Tok Pappa

Förra sommaren bestämde min pappa plötsligt att han skulle börja rida, bara sådär. haha. Jag och Mamma trodde inte riktigt att han menade alvar. Men det var det visst eftersom han sa en dag att han skulle åka och provrida en häst, så om vi ville så fick vi följa med. Vi bara gapade och fattade INGENTING! Är han seriös eller skämtar han bara??? Det visade sig att han inte skämtade så vi följde såklart med. Vi trodde att vi skulle titta på någon gammal skogshäst men nejnej så tänker inte min pappa :D Tjejen kom ut med en super fin hopphäst som hade gått 150 men som nu var 16. Jag och mamma visste inte vad vi skulle göra och ville absolut inte att pappa för typ första gången rida den där fina hästen (då tänkte vi på stackars hästen alltså). Jag red först efter att länge övertalat pappa. För min förvåning och lättnad var hästen hur snäll som helst. Lyckades hoppa en 130 bana på hästen som gick bra:) Så jag lät tveksamt pappa hoppa upp på hästen. Det gick bra och hästen var otroligt lydig. Sen helt plötslig började pappa gallopera och sen trodde jag att han skulle göra ett galloppombyte. Men nej än en gång tänker jag o min pappa inte lika. Han skulle hoppa krysset som stod rakt i mitten. Alltså svängde pappa från hörnet och direkt till det raka hindret i mitten. nej nej nej tänkte jag. Men hästen hoppade ändå!! Det var första hoppet pappa gjort i hela hans liv. Pappa ko m om och om igen helt fel varje gång utan att hästen protesterade. Då bestämde jag mig för att vi skulle köpa hästen. Och det var nog det bästa köpet vi gjort! Hästen heter Wilcox men kallas ville och är den mest godhjärtade hästen jag nånsin sett<3. Han och pappa är som gjorde för varandra som är kul. Pappa rider på som inte jag trodde. Pappa gjorde en clear round där han fick 4fel och han har även gjort gröntkort tillsammans med massa 11-12 åriga tjejer. haha sååå roligt. Men det som är pinsamt med honom är att han tror att han kan allt om hästar och ger tips till folk. Pappas favo pogram är ponnyakuten.
Vilken tokig, underbar pappa jag har. Pappa är min idol <3 <3 <3 <3

vist är det en underbar bild :)



Istoriah la Bree

Istoriah är född 1996 och är blandning mellan fullblod och Welsh. Jag importerade henne tillsammans med min tränare henne från Frankrike. Hon hade gått väldigt bra där. Tyvärr vet jag ingenting om hennes förflutna, bara att Patricia Laffon ägde och red henne. Istoriah är bork färgade (gul med svarta ben och man) sto. Hon har fullblod temeprament altså stressad och galen. Men hon hoppar och rids som en Welsh alltså lugn och arbetsvillig. Ja lite konstigt. Istoriah tänker bara på killar! Om hon har blivit kär i nån häst så är det helvete :P hon kan inte vara mer än några meter ifrån honom. Men hon är väldigt petig på vilken häst hon blir kär i, bara de fina hästarna. Speciellt hingstar med stora halsar. Varje gång det kommer en hingst på tävling måste vi typ gömma henne. Slutsatsen är att hon är VÄLDIGT STOIG! Fast inte när man rider henne, som e bra :) Hon älskar att jobba och att se fin ut. Jag tävlar internationella 130 med henne just nu, men hoppas på 135 snart :)

Dagens tävlingsoutfit :)

Det här har jag på mig idag :) :)
/outfit_145596932.gif" alt="" />
kingsland

Är i Norge :)

Efter skolan åkte jag direkt till Arlanda och tog flyget till Oslo. I Oslo hittade jag tåget och åkte till Drammen. Sen gick jag till hotellet. Jag är såå stolt att jag klarade att åka från Arlanda till hotellet i Drammen helt själv! :) Sen gick jag 20-30min med söta Istoriah som var väldigt pigg och nyfiken. Det är huuur många som helst på tävlingen! Det är 24 stall och jag har ekipage numer 796. Boxarna är fina och ljusa som är bra. Idag ska jag hoppa Istoriah 120 på stora banan. TAGGAD!! Skriver sen hur det gick med kanske lite bilder :)
PUSS PUSS <3 <3 <3 <3

Vad vill ni?

Jag vill att mina läsare ska bestämma.
  • Vilken tid vill ni att jag lägger ut inläggen? Just nu lägger jag ut inlägg klockan runt 8-9.30 på morgonen. Passar någon tid bättre? Vill ni att inläggen ska läggas ut olika tider, typ en på morgonen och en på kvällen?
  • Någonting ni vill läsa mer om? mindre om?
  • Någonting du vill att jag ska skriva om? Någonting ni inte är intresserad av?
  • Andra förslag, funderingar?
Puss puss <3 <3 Älskar mina läsare

VITA hästar!! :P

Är det lag på att vite hästar måste smutsa ner sig hela tiden? Är vita hästars huvudmening med deras liv att irtera sina ägare? Eller vill vita hästar vara svarta/bruna/gröna hästar? hmmm många funderingar men jag tror att vita hästar bara vill retas. Det bästa Lexus vet är att när jag fint borstat honom och tvättat svansen att rulla sig i bajs eller i lera om ute i hagen. Det värsta jag vet som händer jaa ALTID är före en klass, när jag ska gå banan och jag har borstat honom fint och han lägger sig i bajset!! Då tänker jag smart och mockar innan jag går MEN TROR NI DET STOPPA HONOM?? NEJ! han bajsar och rullar. :P Så då är jag ännu smartare och tar på honom täcka med hals på. MEN NEJ! Gissa vad han gör då! Han lägger huvudet i bajset! Nästan som en kudde. Och hur lett är det att få bort, INTE ALLS!! Så nu måste jag hitta någon varje klass att hålla honom. JAJA. Det värsta är att det inte går att bli arg på honom när man ser hans söta ansikte med de där stora nyfikna ögonen. SÅ SÖT <3 <3
Nån annan med samma problem?

