Fiskeplatsen.se

 

Hem |Blogg |  Forum  | Filmer | Bilder | Länkar | Tips o Tricks | Fiskeplatser | Båt  

Uppgörelse klar i gammalt fiskemål
2007-05-02


Vattenfall och övriga parter har nått förlikning i Stornorrforsmålet. En 50 år lång diskussion mellan parterna är därmed till ända.

Uppgörelsen innebär följande:
åtgärder i tunnelutloppet. Vattenfall satsar 25 miljoner på fiskvandringsförbättrande åtgärder. Ambitionen är att pengarna ska ligga som grund inför ansökan om fondmedel från EU.

Ytterligare fiskeutvecklande åtgärder till ett värde av 25 miljoner kronor längs Vindelälven och dess biflöden, samt Umeälven upp till sammanflödet med Vindelälven. Medlen ska användas till åtgärder som gynnar fisket i Vindelälven och användas efter 2013. även här ska fondmedel från EU tillföras.

Utveckling av redan beslutad smoltavledare i anslutning till den redan planerade fisktrappan i Norrfors. Parterna är överens om att vattenhushållningen i Stornorrfors inte behöver förändras. Smoltutsättningen ses över när resultatet av vidtagna åtgärder är kända.
– Den utredning som Sveriges Lantbruksuniversitet genomfört angående fiskvandring visar att åtgärder vid tunnelutloppet, i kombination med de åtgärder som Vattenfall redan planerat, beräknas ge betydande resultat för fisk – och smoltvandringen, säger Kjell Isaksson, chef för Vattenfall AB Vattenkraft.

– Vi är mycket nöjda med att nu har nått fram till en avsiktsförklaring. Nu kan vi se framåt och koncentrera oss på att genomföra de fiskevårdande åtgärderna kring kraftverket som vi anser behövs, säger Henrik Sandström, Vindelälvens Fiskeråd.

– Det här är ett beslut som vi väntat på i många år. Att fiskefrågan nu kommer att lösas är mycket viktigt för Vännäs och andra inlandskommuner, säger Matts Lundgren, kommunalråd i Vännäs kommun, och får medhåll av kommunalråden i Arvidsjaur respektive Sorsele, Bengt-Urban Fransson och Roland Wermelin.

Avsiktsförklaringen är undertecknad av samtliga parter: Vattenfall, Umeå kommun, Vindelälvens Fiskeråd, Staten (företrädd av Kammarkollegiet), länsstyrelsen i Västerbotten, Fiskeriverket, Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, det enskilda fisket genom ombud samt kommunerna i Vännäs, Vindeln, Lycksele, Sorsele och Arjeplog.

För vidare information kontakta:
Peter Stedt, Vattenfall AB Vattenkraft,
0920-773 38,
070-597 73 38

________________________________________________________________________

Fiskeplatsen.se tillhandahåller säkerhetsbåt
2007-04-22


Lördagen 5 maj går STOCKHOLM ADVENTURE RACE (STAR) av stapeln. STAR arrangeras för fjärde året i rad av Sundbyberg Multisport och är deltävling nummer två i Svenska Multisportcupen 2007. Tävlingens moment består av löpning, MTB-cykel, inlines, orientering och paddling.

Under paddlingsmomentet, som tilldrar sig på öppet vatten, kommer FISKEPLATSEN.SE att ställa upp med båt och personal för att höja säkerheten för de tävlande.

OBS!!! Ni som färdas i farvattnen runt Vaxholm och Åkersberga ombeds visa FÖRSIKTIGHET och HÄNSYN till de tävlande. Kanoter är ranka båtar och känsliga för svallvågor.

Önskar ni komma i kontakt med Fiskeplatsen.se's båt kan ni anropa via VHF-radio, anropsnummer SC7672 MALIN, eller via telefon 070-1911094.

Läs mer om tävlingen...


________________________________________________________________________

Tjejmetet 2006
2006-08-05


Nu är det dags att börja planera för sommarens stora metarfest för tjejer i alla åldrar.

Tjejmetet 2006 går av stapeln i Djurgårdsbrunnskanalen lördagen den 26 augusti. Tävlingen pågår mellan 11.00 och 13.00. Pris delas ut till de fem bästa i varje klass, övriga priser lottas ut, i barnklassen får alla deltagare pris.

