Sidan uppdaterad 081124

FRÅGOR OCH SVAR


HÄR KAN DU STÄLLA FRÅGOR OM HOVAR, SKONING OCH MYCKET ANNAT SOM RÖR HÄSTAR. JAG FÖRSÖKER SVARA SÅ OFTA JAG KAN OCH PUBLICERAR ALLT PÅ DEN HÄR SIDAN.

Maila dina frågor till mathias.alm@adamomail.se

Av hänsyn till hästägares integritet kommer jag inte att publicera namnet på frågeställare på denna sida.

Fråga:

Hej
Har en Connemaraponny som har hovbroskförbening och som dessutom har känsliga hovar, märkte stor skillnad i hoppningen när vi hade en tunn gummisula. Vad finns det för stötdämpande man kan ha, är PG beslag bra för honom tror du, eller en kraftig gummisula??
Han har just nu en kotledsinflammation vf, har en undran, han har alltid haft väldigt "rak" hov, alltså höga trakter korta tår, bytte hovslagare som på tre skoningar ändrat så trakterna är lägre så det är "mera hov framåt" om du förstår vad jag menar, kan det ha påverkat kotleden. (Detta gäller alltså bara frambenen).
Har sagt till honom varje gång att jag inte vill att benställningen skall förändras men det blir bara mer o mer. Vet inte men är på väg att byta hovslagare igen, vet inte vem som har rätt eller fel.
Helena

Svar:
Hovbroskförbening på ponny är något man sällan ser, eftersom det oftast drabbar stora tunga hästar, men som emellanåt vållar både veterinärer och hovslagare huvudbry.
Vad det handlar om är , som du kanske känner till, en förkalkning av de broskdelar som sitter på ovansidan av hovbenets grenar i hovens traktdel. Hovbroskförbening finns hos c:a 3 % av Sveriges hästar och ungefär 13 % av de drabbade hästarna uppvisar smärta i samband med förbeningen.
Eftersom hovbrosken är en viktig del i hovmekanismen, får en häst med hovbroskförbening ofta, precis som du skriver, "raka" hovar med höga trakter och kan även upplevas som känslig i hovarna. Självklart kan även en häst med nedsatt hovmekanism, orsakad av hovbroskförbening, få sekundära problem som ledinflammationer och/eller ledbandsskador.

Hovbroskförbening uppträder i olika grad, och du skriver inte vad din hästs röntgenbilder visar, men rent generellt finns inget belägg för att en gummisula skulle hjälpa i någon större utsträckning. Jag har själv sett ett antal misslyckade försök att avhjälpa hovbroskförbening med vanlig sula. Däremot är möjligheten stor att hästen blir hjälpt av ett PG-beslag (gärna tå- och traktriktat för underlättad landning och överrullning) och korrekt verkning. Det man med ett sådant beslag vill uppnå, är optimal stötdämpning och viktfördelning, samt ett befrämjande av den nedsatta hovmekanismen. Man tvingas tyvärr ibland prova sig fram en del för att hitta det beslag som fungerar bäst på den aktuella hästen, och effekten av det beslag man väljer beror delvis på vilken grad av hovbroskförbening det rör sig om. I enskilda fall har man till exempel nått framgång med att i stället låsa hovmekanismen med ett s.k. hovbensbeslag med låsande traktkappor, medan man i samband med höggradig hovbroskförbening sett att detta beslag vållat ytterligare skada genom att styra om hovens vertikala rörelse till hovbroskens övre del och på så sätt orsakat hovsprickor och kraftig smärta i ett nytt område.

När det gäller verkningen är det väldigt viktigt att inte experimentera och ändra för mycket. I synnerhet inte med trakthöjden. Det kan se tokigt ut med riktigt höga trakter, men det kan vara helt förödande att plocka ner dem för att "bygga om" hoven, eftersom man då ändrar belastningsförhållandena i hovens traktdel drastiskt. Det är över huvud taget vanskligt att snabbt sänka en trakt man anser vara för hög, medan en "för lång" tå kan korrigeras relativt riskfritt på en skoning. På en häst med hovbroskförbening bör man inte vare sig höja eller sänka trakten i någon större utsträckning, men alltid se till att hålla en kort tå för att underlätta överrullningen i hästens steg. Med en sänkt trakt på en sådan häst riskerar man att smärtan tilltar och t.o.m. att skadan förvärras. Har man dessutom en häst som rör sig obehindrat i skritt, trav och galopp, finner jag ingen anledning att ändra trakthöjden alls, utan bibehålla den.

Eftersom hovbroskförbening är ett kroniskt tillstånd som inte kan avläkas, får man inrikta sig på att hjälpa hästen att fungera med det i stället. Möjligheterna är dock stora, även om det kan ta tid att komma till rätta med problemet.

Jag tycker absolut att du skall ta en diskussion med din hovslagare och, om det inte hjälper, anlita en duktig, utbildad hovslagare. Listan över Sveriges hovslagare finner du på www.hovslagarforeningen.nu

Tveka inte att höra av dig igen om du har fler frågor. Lycka till!

