26 maj 2013

Kanelbullar; same, same but different

Som den sanna svensk jag är älskar jag kanelbullar, och jag var jättespänd att prova att baka utan mjölk, smör och ägg, och resultatet blev kanon! Jag blev väldigt lättad att jag slapp leta veganrecept, utan kunde bara ersätta ett vanligt recepts mjölk med min sojamjölk och så vidare.


150 gram mjölkfritt smör, jag använde att rapsbaserat smör
5 dl sojamjölk
1 påse torrjäst
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
1 tsk kardemumma
15 dl vetemjöl

mjölkfritt smör
kanel
socker
salt

1 tsk noegg
pärlsocker

Blanda torrjäst, socker, salt, kardemumma och vetemjöl i en stor skål. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sojamjölken, och se till att det är ca 40 grader varmt. Torrjäst kräver lite högre temperatur än färsk jäst. Blanda sojamjölkblandningen med de torra ingredienserna och knåda till en smidig deg. Täck och låt jäsa i ca 40 minuter. Testa degen genom att göra en grop med ett finger i den, och hålla en tänd tändsticka vid gropen. Om den slocknar har degen jäst klart.

Sätt på ugnen på 250 grader.

Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på ordentligt med margarin, strö socker och kanel, helt efter behag. Om man vill kan man ta en nypa salt också.
Rulla ihop till en stor rulle och dela med en degskärare och lägg bullarna i pappformar pÃ¥ tvÃ¥ stora plÃ¥tar. LÃ¥t bullarna jäsa ytterligare 30-40 min. Pensla sedan med uppvispat Noegg och strö pÃ¥ lite pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 7 minuter eller tills de fÃ¥tt fin färg. 

 

Swedish vegan cinnamon buns


150 gram milk-free butter
2.5 cups soy milk
1 bag of yeast
0.75 cup sugar
0.5 tsp salt
1 tsp cardamom
7.5 cups flour

milk-free butter
cinnamon
sugar
salt

1 tsp noegg
pärlsocker (for New Yorkers, this is sugar in little pearls, can be bought at Sockerbit, West Village)


Mix all the dry ingredients in a big bowl. Melt the butter and mix in the soy milk, and when it's 107F mix it with the dry ingredients. Work it to a good dough, and let it ferment for about 40 minutes. Divide the dough in two parts, and roll it out to a big rectangle. Spread out butter, cinnamon and sugar, and a pinch of salt over the dough, and roll it to a big roll. Cut into slices, about an inch thick and place in patty pans on a baking sheet. Let them ferment for another 40 minutes. Brush on some Noegg and sprinkle some pärlsocker, and bake in the oven, 450F for 7 minutes. 

Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar