat olivolja och balsamsirap på. Ev. kan du ha tomater och valnötter också.



Så här dukades bordet till söndagens middag:


Nobelmiddag

Tyvärr har jag inga bra bilder från nobelmiddagen men vill ändå berätta om upplägget då det var så oerhört lyckat och gott.

Inledningsvis bjöd vi på:

bubbel

salta mandlar (se tidigare recept)

små smördegsrullar med parmaskinka, basilika och soltorkade tomater.

Förrätten bestod av:

Melontsatsiki med färska räkor och styrpinne   www.ica.se

Huvudrätten var nog det godaste:

Dubbelmarinerad oxfilé med potatispaté, Bengts goda sås samt fräsch grönsallad.

På www.ica.se kan du söka receptet på oxfilén.

Bengts goda sås är grädde, dijonsenap samt buljongtärning som man kokar ihop.
  

Till efterrätt serverades:

Apelsinpannacotta (förädlad) med vinkokt hallonkompott och rullrån. Även detta från www.ica.se

Kaffe med hemgjord tryffel, två olika smaker avslutade det hela.

Svart trumpetsvamp...en favorit

Ytterligare en svamp som jag är helt säker på.

Hittar du en, hittar du fler.



Häromdagen gjorde jag en förrätt:

Skär ut en rundel vitt bröd till var och en.

Droppa god olivolja över.

Lägg på en rejäl skiva getost.

Några pinjenötter ovanpå.

Täck med nyplockade, smörstekta svarta trumpetsvampar.

Lägg på en plåt.

Gratinera i ugn.

Smakade utmärkt innan surströmmingen.

Besök av gäst(Jeff)kocken

Idag har vi haft roligt i köket... man tager vad man haver i kylskåpet och se vad det kan bli när vi har en gästkock på besök....


En ytterfilé låg och drällde. Den rullades i olivolja, rödvin samt hackade färska örter. Obs, använd örthackaren.

Stek filén i grillpanna för att få färg.

Lägg köttet i folie och stek färdigt i ugn minst 20 minuter.


Gästkocken koncentrerade sig på parmesanpotatisen.

6-8 potatisar

2 st röda vårlökar,skivade

Grovriven parmesan

Grovhackad persilja

salt och peppar

Tvätta och skär potatisen i klyftor och värm under tiden plåten i ugnen på 250 grader.

När plåten är varm tar du ut den, häll på olivolja och placera ut potatisen.

Låt den få färg i 10 - 15 minuter och sänk sedan värmen till 200 grader. Rosta potatisen i ytterligare ca 15 minuter.

Blanda potatisklyftorna innan serveringen med den rivna parmesanosten, rödlöken, persiljan samt kryddorna.


Gästkocken improviserade även ihop en  "grekisk smörja"

½ - 1 dl creme fraiche

1 bit fetaost

Soltorkade tomater

Svarta oliver

Färsk basilika

Blanda creme fraiche med mosad fetaost.

Kärna ur oliverna. Använd olivurkärnaren!

Hacka ihop oliver, soltorkade tomater samt basilika. Använd örthackaren!

Blanda ihop allt och smaka av.


Slutligen serverades till allt detta en fräsch grönsallad med rostade pnjenötter på topp.


Här det färdiga resultatet:








Fyllda paprikor...en rätt att utveckla

Stek gul lök + vitlök (sammanlagt ca 1 dl), fyll på med 1½ dl avorioris och 3 dl vatten,lite salt.

Koka i 20 minuter.

Hacka ca 1 dl torkade ekologiska aprikoser

Hacka 1 stor tomat

Stek ca 1dl charlottenlök och vitlök i olivolja

Blanda i aprikoserna + tomathacket.

Blanda dessutom i ca 2 dl hackade färska örter: rosmarin, persilja samt mynta

Krydda med spiskummin, svartpeppar, kanel, 1 hönsbuljongtärning samt salt och nymald svartpeppar

Skär av locket på 4 röda paprikor.

Lägg i fyllningen

Baka i ugn 200 grader i 45 minuter.

