Pluggsöndag

DATUM: 2010-02-28 KLOCKSLAG: 17:29:03

Imorgon är det dags för skola igen! =) Satt med studiepärmen förut & försökte plugga men koncentrationen var det väl lite sisådär med men tycker ändå jag har koll på det mesta nu iaf (tills läraren börjar tala latin igen & då är jag väl lika frågande som innan haha)
Imorgon är det oxå nya massagegrepp som vi ska lära oss. Spännande!

Nu blir det snart middag, sen en stund framför tv:n & sen får jag försöka lägga mig tidigt om jag ska kunna hänga med imorgon! =)

KRAM!


Nu får fan Sveriges politiker skärpa sig!

DATUM: 2010-02-28 KLOCKSLAG: 14:15:18

Seriöst. Hur långt kan det gå?! Nu har väl ändå sparkraven gått ALLDELES för långt??
Mindre pengar till äldre & mer pengar ner i fickan till kommungubbarna. Så funkar det i dagens Sverige. Det är skamligt!!

Läs hela artikeln HÄR



Utekväll

DATUM: 2010-02-27 KLOCKSLAG: 13:58:12

Idag är det utekväll som gäller! Vi ska iväg & kolla på John Lindberg Trio (rockabillyband) med några bekanta. Ska bli riktigt kul! =) Jag minns förr, då var man ofta iväg på olika spelningar & jäklar vad roligt jag har haft på dom. Det roligaste var nog när jag & några vänner var iväg på en countryfestival. Vi lånade mina föräldrars husbil & drog iväg & stannade några dagar. Det var då jag bl.a provade på linedance & vill fortfarande än idag lära mig det ordentligt. Än idag..låter som jag är 100 år.. hehe.
Något som vore himla kul är att gå på dansbandsveckan i Malung. Kanske vore något att planera in i sommar? =)

Nu ska jag inte babbla för mycket.. ska sätta mig & plugga lite innan kvällen kommer.
Ha en trevlig lördag!
Kram på er.

John Lindberg Trio


Trimlimpa

DATUM: 2010-02-26 KLOCKSLAG: 10:44:41
Detta receptet hittade jag på baksidan av ett veteklipaket! Nu gjorde jag bullar istället för limpor. Resultatet blev ett gott bröd med en god krispig yta =)


Trimlimpa
2 st

25 g jäst (½ pkt)
5 dl vatten, fingervarmt
½ msk salt
1,5 dl vetekli
11 dl Vetemjöl Special



1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet & rör om så att jästen löser sig. Tillsätt de övriga ingredienserna, men spar ca 1 dl av mjölet till utbakningen.

2. Arbeta degen kraftigt (ta ev mera mjöl) tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 40 min.

3. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Forma dom till släta längder. Lägg dem på tvären i en långpanna.

4. Pensla ev med smält fett mellan längderna så lossnar de lättare från varandra. Låt dem jäsa övertäckt med bakduk, ca 30 min. Sätt ugnen på 200 g.

5. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 min.

6. Låt bröden kallna på galler under bakduk.



Är det ett spöke?

DATUM: 2010-02-25 KLOCKSLAG: 22:32:42

La en ansiktsmask ikväll för att skämma bort mig lite.
Tyckte mest jag såg ut som ett spöke haha.



Kycklinggryta med kokosmjölk

DATUM: 2010-02-25 KLOCKSLAG: 20:12:04

Väldigt god & smidig middag med asiatisk touch.
Recept från receptklubben men har gjort lite egna ändringar.


1 person

1 kycklingfilé
½-1 burk kokosmjölk
½ påse wokgrönsaker
1 näve cashewnötter
½ grönsaksbuljongtärning
Curry efter tycke



Dela filéen i små bitar och bryn och låt sedan bitarna bli riktigt möra, ca: 30 min, tillsätt lite vätska i grytan så de inte bränner.

OBS! Bitarna ska inte stekas så länge utan efter att de fått färg låter du de puttra i lite vätska (vatten eller lite av kokosmjölken) tills de nästan trillar i bitar så smälter de himmelskt i munnen senare :)

Häll i kokosmjölken, grönsakerna, nötterna, buljongen och övriga kryddor och låt alltihop koka ihop på medelvärme.
Serveras med fördel tillsammans med ris, sallad och ett gott bröd.



Vinterbild

DATUM: 2010-02-25 KLOCKSLAG: 15:28:33
Dessa fåglar beskådade jag från fönstret förut när jag satt & drack te.
Är det inte ont om mat för dom små nu?


Mera snö?

DATUM: 2010-02-25 KLOCKSLAG: 12:58:50
Då var det dags igen för mera snö. Tjocka vita flingor faller ner utanför vårat fönster just nu.
Jag önskar att jag vore en sådan person som älskar snön, som hoppar av glädje när jag ser snön falla utanför, som tar på sig tjocka vinterkläder för en härlig vinterpromenad, eller som packar väskan med varmt kaffe & ostmackor för en skidtur. Men NEJ, hur mycket jag än vill så blir det inte så!
När jag var liten älskade jag när det snöade. Jag minns ett tillfälle då jag & min bror byggde en snöigloo när vi bodde hemma. Jag var nog inte mer än typ 8-9 år då. Va roligt vi hade! En gång fyllde vi upp hinkar med varmt vatten & slängde ut på uppfarten för att vi skulle få en isbana. Det var måttligt populärt & vi fick en utskällning efter det haha, men så roligt vi hade. Vi stannade ute till sena kvällen den gången. Jag minns att jag låg på rygg på isen & tittade upp på stjärnhimlen.
Hur kommer det sig att efter haft så roligt i snön i barndomen kan komma att ogilla det nu i vuxen ålder?