PUSS <3 <3 <3 <3 <3 <3


Lexuspexus<3

Nuvarande tävlingsplan

  • 29april - 1maj = Drammen (Norje)
 
  • 3maj = Veterinär check
 
  • 7 - 8maj = Träna Istoriah och Lexus :) (Holand)
 
  • 13 - 15maj =Moorsele (Belgien)
 
  • 27 - 29maj = Polend eller Åby
 
  • 10 - 12juni = Wierden (Tyskland)

päls överallt

Nu fäller hästarna något helt enormt, det rasar päls och det flyger päls över allt. Vi ger hästarna extra B-vitamin nu under våren, för att underlätta för denna pälsfällning. När håret fäller, kliar det och hästen blir väldigt irriterad.

Överskott av B-vitamin kissar hästarna ut och en aning övervikt kan dom få säger vissa. Jag ger mina en klunk (trycker ner) på morgonen och kvällen.

Bra övning att träna på.

Om du tänker på när på en bana de flesta får fel på? Då skulle jag säga att svaret var linjer och comenationer men framförallt linje till comenation! Har jag rätt? Träna på linje med 6 eller 7 galloppsprång till comenation.
Sen är det ju väldigt bra att träna på vattengravar nu när utetävlingarna börjar. Då är det väldigt bra att träna hinder före och efter graven. Här är en bra övning som jag jag hoppade på förra träningen;
PS. Om man inte har vattengrav så tar man bara en vatten matta eller två om du har.
  • 2 till 3 = 6 eller 7 gallopsprång beroende på hur man rider bågen och hur hästen är.
  • 4 till 5a = beroende på svårhetsgrad tar man 5 eller 6 gallopsprång.
  • 6 till 7a = 6 eller 7 gallopsprång beroende på hur man rider bågen och hur hästen är.
  • 8 till 9(vattengrav) = 5 med lite längre distans.
  • till 10 = Ta samma distans som till graven.
1 galoppsprång mellan
Häst 6.50 - 7.00 m
D-ponny 6.50 - 6.90 m
C-ponny 5.90 - 6.30 m
B-ponny 5.30 - 5.70 m


5 galoppsprång mellan
Häst 20.50 - 21.00 m
D-ponny 19.50 - 20.50 m
C-ponny 18.00 - 19.00 m
B-ponny 16.50 - 17.50 m

6 galoppsprång mellan
Häst 24.00 - 24.50 m
D-ponny 22.75 - 23.25 m
C-ponny 21.00 - 22.00 m
B-ponny 19.25 - 20.25 m

7 galoppsprång mellan
Häst 27.50 - 28.00 
D-ponny 26.00 - 27.00 m
C-ponny 24.00 - 25.00 m
B-ponny 22.00 - 23.00 m

Hinderna har kommit :)

Vi  beställde hinder på Sejfety System som kom idag. Vi ska ha mer hinder i Skåne efterom vi bara hade typ två. Safety Jump är super bra! De har bra bomar och stöd som håller länge men är även snygga :) Vi beställde en Medium packet där jag fick välja färjer på allt. I packetet inkluderades 8 hinder, varav 2 oxrar, 20 st plastade träbommar 3,0 m, 10 st enkelstöd, 4 st infångarstöd, 40 st bomhållare, 40 st fägtillägg. Sen bestälde vi också en vattenmatta, 8 cavalletiblock, 6 cavalletibomar, 2 diamant "grind" och 1 grind. Safety System har tänker mycket på säkerhet som jag tycker är viktigt. Jag beställde ganska många rosa bomar :D och även guld bomar och stöd. SNYGGT! :)
Safety System katalog 2009

Ny header :)

Hoppas ni gillar den :)

Ridsportförenings träning

Första träningen utomhus så tyckte det gick bra. Istoriah var väldigt pigg och glad. :)

Inget med hästar att göra men ni måste bara prova!

Idag åt vi lunch på en restaurang med utsikt över havet. Heel mysigt <3! Där åt vi på påskbuffén där efterrätt var inkluderad. Åt nått super gått som är larvigt enkelt att göra.
Ingredienser:
Vispgrädde                   maränger                   jordgubbar
1. hämta skål
2. vispa grädden
3. Lägg de tre ingredienserna i skålen
4.vispa
WAALA klar :)

I bilen på väg till Stockholm. Hejdå Paradis :(

Sista ridturen i skåne innan sommarlovet.
pappa på ville

Köpt lastbil :)

EHC trailers
Hästdel: 4 platser, bakramp, 2 takluckor, 2 fläktar, täckeshyllor, Tränshängare, Sadelhängare.

Bodel: Modern inreding i blått med blå skinnsoffa. Dusch

Utrustning:Webasto-värmare vattenburen, Micro, Kylskåp, TV/DVD.