Det var gott, men som sagt var går det att utveckla och då tror jag att det skall vara mera kryddor. Man kan säkert variera innehållet också. Kanske andra grönsaker, något kött... man tager vad man haver



Jag har funnit min överman......

Jag säger bara en sak....Julita Wärdshus...inte visste jag att mat är konst.

www.julitawardshus.se

Gör ett besök i sommar så får ni se.

Rapport från vinprovning.

5 olika viner i prisklass från 59.-  till 398:-

avnjutes tillsammans med
 
goda vänner

och trerätters middag.

image82

Påskbuffe

3 olika sorters sill på burk

Ägg

Ostpaj

Färsk babyspenat,stekta brödkrutonger,lufttorkad skinka stekt i ugn samt dressing av ädelost och creme fraiche

Aubergine stekta med tomater,timjan och getost

Tunt skivad lammstek med cornischonger, ruccolasallad och tomat

Rökt lax med kesella, blandat med senap samt dill och gräslök

Potatisklyftor med chiliflakes stekta i ugn med olivolja

Foccacia

image69

image70

image71

Samt dukning med kycklingduk och röda glas

image72

Sushi med Barcaplanering eller tvärtom

När vi skall träffas för att planera vår resa föreslår jag spansk mat men........högst på önskelistan står Sushi så det får det bli.

Jag köper rökt lax och räkor,har ännu inte vågat mig på färsk fisk. Jag använder mig av Anna Bergenströms recept i boken: Kärlek Timjan och Oliver. Det tar timmar!!!! Men så gott. Faten rensas!

Så här såg det ut:

image66

Paella i väntan på Barcelonavarianter

1 stor kycklingfilé (ca 300 gr) av majskyckling

1½ dl skalade färska räkor

4 dl avorioris

1 stor röd paprika i strimlor

4 st. färska tomater i stora bitar

1 l hönsbuljong

1 stor hackad gul lök

6 finhackade vitlöksklyftor

1½ dl gröna frysta ärtor

1 dl haricot vert

1 dl svarta oliver

1 pkt saffran

salt,peppar,paprikapulver

½ pressad limefrukt

olivolja

Skär och stek kycklingfilén i bitar i olivolja. Ta upp så länge.

Stek löken.

Lägg i kyckling,saffran + kryddor,ris,tomater, paprika i strimlor. Fyll på med hönsbuljongen. Låt koka sakta i ca 20 min.

Förbered under tiden haricot vert, låt den inte koka för mjuk

Lägg mot slutet i de frysta ärtorna,oliverna,räkorna,limesaften och låt allt bli varmt.

Vänd ner haricot vert.

Färdigt!

image54

Smaskig enkel förrätt

En skiva danskt rågbröd (finns jättebilligt av märket euroshopper)

På denna skiva lägger du en bit grönmögelost av något slag.

Du steker tjocka skivor av päron,gärna anjou, i olivolja tills de mjuknar

Du kryddar dessa päron med salt,svartpeppar,lite råsocker eller honung + balsamsirap.

Låt svalna.

Rosta under tiden pinjenötter i torr panna.

image53

Lägg päronen ovanpå brödet och osten.

Strö över ruccolasallad samt pinjenötterna.

Mumsiga "tjejpajer"

Innan tjejerna skall på klassfest serveras följande pajer:

Degen görs av:

75 gr rostade valnötter (rostas i torr stekpanna)

Dessa körs i matberedare (med kniven).

Blanda i 200 gr. margarin

4 dl vetemjöl

1 äggula

2-3 msk kallt vatten, körs i på slutet

Degen trycks ut i två pajformer med mjölade fingrar.

Låt formarna vila i frysen i ca 10 minuter.

Pajskalen skall sedan gräddas i ugn 200 grader i 10 - 15 minuter.

Fyll sedan den ena med:

Hackad fryst spenat som du tinat, ca 1 ½ dl

Smulad fetaost, ca 200 gr.

