KLOCKAN

lördag 30 maj 2009

Trenddagar

”Militär taktik är som vatten; vatten flyter nämligen i sin naturliga bana bort från höjder och skyndar neråt. På samma sätt gäller det i krig att undvika det som är starkt och slå till mot vad som är svagt. Vatten söker sin väg efter den mark över vilket det flyter; soldaten bygger upp sin seger i förhållande till den motståndare han står inför. Därför – precis som vatten inte håller någon beständig form – finns det i krigsföring inte några beständiga omständigheter. De fem elementen – vatten, eld, trä, metall och jord – är inte alltid lika förhärskade. De fyra årstiderna ger var och en i sin tur plats för varandra. Det finns korta och långa dagar. Månen blir ömsom större, ömsom mindre.”

- Sun Tzu, Krigskonsten

Ett av de vanligaste misstagen inom daytrading är att inte särskilja mellan trenddagar och roterande sidledsdagar och följaktligen välja fel taktik samt indikatorer vid intradaghandeln.

Under perioden 2007-12-03 – 2009-05-29 (374 börsdagar) noterade SPX en dagshögsta överstigande +2,5% av föregående stängningskurs vid 54 tillfällen och en dagslägsta understigande -2,5% vid 73 tillfällen.

Av de 54 dagar då högsta träffade +2,5% stängde SPX inom 5 punkter från högsta noteringen 39 dagar (72%) och av de 73 dagar som lägsta träffade -2,5% stängde 39 dagar inom 5 punkter från lägsta noteringen (53.5%).

Testet visar att det är mer sannolikt att dagen blir en roterande sidledsdag (66%) än en trenddag (34%) men att oddsen talar för att ta position i riktning med trenden när väl trenddagen etableras.

Vid kraftiga neråt dagar är dock sannolikheten för en reversal vid slutet av dagen något större varför en contrarian play trots oddsen kan ha en fördelaktig risk-reward kvot. Notera dock att om testet ändras så att en stängning om 10 punkter över lägsta noteringen accepteras så ökar den historiska sannolikheten till drygt 60%.

Det gäller följaktligen att identifiera trenddagen i ett tidigt skede för att rätt trading teknik ska kunna väljas. Nedan följer en sammanställning av några av de kännetecken som indikerar en förestående trenddag.

- Trenddagar börjar ofta med ett gap i priset i förhållande till föregående stängningskurs, vanligtvis orsakat av en nyhet eller liknande premarket. Den historiska sannolikheten för en gap fill är runt 55-60%. Vid trenddagar görs dock inte något försök överhuvudtaget att fylla gapet.

Inom Market Profile finns en regel kallad ”The 60 Min Open-Gap Rule” som stadgar att om marknaden öppnar minst ½ ATR över/under föregående stängningskurs och efter 60 minuters handel inte lyckas fylla minst 50% av gapet så presumeras att dagen är en trenddag i gapets riktning samt att stängning kommer ske inom 25% från högsta/lägsta i gapets riktning. Om 50% av gapet fylls inom denna tid presumeras istället att gapet kommer fyllas någon gång under handelsdagen.

- Priset etablerar sig över/under föregående dags högsta/lägsta notering inom de första 30 min av handeln. Normalt träffas inom denna tid även R1/S1 beräknat på föregående dags pivot.

- A-D Spreaden visar kraftig övervikt av företag upp eller ner. Ett nettovärde över 1000 eller under -1000 är en tydlig signal för en trenddag. Motsvarande värde för A/D kvoten (NYAD) är 2.0 för en uppdag och 0.5 för en neråt dag.

- Volymen är ofta märkbart högre trenddagar. Särskilt vid gap är volymen premarket av intresse då den kan signalera om gapet var professionellt och följaktligen oddsen för en fill lägre än vid "amatör" gap. Med utgångspunkt från den relativa volymen indikerar en volym över 1 standardavvikelse av median volymen trend. Om istället volymen understiger -1 standardavvikelse är presumtionen en sidledsdag.

- VWAP lutar kraftigt upp/ner och priset finner stöd/motstånd i VWAP vid varje test. Vid en sidledsdag tenderar istället priset rotera runt VWAP.

- Branschlistan är samstämmig. Särskilt finans och teknik är avgörande för om trenddagen ska lyckas eller ej. Om dessa två branscher divergerar signaleras istället prisrotation.