Tävling idag :)

Idag tävlade jag pappas häst i Spring Tour 1 på Henriksdal. Det var väldigt fint där och vädret var helt otroligt skönt. Jag tävlade i två 110cm klasser. Måste jubörja någonstans. Det var en stor gräsbana, FÖRSTA UTETÄVLINGEN!! :D  I min klass hoppade bland annat Lisen Bratt, Malin Baryard, Douglas Lindeblöd. Det gick iaf väldigt bra :) Jag var dubbelnolla och kom på 6:e plats av 124 tävlande. Andra klassen var bara clear round där jag också var nolla. Duktiga Wilcox <3 <3

Super fin B-ponny till salu :)

Den här ponnyn har jag sett på tävlingar och jag tycker att den är super fin. Jag tror att den kan bli nästa Grey Brey.

*SM-ponny söker ny ryttare!*. Hästar säljes
Typ: B -  Inriktning: Hoppning -  Kön: Valack -  Födelseår: 2002
Namn: Tennessee
Efter en fantastisk tid på tävlingsbanorna är det nu tyvärr dags för oss att sälja vår fina ponny. Maxad, 130 cm, klarar kontrollmätning. Tennessee är bara i början på sin karriär men har redan mycket fina meriter tex. 2:a ungponnychampionat som femåring och 1:a som sexåring (alla kategorier sammanslagna). A-final och en total 13:e plats vid inomhus-SM 2010, deltar i ELIT-allsvenskan 2011. Även startad fälttävlan vilket han älskar! En ponny med utstrålning och gångarter långt utöver det vanliga, syns i mängden. Välriden i dressyr och går för lätta hjälper. Arbetsvillig och energisk. Tennessee vill nu fortsätta sin karriär på tävlingsbanorna med en ny liten seriöst satsande ryttare. Gott hem viktigt. Säljes endast pga ryttaren går över till C-ponny. Seriösa spekulanter är välkomna att höra av sig för mer info.
MSV hopp, LA dressyr, Lätt fälttävlan.

Telefon 0502-12080
Mobil 0731-821517




"veckans" fråga

Vilka sadlar har du?
Jag har CWD på Istoriah och Equipe på Lexus. Båda väldigt bra med väldigt bra kvalitet. De är också väldigt sköna :)

Tävling med Ville imoron :)

Imorgon ska jag tävla pappas storhäst på Henriksdal. Han såg ut som en islandshäst så att jag spenderade några timmar med att göra honom fin. Före varje tävling gör jag vissa grejer;
  • Hovfett
  • klipper hov skägg
  • klipper öronen
  • klipper manen bakom öronen där tränset är
  • klipper lite svansen
  • ducshar
  • tunnar manen

Är ridning bara ridning?

Jag fascinerades mycket av Pehter Marknes träningar. Jag tyckte hans övningar var bra och sättet att lära ut var bra. Istället för att bara säga det var fel och det var rätt så fick han hans elever att tänka mer. Hur var det bra? Varför var det bra? vad händer om man gör tvärt om? Det är en bra tränare, alltså en tränare som kräver mer av ryttaren än att bara rida bra. Har ni någonsin tänkt när ni rider eller bara ridit? Själv bara rider jag, men ska börja tänka lite också. Några egna funderingar, synpunkter?
Visst är det härligt väder :) Kan inte vara bättre lov
puss <3

Att tänka på nu när det är utomhussäsong.

  • Lite snabbare grund tempo. När man tävlar inomhus har man långsammare grundtempo eftersom hinderna kommer väldigt snabbt. Det är också vanligtvis större banor som kräver stark gallopp.
  • Nu när det är vår kanske ni märker att era hästar är mer alert, pigg, stirrig. Ha din häst på lite korta tyglar hela tiden och ha benen om.
  • Som jag skrev här uppe blir hästar mycket mer pigga. Du kommer märka på banan och även på träningen att din häst blir mycket mer framåt och några starka. Därför är det bra att rida mycket kontroll övningar hemma. Tips är att stanna din häst efter varje hinder på markarbete/ träning.
  • Träna på mycket vatten hinder. Det brukar altid vara vatten hinder på tävlingar. Tips om din häst har problem kan ni läsa under kategorin "tips" på inlägg "att inte få ett problem mycket större".
  • Tips på övningar till en tävling är att hoppa en oxer/räcka med långa sträckor dit. Utomhus banor brukar ha långa sträckor emellan hindrerna.
  • Första tävlingen man gör utomhus ska man ta ett till två klasser lägre eftersom det är så annorlunda. Bätre att man börjar säsongen med bra flyt.

"Veckans" fråga

Om ni har frågor ni undrar över kan ni fråga under kategorin/inlägg "veckans fråga". Ni får fråg vad ni vill :D Här fick jag en bra fråga som man inte alltid tänker på;
  • Bästa tipset för bra sits över hindret?
För att få en bra sits över hindret ska man ha ballans innan hindret. Man ska störa hästen så lite som möjligt och följa med i hästens rörelser. Tips är att komma i lettsits innan, över och efter hindret på lite lägre hinder. Då lär man sig följa med och att inte störa hästen. En grej som många gör fel på över hindret är eftergiften. Många tar upp händerna, man ska ha händerna på eftergiften så  låg som möjligt. Ett annat fel jag ser ibland är skänkeln över hindret, där vissa skänklar åker rakt upp (mot hästens rumpan). Det tyder på att ryttaren inte har på skänkeln innan hindret och har svårare att få hästen upp i ballans efter hindret. Tips är att filma/ta bild på sidan så du ser hur du sitter.
  • Läser du några bloggar? vilka?
Nej, jag läser faktiskt inga bloggar, bara Ridsport. Vet du/någon någon bra blogg?
Tack Sara för dina frågor. Hoppas du fick dugliga svar och att du lärt dig nått. Skriv om det är något mer eller nått du inte förstår.
Puss <3


Bra deal, eller?