Ta med eget metspö, max 4 meter långt (det spö som du ev. fått vid ett tidigare Tjejmete går bra). Har du inget metspö, finns det att köpa på plats vid starten för 50 kr.

I startavgiften ingår ett komplett set med krok, sänke, flöte, rev och en burk mask. Detta set SKA användas, för att alla ska ha samma förutsättningar, upptäcks annan utrustning kan du bli diskvalificerad.

Startavgiften är 100 kr för senior (född 1989 eller tidigare), 50 kr för junior (född 1990 eller senare) ska vara inbetald senast den 31 juli 2006 om du vill ha garanterad plats. I mån av plats och att fiskeutrustningarna räcker till, finns det även möjlighet att anmäla sig på plats vid Djurgårdsbrunnskanalen från klockan 09.30 på tävlingsdagen.

OBS! I år får alla föranmälda en Tjejmete-T:shirt. Till anmälda på plats delar vi ut kvarvarande T-shirts så långt lagret räcker.

Ett litet tips, utmana dina kompisar eller varför inte mamma och mormor och ordna en tävling i tävlingen, då blir dagen ännu roligare.

Vi ses vid Djurgårdsbrunnskanalen den 26 augusti!



Plusgironumret är 34 79 02 – 9
Betalningsmottagare - Sportfiskarnas stockholmsdistrikt
Ange namn/adress/postadress vilken klass senior 100 kr junior födelseår 50 kr.

________________________________________________________________________

Begränsningar av utförsel av fisk från Norge
2006-08-04


Norska fiskeridepartementet har beslutat att införa utförselkvot på 15 kg per person från och med 2006-06-01. Denna mängd är samma som vad Svenska Jorbruksverket tillåter att införa till Sverige från Norge eller annat EU-land.
Läs pressmeddelande från norska fiskeridepartementet.
Läs om gällande regler .
Läs om Svenska Jorbruksverkets införselregler
________________________________________________________________________

Odlade laxyngel dör i det fria
2006-08-01
(källa: DN)


Den odlade laxen klarar sig inte i det fria. Med tanke på hur mycket lax som planteras ut borde 70 procent av laxen i Östersjön vara odlad och 30 procent vild. Men situationen är den omvända.

– Den dör, den odlade laxen, säger Lennart Sundström, fiskare från Luleå. Årets laxfiske har gått uselt, han har bara fått en tredjedel av den mängd han fick i fjol, trots att han fiskar i närheten av den älv som har störst utplantering av lax; 550.000 yngel planteras ut varje år i Luleälven.

– Herregud, vart tar all lax vägen? undrar Lennart Sundström.

Per Nyberg, fiskeribiolog på Fiskeriverket, bekräftar att laxens återvandring är dålig i de vattendrag där reproduktionen i huvudsak sköts genom fiskodlingar.

– Vi har inte data från alla älvar, men där vi har det ser vi att återvandringen klart har minskat.

Vid en fiskodling i Dalälven fångades 1.500 lekmogna honor år 2000, jämfört med 360 förra året. Och i Östersjön är bara en liten del av den totala mängden lax odlad. Med tanke på hur mycket lax som planteras ut borde 70 procent av laxen i Östersjön ha sitt ursprung i fiskodlingar, enligt Per Nyberg.

– Men i stället visar finska undersökningar att 70 procent är vildlax.

1,7 miljoner laxyngel planteras ut i svenska vattendrag varje år. Det är kraftbolagen som är ålagda att odla och plantera ut lax i utbyggda älvar, som kompensation för att vattenkraftverken förstör laxens vandringsvägar och lekområden.
En orsak till att många laxyngel inte klarar sig till vuxen ålder kan vara fodret, tror Per Nyberg.

– Kvaliteten på den odlade fisken har försämrats. Ynglen har blivit större, de ser ut som förväxta broilers.

Fiskynglen matas ofta med samma foder som ges i odlingar där man föder upp fisk för konsumtion. Där vill man ha en snabb tillväxt.

– Fodret har förändrats mycket de senaste 5–10 åren. Nu är det mer kaloririkt och har hög fetthalt, säger Ulf-Peter Wichardt, verksamhetsledare på Fiskhälsan AB, som arbetar med fiskhälsokontroller i fiskodlingar.

Fiskeriverket startade i våras ett försök där man matar ynglen med magrare foder. Men att använda magert foder i större skala är inget alternativ, enligt Ulf-Peter Wichardt. Foderindustrin har inget intresse av att ta fram sådant foder, tror han.