De mer spekulativa branscherna är dessutom ledande i prisrörelsen med de mer defensiva branscherna på efterkälken. Svaghet syns vidare normalt inom marknaden för räntebärande papper (bonds), guld och dollar.

Måndagen den 18 maj 2009 var en typiskt trenddag som resulterade i SPX+2,95%. Volymen var dock endast medel och en trigger i form av en nyhet eller stats synes saknas.




Taktiken vid en trenddag skiljer sig avsevärt från den vid en roterande marknad. Att försöka agera motvalls är inte att rekommendera. Eftersom dagen vanligtvis avslutar vid dagshögsta är istället att föredra att ta position i gapets riktning så snart trenddagen identifierats genom att köpa/sälja rekyler mot VWAP, pivot nivåer eller ett lämpligt glidande medelvärde - förslagsvis 20 perioders exponentiellt glidande medelvärde (EMA20). Exit för traden är när tidigare pris extremvärde (högsta/lägsta) testas eller ett nytt extremvärde noteras. En mer aggressiv taktik är att hålla till stängning.

En trenddag kan dock fallera om exempelvis en nyhet ändrar sentimentet eller end-of-day en stor grupp traders likviderar sina långa positioner eller täcker sina korta positioner och på så vis orsakar en reversal mot close. Det gäller således att vara uppmärksam på sentimentskiften i TICK:en och AD indikatorerna.

Vanligtvis är andra indikatorer än breadth, TICK och glidande medelvärden inte särskilt effektiva vid trenddagar. Detta gäller särskilt oscillatorer som möjligtvis i en roterande marknad effektivt identifierar prisvändningarna. Nedan följer ett diagram över den 18 maj 2009 tillsammans med breakoutstudier av MACD, RSI, Stokastisk oscillator samt EMA20. Självklart kan dessa indikatorer tolkas olika och mer erfarana traders kanske inte samtycker till påståendet men nedan breakoutstudier baseras på konventionell tolkning av indikatorernas köp och säljsignaler.


söndag 24 maj 2009

NYAD 816

I artikel ”Market Breadth” pekade jag på fördelarna med att använda AD indikatorer (antalet aktier som stiger i förhållande till de som faller under dagen) för att mäta NYSE marknadsstämning.

Den mest tillförlitliga trendindikatorn som ingår i min chart setup för daytrading är NYAD, dvs kvoten av antalet aktier som stiger/faller under dagen. Traditionellt anses ett värde över 1.0 bullish då ett sådant värde visar att de aktier som stiger stiger är fler till antalet än de som faller. Med följande resonemang är ett värde under 1.0 bearish.

Som alltid är dock den relativa utvecklingen avgörande för börsens riktning. Det är följaktligen lutningen på grafen som är av intresse. Genom att även följa ett kortare glidande medelvärde (8) i förhållande till ett längre (16) samt motsvarande glidande medelvärden på prisutvecklingen erhålls någorlunda träffsäkra indikationer om trendbrott.

NYAD 816 konfirmerar dock inte endast en trade setup utan hjäper till vid bedömningen av om en rekyl i priset är en pullback eller en reversal. Därigenom kan förhoppningsvis förhastade exits undvikas.

Konceptet introducerades av bloggaren bzbtrader och efter en längre tids utvärdering är jag benägen att samtycka till att NYAD 816 är en mer tillförlitlig trendindikator än $TICK och A-D Line (spreaden) då den inte lika lätt luras av tillfälliga svängningar i trenden.

Denna indikator ingår dock inte i plattformen thinkorswim och även om de komponenter som ingår i kvoten finns att tillgå saknar programmet stöd för att rita kvoter. Jag har således skapat två studier i syfte att följa kvoten i min daytrading.

I studien NYAD_MA ritas de båda glidande medelvärdena (8/16) beräknat på index priset (ES) alternativt den symbol som följs i diagrammet. Det kortare glidande medelvärdet kommer dock att färgas efter förhållandet mellan 8/16 av NYAD. Om 8 sma är under 16 sma färgas linjen grå men om 8 sma är över 16 sma samt 16 sma trendar uppåt färgas linjen vit. Trendar 16 sma neråt färgas istället linjen cyan blå.