Vänligen,
Mathias Alm



Fråga:

Hejsan!
Jag läste frågor och svar på din hemsida och fann då en fråga som handlade om hovbroskförbening och ditt svar tyckte jag var mycket intressant men jag fick lite egna frågor som jag skulle vilja ha svar på.
Jag har nämligen själv en häst som har hovbroskförbening, ett svenskt halvblod. Han är 16 år nu och har haft hovbroskförbeningen större delen av sitt liv och inte haft så mycket besvär av den men nu börjar jag känna av den, det är de typiska symptomen som kort steg och ovilig att svänga.
Vid senaste röntgen som var i för ca 1 år sedan visade det sig att det hade byggt på en hel del och att han nu har en väldigt höggradig hovbroskförbening, veterinärerna sade att det är nästan så mycket som dom kan ha, alltså max.
Det jag undrar nu är om det finns något man kan göra för att han ska fungera som dressyrhäst ett tag till? Vad skulle man kunna lägga på för skor för att underlätta för honom? eller är det så att han är så pass gammal och ändå har klarat sig bra att nu förtjänar att bli pensionär?
Mycket tacksam för svar


Svar:
Tack för ditt mail.
Det skulle vara intressant att veta hur din häst är skodd idag och hur man har resonerat när man har verkat hovarna på din häst genom åren. Det skulle även vara nyttigt att veta om du ändrat något, till exempel bytt hovslagare eller träningsunderlag, eftersom hästen blivit sämre. Men förutsatt att din häst varit skodd med en kort tå och standardskor hela tiden, så finns det några saker man skulle kunna prova för att underlätta för hästen. Därmed inte sagt att det garanterat kommer att hjälpa.
Det första jag skulle vilja göra är att se till att tån hålls kort genom noggrann verkning och inte alltför långa skoningsperioder, samt att trakthöjden behålls som den varit innan hovbroskförbeningen förvärrades. Dvs, om trakten är som den alltid varit - ändra den inte, om den är lägre nu än innan - tillåt att den höjs en aning.
Därefter tycker jag att man kan prova att använda ett PG-beslag, vilket ofta är till stor hjälp vid hovbroskförbening, genom att det ger ett gott stöd åt hela hoven och är lätt att både trakt- och tårikta för att underlätta såväl landning som överrullning.
Om hästen ändå inte visar någon förbättring eller fortsätter att försämras, får man helt enkelt prova sig fram med olika beslag som underlättar landning och överrullning och som inte påverkar hovmekanismen i alltför stor utsträckning - traktkappor är sällan lösningen vid höggradig hovbroskförbening.
Ta en diskussion med din veterinär om hästen bara blir sämre. Självklart är det möjligt att det är dags att pensionera hästen om ingenting hjälper.
Lycka till, och välkommen åter om du har ytterligare frågeställningar!
Vänligen
Mathias Alm

Fråga:

Tack så hemskt mycket för ditt svar!
Ja nu är han skodd med vanliga skor men jag skor honom var 5:e vecka och han har kort tå och höga trakter och min hovslagare försökar att inte ändra någonting.
Förut så har man känt av det i perioder men nu har det gått en längre period där man känner att han har besvär.Det blir ju lite olika underlag som man tränar på, på vintern rider man ju i ridhus och där är det oftas mjukare underlag än på utebanorna som jag tränar på nu under sommaren. Men det har ju funkat förut under hans tidigare 14 år.
Han hade PG beslag när han var yngre kanske sådär 5-6 år, sedan så skoddes han med en vanlig sula, men sedan så slutade vi även med den för hans fötter mådde dåligt av att vara instängda och han har funkat jätte bra i fyra års tid utan sula och med vanliga skor ända tills nu då då jag känner att jag måste göra något för att hjälpa honom.
Jag har också hört att PG skor inte är så bra på så pass tunga hästar som halvblod, att det passar bäst på ponnyer och lättare hästar? Kan det stämma och vad skulle man använda i stället då?

Svar:

Att PG-skor skulle vara olämpligt på halvblod vill jag direkt avfärda. Det är däremot så att det ibland kan vara svårt att göra en bra PG-skoning på en liten ponny.
Självklart kan man använda sig av något annat beslag som ger ordentligt stöd och är väl viktfördelande, samt underlättar landning och överrullning.
Mvh
Mathias Alm

Fråga:
Hej!
Min lilla shettis har fått något som kallas bärrandsröta och en hovböld pga av det. Bölden verkar har spruckit då hältan försvunnit, men jag känner mig så rådvill.
Veterinären kom och krafsade lite och tyckte att hovslagaren skulle komma och ta hand om problemet. Han menade att allt, precis allt mojsigt måste skäras bort. Och att det är smittsamt.
När hovslagaren (utbildad) kommer så pillar hon också bara och skär inte alls bort allt. För det behövs inte enligt henne. På med bakteriedödande medel bara...Och det är inte smittsamt enligt henne.
Så nu har det kostat mig närmare 4000 kr för dessa två behandlingar och jag känner mig jätteorolig över två så olika åsikter.
Vad tycker du att jag ska göra??


Svar:
Det är av stor vikt att allt "sjukt" horn verkas bort så att man uppnår det man kallar friskt samband.
Om man inte gör det riskerar rötan att sprida sig såväl uppåt i väggen som åt sidorna och problemet blir på sikt mycket större än det var från början. Ofta måste man verka upp en del av väggen, vilket kan se mer dramatiskt ut för en lekman än vad det faktiskt är.
Vad beträffar smittsamheten är det ingen som säkert kan säga hur det ligger till, då man ännu inte säkerställt exakt vilka bakterier som orsakar problemet, men man brukar rekommendera att inte använda samma verktyg på en annan hästs hovar utan att rengöra dem emellan.
För att få hjälp med din ponnys bärrandsröta behöver du komma i kontakt med en duktig, utbildad hovslagare, gärna på något djursjukhus. Prognosen är som regel mycket god om man bara tar tag i problemet ordentligt.
Om du bor i närheten av Hallands Djursjukhus hjälper vi dig gärna där.
Vänligen,
Mathias Alm


Denna sida har besökts 52300 gånger av 43325 unika besökare.

Jag finns en dag i veckan på
Hallands Djursjukhus i Slöinge
Där hjälper vi dig med alla hovrelaterade problem
och hjälper dig igång med rehabiliteringen av din häst
genom korrekt verkning och terapeutisk skoning