– Visst kan du beställa vad du vill, men det kommer att kosta sanslöst mycket.

Ulf-Peter Wichardt är inte heller säker på att fodret är anledningen till att laxynglen blivit större. En annan orsak kan vara att höstarna varit långa och varma de senaste åren. Då får fisken en längre tillväxtperiod.

– Det finns inget entydigt svar på frågan, säger Kent Dahlgren, på Vattenfall Service, som sköter Vattenfalls fiskodlingar. Kent Dahlgren ser många faktorer som kan påverka laxen: laxsjukdomen M74, de varma höstarna, miljön i Östersjön och osäkerhetsfaktorer i återfångst­redovisningen.

Lennart Sundström i Luleå tycker att oavsett orsaken till att han får mindre lax borde Fiskeriverket och kraftbolagen ta frågan på större allvar.

– Vi har uppmärksammat frågan nu. Det kanske hade varit önskvärt att vi gjort det för ett par år sedan, säger Per Nyberg på Fiskeriverket.


Åsa Nilsson


________________________________________________________________________

Britter sätter stopp för ålpisk
2006-07-29


Ålpisk har beskrivits som det roligaste en människa kan ha med en död fisk. Men nu är det slutdängt med havsål i fiskestaden Lyme Regis pb engelska sydkusten Staden sätter stopp för den anrika traditionen sedan en djurrättsaktivist klagat på bristande respekt för död fisk. Sporten går i korthet ut på att ett lag försöker slå ner motståndarlagets deltagare från träpallar - med en död havsål, bunden vid ett rep. En havsål kan bli mer än tre meter lång. Ålpisket har arrangerats av den lokala kusträddningen, som respekterar förbudet. Enligt ordföranden i Lyme Regis, Rob Michael, vill den nationella kusträddningen inte hamna i dålig dager. Brittiska djurrättsaktivister har tidigare genomfört flera drastiska aktioner. - I dessa tider måste man vara försiktig, med tanke på säkerheten. Men en del personer här är extremt upprörda, säger Rob Michael till Reuters.
________________________________________________________________________

Laxens dag i Nyköping
2006-06-02


Den 27 maj var det dags för den årliga utsättningen av havsöring i Nyköpingsån. Trots namnet ”Laxens dag”, så är det mest havsöring som sätts ut i ån, eftersom det har varit svårt att få något bestånd av lax att fortplanta sig. Vattenfall har genom åren till och från sponsrat utsättning av fisk, bland annat Vattenfall Produktion då vi har några mindre vattenkraftverk i området. Nu var det några år sedan sist och det var en tacksam comeback som Vattenfall Värme Nyköping gjorde. I år så var det delad sponsring mellan Kommunen, Vattenfall och Sportfiskarna.- Vi hade ett gemensamt arrangemang med sportfiskarna med traditionell tipspromenad, svarade på frågor ihop om fiske och sist men inte minst satte ut 7 000 tvååriga havsöringar i ån säger Per Ljung, anläggningschef Värme Nyköping.Det var ett uppskattat arrangemang och små som stora var fascinerade över öringen när den kom i en strid ström från tankbilen. Uppskattningsvis var det cirka 1 000 personer som bevittnade isättningen, vilket var kulmen på dagen.

________________________________________________________________________

Öring
2006-05-03


Nu är det snart dags att ta fram flugspöna och smyga sig ut till någon örings-å för att försöka lura några att hugga på torrfluga. Den första stora möjligheten har man ganska tidigt på året, ja redan i slutet av april i söder medan man i Skellefteåområdet får vänta till en bit in i juni.
Hade tänkt mig att tipsa lite om dessa kläckningar, vilka tidpunkter och vilken typ av flugor man kan använda. Läs mer ...

Text: Hasse Andersson

________________________________________________________________________

Passionerade vid poolen
2006-04-15 (källa: Norra Västerbotten, www.norran.se)

Det är lördag kväll. Bara det. Och inte finns det någon fisk.
Garanterat inte.
Men ”gäddkväll” kallas det ändå och synen är fantastisk:
100 man som står runt Eddahallens simbassäng och kastar ut.
100 man och 3 kvinnor.

Kvinnorna verkar måttligt entusiastiska. Männen glöder och vibrerar.
Som sagt:
Det är lördag kväll. Och luften ångar av passion.