Studien NYAD ritar enbart kvoten. Det korta glidande medelvärdet (8) är färgat vitt och det längre gult (16). För att markera 8/16 crossovern färgas själva linjen för kvoten grön om 8 sma > 16 sma, annars färgas linjen röd. Studien kan ritas i ett eget fönster under pris diagrammet eller i själva diagrammet för en symbol genom att ”On base subgraph” kryssas i studiens inställningar. Om studien ritas i pris diagrammet kan med fördel symbolen för diagrammet anges till ”SPX-SPX”. På så vis döljs symbolens graf och endast studien visas.

För att underlätta att se när trenden ändras har jag även kodat Parabolic SAR i studien. SAR är utvecklad av J. Welles Wilder och är en tid/pris modell för att automatiskt sätta ut medföljande (trailing) stoppar. Stoppen är en funktion av både tid och pris. (SAR) står för Stopp And Reverse dvs. innehar du aktier, säljer du dem och blankar istället.

Formeln för Parabolic är ganska komplicerad medan tolkningen är ganska enkel. En linje under kursen är den medföljande (trailing) stoppen för ett köp och en linje ovanför kursen är den medföljande (trailing) stoppen för sälj. Så snart som parabolic-kurvan når kursen avslutas affären och en motsatt position intas. Observera att för NYAD studien används inte SAR som en köp/sälj trigger utan enbart för att markera trendskiften.

Självklart kan vilket period intervall som helst användas i diagrammen. Personligen anser jag dock att 3 min ger de bästa signalerna vid daytrading. I min chart setup använder jag följaktligen 3 min diagram för /ES, $TICK, $ADVN-$DECN och NYAD 816 för samstämmiga signaler.

$ADVN-$DECN är ett bättre sätt att rita A-D Line (spreaden) mot den tidigare studien jag postat på bloggen. Fördelen är att grafen dels kan ritas med candlestick staplar dels att grafen kan analyseras med diverse studier så som SAR, glidande medelvärden, MACD, mm.

Nedan följer två exempel som visar hur NYAD 816 används i praktiken.


torsdag 21 maj 2009

Back to Basics den 20 maj 2009

Den 20 maj 2009 öppnade SP500 med ett klassiskt gap´n´go. Dagen visade sig vara en "failed trendday". Min vana trogen fadade jag den första "extremticken". Tyvärr skrämdes jag ut ur min position och avbröt trots att inte SL träffats. Mr Greed lyckades dock återta kontrollen från mr Fear lite senare under kvällen då jag åter kortade ES utifrån en "extremtick" . Den första +1000 ticken var emellertid kvällens perfekta entry.


lördag 16 maj 2009

The Squeeze Play

"Att se segern bara när den är inom synhåll för den stora massan är inte höjden av förträfflighet"


- Sun Tzu, Krigskonsten


The Squeeze Play är en volatilitets (prisrörlighets) setup för både daytrading och swingtrading som utnyttjar relativt lugna perioder i marknaden när volatiliteten avtar i förhållande till en förutbestämd lookback period. Utgångspunkten är att såväl index som enskilda aktier fluktuerar mellan perioder av hög och låg volatilitet samt att marknaden förljaktligen under perioder av låg volatilitet bygger energi inför nästa rörelse upp eller ner. Under perioder av låg volatilitet är nämligen köparna och säljarna i någorlunda harmoni - ett kortvarigt tillstånd i marknaden. Genom att identifiera dessa perioder av låg volatilitet kan vi därefter försöka positionera oss inför nästa prisrörelse.


Strategin bygger på de två populära studierna Bollingerband och Keltnerkanalen.


Bollingerbanden är ett verktyg för teknisk analys som togs fram i slutet av 1980-talet av analytikern John Bollinger. Bollingerbanden består att ett glidande medelvärde och två band, ett övre bollingerband och undre bollingerband. Det övre och under bollingerbandet bestäms av det glidande medelvärdet plus respektive minus 2 standardavvikelser. Det övre och undre bandet i bollingerband fungerar som dynamiska motstånd och stöd för aktiekursen. Bollingerband ger en uppfattning hur mycket aktiekursen kan tänkas stiga och sjunka i ett kortare perspektiv. Bollingerbanden drar ihop sig vid låg volatilitet och expanderar med prisrörelsen. I samband med en Squeeze Play används standardinställningen 20-perioders glidande medelvärde och 2 standardavvikelser.