Jag, mamma och pappa rider men det finns en till i familjen. Jo Karl som är min 13år bror. Han HATAR hästar :( Men det är inte direkt hästarna han hatar utan hästlivet och pengarna som spenderas. I alla år har vi försökt att få honom börja rida. Han skulle då få en jätte snäll, duktig C-ponny. Men nej, han håller på med friskiing (hoppning med skidor), cross, BMX, longboard....ja kil grejer.

Pappa gjorde då en deal att om han red tre lektion så skulle han få en Iphone4 eller Ipad2. LYCKO! Pappa tror att han kommer tycka det är så kul och vilja rida mer. : / mm nej, han har så negativ inställning till ridning innan. Jaja får se hur det går :D

Gården i Skåne

Vi har en gård på Bjärehalvön mellan Torekov och Båstad. Vi köpte den ett år sen. Det är mycket charm i gården men finns mycket att göra! Huset är inte fint och i dåligt skick så vi ska riva huset efter sommaren. Just nu byggs en utbyggning på huset där kök och vardagsrummet ska vara. Stallet är fint med 10 boxar som alla är 3x4 och fönster i varje. Gården är 4 hektar med ridhus, grus och gräspaddock :) Det är väldigt lugnt här på landet. Varför vi har en gård här är pågrund av att det är så nära till alla tävlingar och istället för att åka 2dagar till utländska tävlingen tar det bara 1dag. Det är väldigt skönt att inte behöva åka 15min till stallet, här är det några meter. Här finns lite bilder:

Rengöring för hästen


Det luktar illa och luften blir lätt dålig om det finns ammoniak, gödsel och urin kvar i boxen/spiltan, därför ska du göra rent hos hästen dagligen.

En häst urinerar 5-10 gånger varje dygn och gödslar 10-15 gånger. Var uppmärksam på hur gödslet ser ut när du gör rent. Är gödseln blött? Är högivan inte uppäten? Är det blötare än vanligt på golvet i boxen? Vid den dagliga rengöringen har du möjlighet att upptäcka tecken på sjukdomar eller skador hos hästen. En lösgående häst i boxen är en uppenbar säkerhetsrisk när du gör rent, dessutom försvårar det arbetet. Bind därför upp hästen.


Vilka redskap behövs?
• Kärra att lägga gödseln i.
• Grep, som finns i flera olika modeller och fungerar bra när din häst står på halmbädd. 
• Plastgrep, fungerar bra till spån- och torvbädd.
• Skyffel
• Sopkvast
Redskapen ska alltid förvaras så att ingen häst kan göra sig illa på dem.


Rengöring av stallet
Hela stallet ska tvättas och rengöras noggrant MINST en gång per år. Förslagsvis på sommaren när hästarna går ute mycket och stallet torkar snabbt. Om rengöring sker för att hindra smittspridning ingår givetvis även att stallet desinficeras. Tänk på att det inte bara är den synliga smutsen som ska bort.
© Svenska Ridsportsförbundet

Veckans fråga

Om ni har någon fråga som ni undrar över så kan ni kommentera under kategorin veckans fråga. Ni får fråga vad som helst. Fick en bra fråga idag som lydde;

Varför har hingstar så stor hals?
Om man tittar på andra hane djur så ser man att de altid har nått annorlunda från honan. Fåglar har massa färger, rådjur har ---- m.m.. Haner försöker visa upp sig på bästa sätt till honan och säger att den är vacker. Hingstar skulle se ut som vilken vallack som helst. Men det beror också på hormoner. Mer vet jag inte varför, det kanske finns någon jätte förklaring också.
MVH Katta <3 <3

Luna den hoppande kon :D

15-åriga Regina Mayer i Laufen i Tyskland fick inte den häst av sina föräldrar som hon önskade sig. Då bestämde hon sig för det näst bästa: hon började rida på en av familjens kor.

Reginas ko, som heter Luna, har till och med lärt sig hinderhoppning.

Och det hela kan komma att löna sig - nu är Reginas föräldrar så imponerade av sin dotter att de faktiskt funderar på att ge henne en häst.

Se filmen här nedan


Vilka strömedel finns det att välja på?

Det finns olika strömedel att välja mellan, halm, torvströ, papper eller spån.

• Halm Hästar mår bra av att stå på halm, de kan plocka och småäta under den tid de står på stall och har då lite sysselsättning. Det är mycket viktigt att halmen är av god hygienisk kvalitet. Halmen ska lukta friskt och vara dammfri.
• Spån tänk på att spånet ska vara dammfritt och fritt från kemikalier. För att det ska bli en bekväm bädd för hästen att ligga på, måste bädden vara minst 15 cm tjock. Många hästägare köper spån förpackade i lagom stora spånbalar.
• Torvströ torv som används till hästen köper du i komprimerade plastförpackningar. Det blir ganska mörkt i stallet av torvströ, men i övrigt är torv ett tillfredsställande strömedel.
• Papper papper är ett nästintill dammfritt strömedel som är lämpligt för hästar med svårare luftvägsproblem.
Tänk på att när hästen står på annat strö än halm har den ingenting att sysselsätta sig med när den står inne. Då kan det vara lämpligt att ge den lite halm att äta varje dag.
Vi har torvströ under och sen spån över, funkar bra.