Och kanske skrattar du, men jag skrattar inte och Christoffer Lidman skrattar definitivt inte.
Det här är en säkerhetsventil.”Ett sätt att hålla abstinensen uthärdlig”.

Klart det är absurt. Bassängen. Fiskbristen.
Men jag skrattar ändå inte, för hängivenhet är värd respekt och förresten hittar du den inte bara bakom spön runt en simbalja. Golfspelare dänger, vintern igenom, bollar i ett nät.
Cyklister trampar testcykel.
Kanotister sitter på en bräda, också i en bassäng, och paddlar för glatta livet, utan att komma en tum närmare kaklet.
Och på sommaren stakar skidåkare fram på skidor med hjul.
Lidelse trotsar alla konventioner.
Och en man måste göra vad en man måste göra.

För det är ju så det är:
Det är grabbarna som ger sig hän. Från sju år och uppåt.
Tjejer och kvinnor har inbyggd stabilisator. Balans i tillvaron. Visst, det här är kul, men man måste ju hinna en massa annat också.
Det problemet har inte killar. Karlar. Hittar vi vår grej blir allt annat oväsentligt.

Generaliserar jag? Låter jag kategorisk?
Möjligen. En smula.
Men helt fel har jag inte.
Varför spelar så många fler män än kvinnor schack och varför är de bästa männen så mycket bättre än de bästa kvinnorna?
För att männen är smartare?
Skulle inte tro det.
Det handlar om att ge sig hän.
Och somliga har fokus på fiske.

Fiske är stort, börjar jag förstå.
Butiken som arrangerar har på nio år tiofaldigat sin omsättning på fiskeprylar.
Vi talar dessutom generationsskifte. Det syns redan i Eddahallen: Glöm gubbarna, här är de flesta mellan 25 och 35 år.
De är inte flugfiskare, den gamla stammens spöaristokrater.
De jagar inte storöringen.
De fiskar gädda!

Men inte för stekpannan eller ugnen. Ej heller för att ta upp, slå ihjäl och kasta bort.
Nej, en renlärig, modern gäddfiskare drar upp, noterar storleken och krokar sedan varsamt av och återbördar gäddan till friheten.
Det är antalet och vikten som räknas.
Robert Lindholm, en av instruktörerna, har ett pers på 14,1 kilo.
Christoffer och Martin Nordenback har som mest landat femkilosgäddor.
”Klart man siktar på 10 kilo”.

Att ta en ung gädda är inte svårt. Men de åldrade bjässarna är smarta och det ökar utmaningen.
Fast nu ska de tas på nytt sätt, för kvällens tema är jerkbait . Fiske med korta spön och drag utan styrande sked. Fiske som ställer större krav på fiskaren.
Oemotståndligt argument. Klart grabbarna nappar.
Martin fiskar några kvällar i veckan, oftast med kompisar. Christoffer är mer hard core, skulle helst vilja fiska tre timmar om dagen.
Fast frun vill ju också ha ett ord med i laget.

Och dragen kostar 130-140 kronor stycket och så måste man ju ha ett nytt spö.
Christoffer har redan köpt ett: För 2 500 kronor.
”Då har jag ändå legat lågt. Det finns alternativ för 7 000”.
I Eddahallen känns det som tropikerna. Ute är det fortfarande vinter.
Men den går över. Har inte en chans.
För passion smälter isar.

 
________________________________________________________________________

 

Fler fredningsområden för fisk i Stockholms skärgård
2006-03-29

Från och med i år är det förbjudet att fiska i totalt 25 vikar spridda i Stockholms skärgård under perioden 1 april-15 juni. Syftet är att freda gädda och abborre under leken, med anledning av de senaste årens larmrapporter om dålig fisktillgång och fiskreproduktion i Östersjön.

Under 2004 avsattes 17 fredningsområden för fisk runt om i skärgården. Områdena togs fram gemensamt av Länsstyrelsen och fiskets regionala organisationer*. Dialogen har fortsatt och har resulterat i att ytterligare 8 vikar fredas under leken från och med i år. Totalt är nu 25 vikar från Singö i norr till Mörkö i söder fredade under leken.

- Det är mycket positivt att föreslagna områden är lokalt förankrade och att dialogen med och mellan fiskets olika intressenter är så konstruktiv, säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson.



Fiskeförbuden syftar till att kunna bedriva ett långsiktigt och hållbart fiske. Yrkesfiskare, fiskevattenägare och sportfiskare har påtalat att fisket under flera år blivit sämre på många platser i skärgården. De undersökningar som Fiskeriverkets kustlaboratorium genomfört i Stockholms skärgård har visat att det finns avsevärt färre fiskungar i de södra och yttre delarna än vad som normalt borde finnas.



- Jag hoppas att den konstruktiva dialogen ska fortsätta och att de fiskevårdsåtgärder som vidtas kommer att få effekt i ökande bestånd, säger Henrik C Andersson.

Kartor över samtliga områden med fiskeförbud och en kortfattad version av fiskelagstiftningen gällande Stockholms län finns i Fiskeguiden som nu kommit i nytryck. I fiskeguiden finns även fisketips, adresser m.m. matnyttigt för den fiskeintresserade. Fiskeguiden är gratis och kan beställas från Länsstyrelsen.

>> Länk till kartorna

För mer information kontakta:
Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen i Stockholms län, tfn 08-785 40 55 eller 070-673 06 71

________________________________________________________________________

Ny utbildning för sportfiske i norr
Sportfiske- och jaktturism/företagande i Skellefteå
2006-04-14 (källa: Sportfiskarna)

Sportfiske- och jaktturism/företagande, 80 p

Kvalificerad yrkesutbildning med start 21 augusti 2006 i Skellefteå, 20 platser.

Utbildningen leder till ett yrke som egen företagare eller som anställd inom sportfiske- och jaktturism, företagande, fiske-, jakt-, vatten- och skogsvård.

Forskning visar att sportfiske- och jaktturism är en snabbt expanderande industri i Europa och att det finns stor potential för ekonomisk utveckling i norra Sverige. Det kan ge ökade arbetstillfällen och möjligheter till entreprenörskap i framtiden.

Rådande förutsättningar är sålunda särskilt fördelaktiga för att initiera en utbildning som syftar till att utveckla sportfiske- och jaktturism.

Läs mer: http://www.ky.skelleftea.se



För information, kontakta
Gary Webster
Sportfiske och Jakt Turism/Företagande
Skeria Utveckling, Campus Skellefteå
Assistentgatan 23, 931 77 Skellefteå
Tel 0910 58 54 26 Fax 0910 58 54 99
gary.webster@skeria.skelleftea.se
www.skeria.skelleftea.se

Benny Lindgren   14/03/2006
svensktfiske@telia.com

________________________________________________________________________

Tävling Slottslaxen annandag påsk
2006-04-12

På måndag, annandag påsk, klockan 11-16 genomförs fisketävlingen Slottslaxen för sjunde året i rad i Stockholm.

Fisketävlingen Slottslaxen anordnas av Vattenfall, FK Strömstararna, Stockholms Idrottsförvaltning och Länsstyrelsen.

Tävlingen är enkel, den som fångar den tyngsta laxen eller havsöringen vinner 5 000 kronor, andra pris 3 000 kr och tredje pris 1 000 kr. Startavgifterna, 100 kr per deltagare, går till fiskevård i Stockholms Ström.

Anmälan kan göras på tävlingsdagen kl 10.00-11.00. Inregistrering sker på kajen nedanför Operan kl 09.45-11.00. Prisutdelning 16.15 på samma plats.

Fisketävlingen pågår mellan 11.00 och 16.00. Prisutdelning sker klockan 16.15.

Vattenfall skänker varje år över 50 000 havsöringsungar för utsättning i Stockholms län.


 

__________________________________________________________________________
 

Varning tunna isar!!
2006-04-12

Nu börjar vårsolen titta fram och det är extra skönt att sitta på isen och pimpla. Samtidigt tär den rejält på istäckena som ligger på sjöarna runt om i landet. Den vane isfiskaren vet att alltid ta med isdubbar när han vistas på isen. Som extra säkerhet kan man ta på seglarvästen också, för att få extra flytkraft när man går igenom isen.

För de som är tidiga med att lägga i båten gäller det att hålla koll så att man inte stöter på ett drivande isflak när ni är ute och åker. Kan åstadkomma trista skador på båten.

__________________________________________________________________________

Ny fiskesajt Fiskeplatsen.se
2006-04-02

Fiskeplatsen. se har sett dagens ljus.  

 

Nyheter

 

fiskeplatsen.se © 2006