Keltnerkanalen utvecklades och introducerades av Chester Keltner på 1960-talet och modifierades senare av by Linda Raschke. Indikatorn påminner om Bollingerbanden med ett glidande medelvärde samt ett övre band och undre band. Skillnaden består i hur banden beräknas. Bollingerbanden utgår från hur ”closing price” flukturerar medans Keltnerkanalen beräknas utifrån volatiliteten i rangen (skillnaden mellan högsta och lägsta noteringen).


Köpsignaler och säljsignaler genereras traditionellt när priset bryter ut ur kanalen då detta indikerar att relativt starkt momentum samt att en trendrörelse är förestående.Vid en Squeeze Play används standard Keltnerkanal beräknad på 1,5 Average True Range och 20 perioder.


Eftersom closing price tenderar att röra sig mer än själva rangen när en trend initieras kommer Bollingerbanden dra ihop sig alternativt expandera mer och snabbare än Keltnerkanalen. Genom att kombinera indikatorerna kommer Keltnerkanalen hjälpa oss att bedöma när Bollingerbanden dragit ihop sig tillräckligt för att påkalla uppmärksamhet och initiera en position.


En squeeze uppkommer följaktligen när både övre och undre Bollingerbanden drar ihop sig så att de kommer innanför Keltnerkanalen. I det ögonblick de båda Bollingerbanden åter bryter ur ur Keltnerkanalerna indikeras den företående rörelsen. Squeezen indikerar dock endast rörelse varför även en momentum indikator måste användas för att bestämma riktningen av rörelsen.


Exempelvis kan standard MACD användas. När squeezen släpps initieras en lång position om histogrammet är över noll och en kort position om histogrammet är under noll. Eftersom en Squeeze Play är en volatilitets setup bestäms target av momentum. Ett alternativ är att exit tas när histogrammet signalerar att momentum avtar genom en lägre/högre stapel. Ett ytterligare alternativ är att avvakta att signallinjerna planar ut eller korsas.


Stop loss får givetvis sättas efter den timeframe som används. En tajtare stop loss kan användas vid daytrading men för swingtrading får en större förlust accepteras för att maximera sannolikheten att setupen lyckas.


För daytrading används vanligtvis 2-min och 5-min diagram samt för swingtrading dagsdiagramet.




En squeeze är sedan 11 maj 2009 aktiv för OMX30. MACD är för tillfället under nollan men momentum kan ändras innan squeezen upphör. Det gäller således att invänta Bollingersbandens utbrott ur Keltnerkanalen innan entry tas för en swingtrade. Jag kommer att följa squeezen, som kan ta från dagar till veckor innan "release", och i bloggen ange när tiden är kommen för entry utifrån denna strategi samt försöka gissa riktningen för den påföljande rörelsen.


Hubert Senters på Trade-The-Markets har utvecklat en indikator som ersätter de tre studierna med ”TTM Squeeze Indikatorn” . En kopia av skriptet för indikatorn finns publicerad på ”The PennyStocker's Space”.



Instruktioner för att föra in skriptet i TOS följer nedan.






fredag 15 maj 2009

Adaptive Bollinger RSI

Det relativa styrkeindexet (RSI) - utvecklat av J. Welles Wilder och introducerat i hans bok från 1978: "New Concepts in Technical Trading Systems" - är en populär momentum oscillator som anger förhållandet mellan ett antal perioders kursökning och motsvarande perioders kursfall. Vanligtvis används 14 tidsperioder.

Informationen omvandlas till ett tal mellan 0 och 100 där värden under 30 tyder på att aktien är översåld och bör få en reaktion uppåt samt värden över 70 på att aktien är överköpt och bör få en reaktion nedåt.

Nyhetsbladet ”Futures Trading System Lab” publicerade i november 2005 en artikel rubricerad ”Adaptive RSI System For Futures” i vilken en alternativ RSI presenterades.

Genom att ersätta de fasta nivåerna för överköpt och översålt med dynamiska Bollinger Bands så anpassades indikatorn bättre till marknadens volatilitet. De parametrarna i Bollinger studien som användes var ett 100-perioders glidande medelvärde med 2 standard avvikelser.

