Viña Calina

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1994

Total export år 2005:

Vita/rosé:   -liter
Röda:  - liter
Totalt: 760.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
Marcela Chandia

Tidigare chefs-oenologer: 
 
Felipe García
 
Andrés Sánchez W.
 
Marcelo Papa
 
Don Baker

Konsulterande oenolog: 
 
Andrés Sánchez W.
 
James Randy Ullom

Ägare: 
 Kendall-Jackson Wine
 Estates, Jess Jackson
&
 Barbara Banke

Adress huvudkontor:
 Camino Las Rastras, km. 7,
 Fundo El Maitén ,
 (Casilla 482), Talca

Telefon huvudkontor:
+56 71 263 126   

Fax huvudkontor:
 +56 71 263 127

E-mail huvudkontor:
 vinos@calina.cl  

Webbsida:
 www.calina.com

Svensk agent:
 -


Vinfirman Kendall-Jackson skapade i början av 1980-talet stor uppmärksamhet i Californien och USA kring sina viner i serien Vintner's Reserve. Ägaren Jess Jacksons filosofi var att de bästa resultatet uppnåddes genom att blanda högklassiga viner med mycket skilda egenskaper. Olikheterna kunde bero på klimat, jordmån, odlingsmetoder och framställningssätt.

Mot denna bakgrund är det ganska naturligt att när Jess Jackson etablerade sig i Chile år 1994 så valde han att inte skaffa några egna vingårdar, utan köpa alla de druvor han behövde. Hans wine-maker James Randy Ullom hade genomkorsat de chilenska vinregionerna året innan, och man valde till slut att teckna avtal med leverantörer från 30 olika vingårdar. På så sätt fick man tillgång till druvor med stor variation och med den kvalitet man eftersträvade. 

Till en början hyrde man in sig på andra viñas också för vinframställningen, men byggde efter några år en egen anläggning i Maule-dalen. Den ligger 9 kilometer öster om staden Talca, i anslutning till Calinas första egna vingård, El Maitén, på 95 hektar. Därefter har man börjat överge den ursprungliga filosofin, och köpt ytterligare tre vingårdar på sammanlagt 540 hektar ännu längre söderut, nära staden Cauquenes i Itata-dalen. En av dessa, El Cuzco, ligger bara 20 kilometer från havet och där planterar man nu Merlot, Pinot Noir och Chardonnay på terrasserade sluttningar. För produktion av sitt hittills enda vita vin, en Chardonnay Reserva, har Viña Calina också förvärvat en vingård i Casablanca-dalen.

Syftet bakom förvärvet av egna vingårdar är att kunna göra ännu bättre viner av druvor som odlas i nya lägen; på kullar, i sluttningar och nära havet. 

Viña Calina har också gjort en relativt stor satsning på att introducera vin av druvan Carmenère på USA-marknaden. Man sålde snabbt 4.500 lådor av årgång 2000 och i maj 2002 skeppades 15.000 lådor av årgång 2001 till USA. Sedan har man följt upp denna satsning med Carmenèreviner av hög kvalitet både i linjerna Reserva och Alcance. Från årgång 2003 har Calina också lanserat sitt Ultra-premiumvin Bravura. Det görs på Cabernet Sauvignon-druvor från magra jordar på sluttningar i Colchagua-dalen, med tillsats av 15 % Merlot-druvor från Loncomilla-dalen.

 
Calinas bodega nära Talca
i Maule-dalen.

Calina Reserve

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Chardonnay

Alcance

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

 

Bravura

 


Jeff Jackson och Barbara Banke

 
Chefs-oenologen Felipe García


En stor del av Calinas vingårdar ligger på sluttningar.