En äggstanning bestående av 3 ägg samt ca 3 dl vätska,mjölk,grädde blandat

Grädda i ugn 25- 30 minuter

Det andra förgräddade pajskalet fyller du med:

200 gr. strimlad rökt skinka

Blandat med soltorkade tomater efter smak

2 färska tomater i skivor

+ samma äggstanning som ovan fast dessutom med 1 dl riven ost i.

Grädda samma tid som den andra.

Tjejerna gav båda pajerna 4,5 på en femgradig skal vilket var bra. Allt tog slut!

image49

Fredagspajer

Idag hade Göran gjort en pajdeg. Eftersom jag tycker det skall vara så tunt pajskal som möjligt räckte degen till två pajformar.
Så först gräddades båda pajdegarna i 15 minuter 225 grader.

Därefter fick det ena pajskalet kallna.

Fylldes sedan med följande röra:

4 hårdkokta hackade ägg
1 liten hackad bananscharlottenlök
3 msk hackad fryst dill
2 dl creme fraiche
1 msk majonnäs
1 msk dijonsenap
1 burk kräftstjärtar delade i bitar

Det andra pajskalet fylldes med:

250 gr. färsk broccoli som först kokats lätt och delats i bitar.
Detta vispas ihop:
3 ägg
3 dl vätska, t ex mjölk och lite grädde blandat
1 bit riven ädelost
1 näve grovhackade valnötter.
Häll denna "smet" över broccolin och grädda i 225 grader i 20 minuter.
image44

Smakpanelen(Göran och Matilda) hade en del synpunkter men genomsnittspoängen var en 3:a på en femgradig skala.

Nyårsaftonsmeny

Så var det då dags för genomförandet av årets sista måltid.
Vi blev inspirerade av dagstidningens menyförslag där Katrineholmssonen Tommy Myllimäki var delaktig.

Till förrätt åt vi Räkcocktail

300 gr orensade räkor
blandades med ½ dl majonnäs
1 tsk pressad citron
ngr droppar tabasco
2 msk hackad dill

I vackra cocktailglas lägges först lite sallad. Sedan på med räkröran.
Över detta en stor klick med röd rom.

Stek några bitar av formbröd i smör så de blir frasiga.

Njut med ett glas vitt vin till.

image36


Efter detta åt vi Örtstekt lammstek i bitar.

ca 350 gr. benfri lammstek
salt och peppar
smör till stekning

Köttet stekes efter att ha kryddats.
Sedan rullar man det i en blandning av finhackad scharlottenlök,hackad vitlök,hackad timjan och hackad rosmarin.
I med en köttermometer,in i ugnen 175 grader tills termometern visar på 60 grader.
Därefter får köttet vila ca 10 minuter

Till detta serverades Lagerbladspotatis

Potatisar med skal delas i halvor med skurna sidan uppåt.
Pensla med olivolja, stick i ett lagerblad i varje på med flingsalt. 200 grader ca 45 min

Dessutom Brässerad endive

2 endiver delas och stekes i olivolja.
1 dl vitt vin hälles över samt
2 msk aprikosmarmelad.
småkoka i 20 minuter

Rödvinssåsen

I den stekpanna du stekt köttet hälles 1 dl rödvin
1 dl kalvbuljong
1 ½ dl grädde
Salt och peppar
Koka ihop och smaka sedan av med en tesked messmör.
Blanka av såsen med en tsk. smör

Denna huvudrätt var jättegod fast lite färglös Se bild:

image37

Nu till den spännande efterrätten.

Dulce di leche med mango och rostade hasselnötter

Detta krävde lång framförhållning men det var det värt.
Du tar en burk kondencerad mjölk

image38

Placera burken OÖPPNAD i en kastrull med vatten som täcker. Koka i tre timmar! Låt svalna.

Hasselnötter rostad du i torr panna. Gnugga av skalet och grovhacka.

Mango hyvlas.

Du öppnar burken med den kokta kondencerade mjölken som nu förvandlats till en utsökt brunaktig kolakräm. Lägg upp i fyra höga glas.
På med den hyvlade mangon samt hasselnötterna.
Njut!
Det gjorde vi utan att fotografera innan så detta är resultatet!

image39

Tidigare inlägg
RSS 2.0