Båda indikatorerna jämfördes i ett test enligt följande parametrar:

1. Ta en lång position dagen efter 14-dagars RSI korsar nedre bandet underifrån.
2. Växla till kort position dagen efter RSI korsar övre bandet ovanifrån.
3. Stopploss var 4 x 10-dagars ATR (Average True Range).

Under perioden 1995-2004 var sju av tio år vinstgivande med adaptive RSI och trots att förlusten 2003 uppgick till 40,79% så medförde strategin en vinst om 100,31%. För standard
RSI medförde samtliga år förlust och totalt så förlorades 65% av det ursprungliga kapitalet.

Adaptive RSI fungerar även utmärkt vid daytrading och handel med både Emini SP500 Futures och OMX30 Futures. Bilden nedan visar hur inställningar kan göras i den plattformen SaxoTrader för att kombinera de båda studierna RSI och Bollinger Bands. Dessutom bifogas ett skript för att studien ska kunna användas i ThinkorSwim.







måndag 11 maj 2009

En entry short den 11 maj 2009

Den 11 maj 2009 öppnade SP500 med ett -1,5% gap och handlades därefter i sidled. Branscherna finans och energi tyngde men teknik höll upp index. Med beaktande av den relativt låga till normala volymen kunde vi således förvänta oss den zig zag som följde. Kvällen var dock oerhört svårtradad på grund av den snäva rangen.

Nedan följer ett exempel ur gårdagens handel som visar betydelsen av market internals som ledande prisindikator. Jag uppmärksammade signalen och tog kort position @916 men på grund av yttre omständigheter stoppade jag traden redan @914. Signalen visade sig dock vara värd 10-15 punkter på ES.


lördag 9 maj 2009

Volym 104

"Hur seger kan uppnås med hjälp av fiendens egen taktik, är något den stora massan soldater inte kan förstå."

- Sun Tzu, Krigskonsten

Genom att följa och söka mönster i volymen intradag kan insikt erhållas om de stora spekulanternas avsikt och förhoppningsvis kan den kortsiktiga riktningen utrönas innan den presenterar sig för den stora massan.

I den följande artikeln kommer jag presentera några av de verktyg som vi har till vårt förfogande och som underlättar analysen av volymen vid daytrading.

Tick Diagram

I aktie diagram baseras grafen vanligtvis på pris (y-axeln) och tid (x-axeln). Ett vanligt alternativ till x-axelns tidsangivelse är ticks (antal transaktioner) och volym (antal kontrakt/aktier). Även om diagrammen utgår från samma marknads data (pris och volym) så ser graferna något olika ut. Observera att tick diagrammet inte har något med NYSE Tick att göra.


I tick diagrammet (tk) representerar varje stapel priset över ett visst antal transaktioner oberoende av tiden och antalet omsatta kontrakt/aktier. Hur många transaktioner som ingår i stapeln kan väljas i de handelsapplikationer som erbjuder tk diagram.

Bland daytraders är 233 tk den mest populära inställningen. Varje stapel motsvarar följaktligen 233 st transaktioner. Varför just 233 tk är så populärt har sin förklaring i att numret 233 är ett fiboncci nummer.

Eftersom tk diagram avser antal transaktioner kommer diagrammet påverkas i stor grad av marknadens engagemang. Om exempelvis intresset är lågt kommer endast en mindre antal staplar visas. Det kan således vara en god idé att välja inställning efter engagemanget. Under en ”våldsam” opening range 15:30-16:00 kan 233 tk kännas för snabbt och 512 tk något lämpligare. Likaså kan en långsam morgon 133 tk vara ett bättre alternativ till 233tk. Om önskemålet är att analysera en längre timeframe kan 1600-3200tk väljas (motsvarande 60-minuters diagram).

Fördelen med tk är att stapeln formas ”när det händer” och att diagrammet därigenom förmedlar marknadspulsen bättre än ett tidsdiagram. Vid en breakout fylls diagrammet av staplar om intresset är stort men om intresse saknas kommer endast ett fåtal staplar avtecknas och således signalera att risken är stor för att priset åter faller tillbaka. Ett tidsdiagram gör ej denna distinktion.