VISSTE NI ATT...

Sverige är ett av Europas hästtätaste länder och hästnäringen är en växande del i lantbruksföretagen. Sveriges cirka 285 000 hästar är basen för många verksamheter.

Hästnäringen beräknas omsätta 22 miljarder kronor per år och sysselsätter 10 000 personer på heltid och 30 000 på deltid. För att försörja hästarna med foder behövs närmare 600 000 fotbollsplaner.
Enligt en undersökningar har hästverksamheten ökat med 14 procent på två år, från 7 188 företag till 8 226. Hästen är ett bra betesdjur och stora delar av Sveriges betesmark hålls öppen tack vare hästen. En häst kräver ungefär 1 hektar mark för foderproduktion och bete varför hästarna bidrar med närmare 300 000 hektar öppet odlingslandskap.
Ridsporten är, efter fotbollen, Sveriges största idrott och har upp mot 500 000 utövare. Det är lika många män som kvinnor som driver företag med hästinriktning.

Vill ha!


Hästens sinnen

Synen

Hästen har inte något område för skarpt seende. Den ser faktiskt mindre tydligt än vad vi gör, men hästen har däremot ett bättre mörkerseende än människor. Hästen har ett stort synfält som gör att den lätt upptäcker faror både på nära och långt håll. Hästens ögon är placerade på var sin sida om huvudet, vilket gör att hästen ser både åt sidorna, snett bakåt och framför sig.

Lukten

är ett av hästens viktigaste sinnen och med hjälp av den skiljer hästen ut det kända från det okända. Hästen har ett välutvecklat luktsinne. Stoet luktar på fölet och kan på så sätt kontrollera att det är rätt föl som diar. En hingst kan känna lukten av ett sto på en halv kilometers avstånd. Om en häst flemar, betyder det att den rullar upp överläppen och andas djupt efter att den har luktat på något speciellt. Det är vanligast att det är hingstar som flemar, allra helst när de känner lukten av ett sto. Luktsinnet för hästen blir också ett sätt att kommunicera med andra hästar. Du kan se det när hästarna släpps ut i hagen på morgonen. Här sker ofta en snabb nos-mot-nos-kontakt, som är en vanlig kommunikation mellan hästarna.

Smaken

Samverkar med lukten. Det vill säga att hästen väljer i första hand ut vad den äter med hjälp av lukten och sedan efter smak. Hästar har smaklökar på tungan men även i gommen. Hästen kan skilja mellan sött, surt, salt och beskt.


Hästens känsel

är väl utvecklad, inte minst kring nosen och mulen. Hästen har svårt att se precis framför sig, men med hjälp av känselhåren som sitter runt mulen kan den registrera när den kommer i kontakt med något. Hästen är allra känsligast på huvudet. Känselhåren finns runt läpparna, nosen och ögonen. Dessa känselhår används för att få information om omvärlden. Du får absolut inte klippa bort känselhåren!


Hörseln

Hästen hör mycket bra och kan uppfatta både högre och lägre toner än vi människor. Öronen är trattformade och kan vridas nästan ett helt varv. Hästar kan dessutom röra öronen oberoende av varandra. På så sätt kan hästen fånga upp ljud från alla håll och följaktligen är det också så som den upptäcker många faror. Med öronen och kroppsspråket visar hästen om den är rädd, nyfiken eller arg.

Hästen är skickligare än människan att lokalisera varifrån ett ljud kommer. Redan som föl lär sig hästen att lyssna till alla våra mänskliga ljud, framförallt rösten. De lyssnar till vårt tonläge. Det är inte orden i sig som hästen reagerar på, det är istället ordets ljudmelodi och tonfall som hästen lär in. Har du tänkt på att ridskolehästar ofta börjar trava eller galoppera på ridlärarens kommando. Innan ryttaren hinner ge rätt hjälper har hästen redan fattat galopp, då de kände igen ridlärarens ljudmelodi i kommandot.

© Svenska Ridsportsförbundet


Sylve summerar

Vad var egentligen mest, bäst, störst och snyggast i Arezzo om du frågar Sylve? Vems ridstil imponerade och vilken ryttare kan numera även titulera sig ”piggast”?

Sylve summerar

Vad var egentligen mest, bäst, störst och snyggast i Italien om du frågar Sylve? Svaren får du här.

Bäst?
- Sammanhållningen bland alla svenskar. Näst bäst var det vackra vädret (mellan 20-28 grader varje dag…)

Mest spännande?
- När vi satt och räknade på vilka ryttare som skulle gå vidare i Grand Prixen och sedan vidare till andra rundan, vilket var 25% från den första. Sista helgen var det SvanteLinda och Helena Persson som lyckades bäst. Helena är även mitt stora utropstecken. Tillsammans med Bonzai H levererade hon fem felfria rundor av sex möjliga – varav det blev en placering i meetingets avslutande Grand Prix. Riktigt imponerande.

Största plusset?
- Att det var så pass många bra internationella ryttare på plats.

Största minuset?
- Att det var för många mindre bra ryttare (läs ”dåliga” – framförallt italienare).