En ytterligare aspekt är att ”the locals”, dvs. handlarna i "the Pit" (börsgolvet i NYSE), inte utgår från tid utan baserar sin handel på just antalet transaktioner och antalet kontrakt som passerar tejpen för att avgöra om en breakout är verklig eller inte. Med hänsyn till att dessa handlare fortfarande har en avgörande roll för priset bör tk diagram ingå i varje daytraders setup.

The Better Volume Indicator

Den verkliga fördelen med tick diagram visar sig dock vid intradags analyser av volymen. Eftersom varje stapel består av ett bestämt antal transaktioner kommer större poster synas i volymhistogrammet. Genom att följa volymen via tk diagram kan vi således se när de stora spekulanterna agerar och när endast amatörerna driver priset i någon riktning.



Barry Taylor på emini-watch.com har utvecklat en intressant volymindikator han kallar ”The Better Volume Indicator”. Förutom att enbart visa volymens storlek signalerar indikatorn dessutom när vissa volymmönster är för handen. Dessa mönster bygger på Tom William's metod Volume Spread Analysis som beskrivs i den läsvärda boken Master The Markets. Indikatorn är utvecklad för handelsapplikationen Tradestation men med lite arbete har jag konverterat den till ThinkorSwim.

Genom indikatorn identifieras tre mönster: Volume Climax, High Volume Churn och Low Volume (Testing).

Volume Climax (Röd stapel) identifieras genom att volymen multipliceras med rangen och jämförs med de 20 föregående perioderna, Fråga är således om relativt hög volym som skapar en lång prisstapel. Denna typ av mönster uppenbarar sig många gånger i början och slutet av en trend.

Om Volume Climax uppenbarar sig i början av en trend så påvisas marknadens iver att fånga trenden. När den uppenbarar sig efter att en trend pågått flera perioder är fråga i stället om ett exhaustion mönster och visar när de sista amatörerna hoppar på. Eftersom en topp och botten ofta tar flera perioder att bilda bör inte en exhaution Volume Climax stapel ses som en trigger.

En Volume Climax upp stapel efter en neråt trend kan vidare indikera short covering och efter en stabil upp trend vinsthemtagningar.

High Volume Churn (Grön stapel) syns många gånger på toppen eller botten av en trend. Formeln är volymen/rangen med samma lookback som för Volume Climax, dvs. 20 perioder. Mönster visar följaktligen hög volym men en snäv range.

I en upp trend är High Volume Churn en indikation på att de stora spekulanterna tar hem sina vinster då efterfrågan nu möts av ett större utbud. Vid ner trend gäller det motsatta dvs att efterfrågan möter utbudet.

Det slutliga mönstret Low Volume (Gul stapel) visar den lägsta volymen över lookback perioden. Mönstret kallas även "testing" inom VSA och anses visa när enbart amatörerna agerar. Vid en topp signaleras bristande efterfrågan och vid en botten bristande utbud.

I indikatorn har jag även kodat in det glidande medelvärdet för volymen (Gul linje) med 100 perioder som standard. Denna lookback period kan liksom den för ovanstående mönster om 20 perioder enkelt ändras i studiens inställningar.



Utbud och Efterfrågan

Utöver ”The Better Volume Indicator” använder jag ett enkelt skript i Thinkorswim för att identifierar VSA reversalmönstret "Stopping Volume" samt "No Demand".

"Stopping Volume" i ner trend utgörs av en ny lägsta men med en högre volym än tidigare period samt en snävare range. Perioden stänger dessutom på övre delen av rangen.

I upptrend utgörs "Stopping Volume" istället av en ny högsta notering med en högre volym och snävare range samt en close nära lägsta noteringen.

Mönstret "No Demand" uppenbarar sig i toppen av en trend och utgörs av en ny högsta men med lägre volym och snävare range än tidigare perioder.

Formlerna kan tyckas enkla men följande bild visar träffsäkerheten i ”indikatorn”.



Det bör noteras att dessa indikatorer inte utgör ett handelssystem och att slumpen i slutänden avgör om priset fortsätter upp eller inte. Indikatorerna signalerar endast om utbud eller efterfrågan finns vid den aktuella perioden. De kan dock förbättra oddsen vid en play mot exempelvis pivot stöd- och motståndsnivåer. Som alltid bör konfirmation sökas i alternativa indikatorer såsom NYSE TICK och A/D Line.



Notera att indikatorerna inte enbart ar tillämpliga på ES utan alla likvida värdepapper med något högre omsättning, ex. FAZ, SPY, mm.

fredag 1 maj 2009

Volym 103

"Den som kan förändra sin taktik i förhållande till sin motståndare och därigenom lyckas vinna kan betraktas som en gudabenådad anförare"

- Sun Tzu, Krigskonsten

Vi vet att market makers samt de kortsiktiga aktiespekulanterna vanligtvis är i marknaden varje dag. Det är således rimligt att anta att de dagar då volymen avviker från ett normalvärde så utgörs denna avvikelse av prisdrivande spekulanter med längre placeringshorisont.

Genom att mäta volymen kan vi således bilda oss en uppfattning om huruvida den kommande handelsdagen blir en trendande dag eller en zig-zag sidleds dag. Förmågan att identifiera typen dag utgör daytraderns viktigaste färdighet. Dagstypen bestämmer nämligen taktiken och valet av indikatorer. Om exempelvis volymen överstiger normalvärdet och vi bedömer att investerare med längre placeringshorisont är i marknaden kommer vår taktik att vara trendföljande. Om volymen understiger normalvärdet kan vi istället förvänta oss att de kortsiktiga spekulanterna kommer att dominera handelsdagen och hålla priset i range. En alternativ taktik kan då vara att agera contrarian.

Volymens relativa storlek kan dessutom hjälpa oss uppskatta de kommande dagens handelsintervall. Genom studien "Average True Range" (ATR) kan vi bestämma medelvärdet för rangen. ATR(10) per den 1 maj 2009 är 24,5 punkter och per 30 minuters handel 5,6 punkter. Vid relativt normal till låg volym kan vi förvänta oss att handeln håller sig inom dessa intervall.

De mått som vanligtvis används vid denna typ av bedömning är medelvärde och medianvärde. På grund av att volymens skeva fördelning är median ett lämpligare mått än medelvärdet. På så vis uteblir påverkan av s.k. outliners.

Då volymuppgifter för SP500 saknas i realtid får intradag analyser göras utifrån alternativa indikatorer och värdepapper. I handelsplattformen TOS kan indikatorn $TVOL (NYSE Volymindex) användas. Ytterligare alternativ är den populära EFT:n SPY och E-Mini sp500 terminen (ES). Enligt min mening utgör terminen det bästa alternativet.

E-Mini SP500 introducerades av CME 1997 och är idag ett av de mest omsatta kontrakten inom elektronisk handel. Av COT framgår dessutom att en betydande del av omsättningen utgörs av large speculators och commercials. Dessa använder ES dels för spekulation dels för att hedga sina innehav på börsen.

Dr Brett Steenbarger har på bloggen traderfeed.blogspot.com publicerat uppgifter om den relativa volymen för ES. För 2009 gäller per 30 minuters handel under reguljära handelstider följande värden.

15:30 - 242,978 (55,247)
16:00 - 208,202 (50,743)
16:30 - 173,246 (43,980)
17:00 - 142, 250 (53,507)
17:30 - 117,904 (46,620)
18:00 - 104,093 (36,316)
81:30 - 97,808 (32,632)
19:00 - 108,429 (36,057)
19:30 - 113,074 (41,832)
20:00 - 133,750 (60,438)
20:30 - 147,448 (60,432)
21:00 - 180,139 (53,454)
21:30 - 264,140 (84,050)
22:00 (15 min) - 112,686 (31,815)

För premarket 14:00-15:30 uppgår median volymen till 95,375 (23,131) enligt följande.

14:00 - 19,303 (13,629)
14:30 - 27,402 (11,513)
15:00 - 30,747 (9,501)

De värden som anges inom parentes är 1 standardavvikelse, vilket innebär att volymen för 68% av handelsdagarna rymdes inom dessa värden, och är således vårt riktmått gällande normal volym.

I nästa artikel kommer jag fortsätta med en redogörelse för "tick charts", dvs. diagram som utgår från ticks (avslut) i motsats till tid, samt hur dessa diagram tillsammans med Emini-Watch.com´s Better Volume Indicator kan hjälpa oss hitta de avtryck som de större spekulanterna lämnar i volymen.