Mest intressant?
Luca Monetas ridning – han rider på ett väldigt speciellt sätt, ofta bara med bett i munnen och utan nosgrimma, på hästar som ingen annan velat ha… Luca rider med en väldigt egen stil – men lyckas ändå vara med och prestera bra.

Mest ruggiga?
- Att William Whitaker blev av med inte bara en – utan två av sina bästa hästar under meetinget. Den första, Sarlino, blev han av med första helgen. Den såldes nämligen till Sverige och rids numera av Alex Zetterman. Sedan blev William dessutom av med sin andra stjärna i stallet som skadade sig så pass illa inne på banan att den fick köras ut i transport… Det visade sig att senan var nästan helt av, så nu väntar en lång konvalescens innan den eventuellt kan komma tillbaka till tävlingsbanan.

Värt att notera är att William nu flyttar till Sverige för att bosätta sig med svenska flickvännen Elisabet Fredlund.

Godast?
- Deras tagliata – vilket är en italiensk rätt med strimlat kött. Otroligt gott!

Snyggast?
- Andreas Schous häst Uno’s Safier är snyggast. Den rör sig fint, hoppar fantastiskt och har en vacker exteriör. Den är för övrigt efter Hans Horns hingst Numero Uno, som förra året betäckte över 600 ston!

Svårast?
- Var nog egentligen att hitta tillräckligt med timmar att få sova på. Dygnets timmar räckte inte till.

Piggast?
-
Det var nog den turkiske ryttaren Sencer Can, som med några få undantag var ute och dansade varje natt till runt 03.00 och trots det – efter fyra veckors tävlande – fortfarande var i fin form. Visserligen drack han inte alkohol, men ändå.

Mest generös?
Ita Marzotto, ägaren till hela Arezzo Equestrian Centre, var väldigt generös mot oss svenskar och gav oss en helt egen del av läktaren där vi kunde samlas och följa tävlingarna.

Jobbigast?
- Säkerligen för oss alla – de långa dagarna. Första start var 07.30 på morgonen och sedan höll tävlingarna på fram till omkring 20.00 nästan varje dag… Många italienare till start var det…

Mest imponerande?
- Irländaren Conor Swails ridstil. I lätt sits lotsade han runt unghäst efter unghäst i fantastiskt fin rytm och balans.

Mest suspekta?
- På den måste jag säga Alexander Onischenko från Ukraina. Denne lätt överviktiga gasmiljardär har köpt ett antal väldigt storhoppande hästar (däribland Spender S) som han styr runt i de stora klasserna (ofta hellre än bra) och direkt efter han hoppat av hästen går till baren, tar sig en cigg och ett glas vin…

- Sist men inte minst vill jag nämna att vi även hade en svensk funktionär på plats, nämligen Jonas Holmberg från Vellinge som byggde unghästbanorna de två första veckorna – och gjorde det med den äran!

 

http://www.jumpclub.se/


Fin fina Istoriah

Jag tävlade Istoriah i Ljungby den här helgen som gick super :) Hon hoppade super och bjöd väldigt bra. Ja var sist ut i MSVB (120) och vann :) Fick även globenjehäng. Andra dagen hoppade jag en till MSVB som också gick super :) Jag kom 2:a. Underbar helg <3 <3 Älskar Istoriah
Omhoppning börjar efter röda oxern.

A:O (omhoppning direkt)

Min egen lilla övning :)

Liten övning med stor förbättring. Super bra övning som jag tränade på före ljungby. Övningen är kul för både ryttaren och hästen
Mål: Att få hästen mjuk i sidorna! Att få din häst lydig och kontrollbar. Konditionen beroende på hur länge man håller på utan paus. Det allra bästa är när man kan göra övningen och variera sitsen mellan hinderna.
Bana: Det är en ”evighetsövning” som du kan rida flera gånger tills du är nöjd med kommunikationen med din häst. Men ett tips är att gallopera ett varv förbi och stå i lettsits, få fram hästen och försöka få hästen så låg som möjligt. Man kan välja hinder höjden lite som man vill. Jag hade inte högt så att jag kunde konsentrera mig på annat än distansen och hindret. Det finns många olika vägar med olika svårhetsgrader. Övningen går i gallopp
Tänk på: Med den här övningen ska man vara bestämd, om hästen inte gör som man vill så ska man fortsätta på det man gör tills hästen ger sig. Sen till nästa hinder tex. Man måste ha lugn och långsam gallopp med MYCKET ben och MYCKET yttertygel. Det är också viktigt att ha mjuka, låga händer. Tänk på att altid hoppa över i mitten av bommen.



Back on track

Hjälper för det mästa till:

  • Muskel värk
  • stimulera blodcirkulationen

 

Genom att låta modern textilteknologi och traditionell kinesisk läkekonst som fått stöd i vetenskapliga undersökningar mötas, skapar Back on Track produkter som hjälper både människor, hästar och hundar.

Back on Tracks led- och muskelskydd tillverkas av en funktionstextil där keramiska partiklar smälts in i polyester- och polypropylentrådarna. När de keramiska partiklarna värmts upp av kroppsvärmen återreflekterar de en långvågig värmestrålning, en s.k. långvågig infraröd strålning, som effektivt stimulerar blodcirkulationen i vävnaderna under textilen.

Back on track är såå bra! Mina hästar har väldigt mycket back on track täcken, skydd, ex Rekomenderar det starkt. Jag har back on track benskydd och täcka på varje natt. Köpte även till mig själv nyss. Det funkar väldigt bra. Hade det en natt och sen var min rygg helt ok. Man kan köpa back on track på de flesta hästaffärerna. De här tycker jag är bra;

Benskydd Royal Täcke Fleece Supreme


Grattis mamma :)

Jag och mamma vill sååå ha en lastbil! Att kunna vara nära sina ponnisar på tävlingen ifall nått händer, kunna slappna av mellan klasserna, inte åka fram och tillbaka till hotellet, kunna "göra läxor", spela, kolla på tV, äta, sova när man åker till tävlingen och när man åker långt och ska ge ponnisarna mat behöver man nog inte stanna. Och det är MYSIGT! Ja, jag vill ha lastbil! Så mamma tog ett C-körkortprov på teori och GODKÄNDES!! :) 45/100 :D man behövde 44 rätt att godkännas. Fast nu är det själva körningsprovet kvar :P Problemet är att mamma BRÖT FOTLEDEN!! Så mamma kan bara köra automat :( får vänta 4-6 veckor till. :P
Tips på Lastbilar? 4hästars :) tacksam för tips
puss <3

Någonsin sett mig utan ridkläder eller hjälm?



LJUNGBY NÄSTA :)

I bilen påväg till Ljungby som är en nationell tävling i småland eller skåne, vet inte riktigt jaja. Kommer vara SÅÅ kul! kommer träffa alla sköna + halvt knäppa kompisar ;) Ska hoppa MSVA (130cm) båda dagarna :) Har ett "litet" problem. Kan knappt gå :P har värdens träningsverk från dumma gjumpan. Tänk att några år sen var gjumpa kul och man hade massa lekar, NEJ nu är det styrcke träningar, konditions träningar m.m och man använder ju helt olika muskler! Oj tillbaka till Ljungby :D Ska tävla 2dagar med både Istoriah och Lexus :) Det är alltid bra banor med MYCKET kokerans som alltid är kul. Vilka ska dit?
PUUUUSS <3
Klubblogo för Ljungby Ridklubb

SYNPUNKT

Hästar är underbara djur som ge en värme och lycka helt enkelt , dom gör allt förens ryttare så vrf ska vi förstöra deras tillit till oss . Det finns folk där ut som straffar sina hästar för det minsta lilla ?! varför det gör ju bara att du och hästen förlorar bandet mellan varandra , och skapar något hat . Så när du ska på lektion eller bara rykta din häst kom in då med en posetiv inställning , och det kommer göra dig och hästar mycket bättre .
Och när det går dåligt om hästen för ett felsteg? beröm istället för att den försökt istället för att össa på med skänklar och spöet. Hästar försöker alltid göra sitt bästa men det kanske blir lite felsteg på vägen, som vi människor också kan göra ... Nej hästar är ens vän tänk på det , tänk på att dom inte är porslinsdockor utan känner det vi känner : SMÄRTA.

Bandet till en bra relation mellan häst & ryttare är : Kärlek , tillit ,respekt ,vänskap...


Kontrollera hästens hals & rygg!

Det är viktigt att kontrollera hästens hals & rygg. Även inom detta område är de många som säger att de är ryggspecialister & de finns hemska historier om så kallade experter som slår med klubbor på ryggen för att knacka till en kota som hoppat ur led, detta är vansinne eftersom att de är omöjligt att göra det! Du kan snarare fixa de genom att dra nytta av hästens egna styrkor men de är inte vem som helst som kan ge sig på detta jobb. Det krävs grundlig förståelse & kunskap om hästens atonomi & utbildning & skicklighet. P.g.a. detta ska du vara noggrann med att kontrollera kompetensen hos den som du låter behandla din häst. De finns absolut duktiga specialister & specialkliniker men be din veterinär om råd eller förhör dig hos hästkunniga människor som du litar på.

Träna

En viktig sak som många ryttare glömmer är att träna sig själva. De tänker bara på att hästen ska vara ett muskel berg och ha bra kondition, men det ska väl ryttare också ha? Man håller konsetrationen upp mycket längre då och bli inte lika trött. Det funkar inte att bara rida, man måste träna utöver det. Man ska vara vältränad, då menar jag inte att man ska vara som en friidrottare på vm nivå. Men att man ska orkar hålla igång och hålla kroppen fri från onödigt fett. Det räcker inte med idrott i skolan och/eller cykla till stallet. Ut och spring, styrketräna, ja, allt man kan göra! Ut och träna. Ta med er hästen på en runda i skogeni skritt och trav, ni ska självklart gå/springa bredvid. Inte sitta på, det är mitt råd! När jag var i Holland red ryttarna flera hästar i rad (kanske 5-10 varje dag) Då behöver man väldigt bra kondition.



Vatten!

Man pratar ofta hur viktigt det är att hästarna dricker vatten på tävling, men nästan aldrig om hur viktigt det är för ryttarna. 

Om man känner sig torr i munnen, är man 3% uttorkad och prestationsförmågan minskar med 20%.

Om man får ont i huvudet, är man 5% uttorkad och prestationsförmågan minskar med 45%.

Nu när jag tränar och är på tävling så försöker jag tänka på att dricka, det är lätt att man glömmer det om man är stressad och lite nervös.

VISSTE NI ATT...

.. att ju mer tvållödder du smörjer din utrustning med, desto mer torkas lädret ut. Nått jag andvänder som jag tycker är bra är från equipe.

Equipe Soft Oil (180kr), Equipe Soft Grease (180kr),

Equipe Soft Clean (150kr)


Lite små tips och trix

  • På vintern & när de är dåligt väder får hästarna oftast stå inne lite längre, de finns många hästar som lätt blir uttråkade då men då kan man ge hästen lite underhållning genom att borra ett hål genom tex. en kålrot & trä igen ett balsnöre & sedan hänga upp de i taket, då kan hästen stå och naffsa på den!
  • Sättet du knoppar betyder mycket för hästens utseende. Om du gör många små, platta knoppar får du halsen att se längre ut, de kan tex. vara bra att göra på en häst med kort, tjock hals! Om du gör färre & större knoppar ger de en lång smal hals ett muskulöst utseende!
  • Om din häst äter väldigt snabbt kan du lägga en saltsten (eller en vanlig sten) i krubban.
  • Tvätta aldrig våta, leriga ben med varmt vatten. De öppnar upp porerna och släpper in smuts och bakterier i huden med risk för inflammationer.
  • Lägg en mjuk skumgummiboll i hästarnas vattenkar på vintern, gör du de kan inte vattnet frysa helt utan där finns alltid ett litet hål! Superbra & praktiskt tips.
  • Alla har väl råkat ut för att deras häst har fått ett sår någon gång? Efter att de läkt kan de ta lite tid innan hårremmen växer ut på de skadade stället & då kan du ta & stimulera tillväxten genom att massera in lite vaselin i huden.
  • Toka era bett med jämna mellarum, då åker den smutsen som sitter fast bort.
  • Olja in allt nytt läder innan ni använder det, då håller det längre + så blir det mjukt. Om ni inte har lust eller pengar till att köpa läder olja så kan ni ta vanlig matolja istället funkar nästan lika bra.

Kurs på Strömsholm

Sorry att jag inte la ut något igår :( stugan vi bodde i hade ingen internet. Det var kurs för Lotta Björe, Peter Markne, Maria Grane och Johan Spets.
Det gick super bra båda dagarna och lärde mycket. På lördag var det ---- där de pratade om väldigt bra saker;
  • När man tränar för någon ska man tänka på att man är där för att lära sig och inte för att se snygg ut!
  • Tränare har alltid en plan för var och en i gruppen. Någon vecka/dag kanske man får väldigt mycket hjälp och att läraren kanske är lite sträng. Men sen veckan efter så kanske läraren inte säger något, mest så att man får smälta det och träna lite själv. Så man ska inte tänka att man får mindre uppmärksamhet än någon annan.
  • När man rider fram hästen till en träning/tävling fast också varje gång man rider ska man inte jobba uppåt med korta tygglar man ska ha längre tyglar och få hästens huvud mer ner sänkt. Hästen slappnar av i musklerna och börjar använda rumpan och bak benen. Man ska försöka stå i sadeln med lätta händer i galoppen och göra galoppombyten då och då.
  • 50% av all utbildning får man av att kolla på träningar och tävlngar istället för att sitta i cafét eller lastbilen. Jag brukar tänka på med varje ryttare vad de gör bra och vad de gör dåligt. Det är väldigt bra träning att kolla på de ryttare på högre nivå än sig själv. Man kan också titta hur ryttaren/na gör på framridningen och framhoppningen.
  • Alla ponny ryttare här i Sverige är väldigt duktiga med banhoppning där ryttarna har bra flyt och bra distans men ryttarna är väldigt dåliga på markarbete och dressyr. Man måste jobba med det minst 2gånger om veckan.
Puss puss hoppas ni också haft en trevlig helg <3 <3

Kiropraktor

En kiropraktor är en person som ger lite "hårdare" massage som hjälper till muskel verk/låsningar. Kiropraktor ser också om hästen har ont så att den behöver behandlas. Vi har en väldigt bra kiropraktor som gör både Lexus och Istoriah som kommer varje månad och oftast efter en stor meeting. Kiropraktorn hjälper speciellt Lexus otroligt mycket! Han får då slapna av i musklerna eftersom han altid har huvudet högt upp och spänner ryggen. Recomenderar att börja andvända en kiropraktor då och då.
Våran heter Helena Stridberg

Varför håller vi på som vi gör? varje dag med tufft arbete...

Jo för att vi älskar våra söta hästar, eller hur! Det känns nästan som att vi är betjänter till våra hästar och vi får lön som kärlek <3 <3 eller vad tycker ni? En sån här fråga kan fortsättas i all evighet. Men varför älskar vi våra hästar så? jag har tänkt länge och kommit fram till ett svar.... personligheten.

Vist har din/dina hästar en personlighet. Man kan nästan veta hur de kommer göra eller skulle göra och veta presic vad de tänker. Jag skulle kunna se mina hästar som människor.
Lexus: en busig 11åring som alltid hittar på med bus, egoist som tror att han är bäst i världen, som smör mycket till familjen och lärare och som är väldigt lat.
Istoriah: En riktig fransk lady som VET att hon är vacker, är den populära mobaren i skolan som bara är kompisar med de snygga. Hon skulle vara princessa som bara vill vara (hoppa) på de fina och stora ställen (tävlingsanlegningar). Väldigt sportig och pigg tjej som vill ha kontroll på allt och alla.
Berätta om din/dina hästar som människa eller/och varför du älskar din/dina hästar :)


Lexus <3


Istoriah <3

RSS 2.0