Idag får vi troligen lite besök här i eftermiddag. Nu hade jag tänkt plocka iordning lite & sedan ev testa ett nytt brödrecept jag hittat. Måste även plugga lite & förbereda mig inför skolan på måndag. Allt är som vanligt här med andra ord =)


Minns ni snöbollskrigen man hade i skolan? =)
Bild från Google

Kanel är bra för ditt blodsocker!

DATUM: 2010-02-24 KLOCKSLAG: 18:05:57

Forskare har upptäckt att kanel både kan sänka ditt blodsocker & förbättra ditt kolesterolvärde. Undersökningen, som genomfördes på en grupp av 60 diabetiker, avslöjade att en halv tesked om dagen är tillräckligt för att sänka blodsockernivån med cirka 20%. Personer med diabetes producerar för lite insulin eller reagerar inte tillräckligt kraftfullt på det. Insulin är det hormon som transporterar socker från blodet till musklerna.
Kanelen minskade även mängden av det skadliga kolesterolet i blodet, men hade ingen inverkan på det goda.

Källa: Diabetes Care


Kanel i maten:

Strö lite kanel i kaffe eller varm mjölk - eller rör med en kanelstång.

Servera bakade äpplen eller päron med rostade nötter & créme fraiche med kanel.

Använd kanel i indiska grytor.

Kanel smakar väldigt bra på havregrynsgröt.

Ät en skål yoghurt med kanel, flytande honung & lite musli över.

Skala ett äpple & skär det i skivor. Lägg kanel i en plastpåse tillsammans med äppelbitarna & skaka om ordentligt - perfekt snack.

Baka halva, skalade äpplen i ugnen & strö över lite kanel & farinsocker.




Bild från Google


Nötkakor

DATUM: 2010-02-22 KLOCKSLAG: 11:28:34
Goda och enkla kakor med nötter, ett recept som inte innehåller något matfett.
Glutenfria och laktosfria!


Nötkakor

200 g hasselnötter
0.75 dl råsocker
1 msk potatismjöl
2 ägg
1 msk krossade linfrön

(kan uteslutas)

Garnering:
50 g hasselnötter


Gör gärna dessa kakor i matberedare för minsta ansträngning.

I matberedare: Häll nötter, socker och potatismjöl och kör tills nötterna är fint hackade. Tillsätt äggen och kör så allt blir blandat (några sekunder tills det är blandat, inte längre för då kan man ha sönder äggtrådarna).

Utan matberedare: Hacka hasselnötterna fint och blanda med socker, potatismjöl och ägg. Blanda inte längre tid än att smeten är blandad.



1. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i en nöt i mitten av varje kaka.

2. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 8 minuter.

3. Låt svalna.



Denna j-a snö..

DATUM: 2010-02-21 KLOCKSLAG: 17:37:46

Herregud va mycket snö det har kommit!! Igår skulle jag & Daniel gå ner till affären & handla & det var ju inte det lättaste.. plogningen har det varit lite sisådär med här faktiskt så det bästa är väl att hålla sig inne så man inte bryter varenda ben i kroppen.
Har bakat lite i eftermiddag (nötkakor - recept kommer sen!) & ikväll tänkte jag plugga lite. Alltså, det är så mycket att lära sig så jag undrade igår vad jag har gett mig in på.. tänk om jag inte fixar detta? Fast har andra klarat av det så borde jag med göra det men vissa stunder så känns det nästan omöjligt. Eller så är det jag som är otålig för jag vill helst kunna allt med en gång & det om något är omöjligt =)

Ska strax börja med middagen. Idag blir det kött med ris & wokgrönsaker!
Ha en trevlig söndagkväll!



Bild från Google


Massagebänk beställd!

DATUM: 2010-02-19 KLOCKSLAG: 15:25:16
Igår beställde jag denna massagebänken nedan! Längtar tills den kommer så jag kan börja använda den. Nu kan jag bara massera Daniel & det får ju bli i sängen.. man kan ju inte gärna ta hem vänner & be dom lägga sig i sängen för att jag ska kunna öva haha! Men om ca 3 veckor är bänken här & då kan jag börja. Åh vad spännande det ska bli!! =)

Ikväll blir det lite mat & några öl ute med Maria! Synd att det ska snöa så bara.. trodde nästan för ett ögonblick att våren var påväg men det fick jag äta upp ser jag nu =)

Ha en trevlig fredagkväll!


Kiwi gynnar blodet

DATUM: 2010-02-18 KLOCKSLAG: 18:42:10
Med två till tre kiwifrukter om dagen reducerar du blodets fettinnehåll & därmed risken för blodproppar. Det visar en norsk undersökning. Kiwi förhindrar blodkropparna att klibba ihop sig, sänker blodets innehåll av de farliga triglyceriderna - & har därmed samma effekt som aspirin & magnyl, enligt forskarna. De är lite osäkra på vilket av kiwins ämnen som gynnar blodet, men forskarna vet att kiwins antioxidanter & polyfenoler med antioxidanteffekt har egenskaper som sänker risken för blodproppar.
Kiwin är till på köpet bland dom frukter som har det högsta innehållet av vitaminer & mineraler.

Källa: Iform


Bild från Google

Morotsbröd

DATUM: 2010-02-17 KLOCKSLAG: 21:31:04

Recept från receptcentralen.se


Ca 32 st

50 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
½ dl rapsolja
5 dl finrivna morötter
5 dl rågsikt
5 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl



1. Smula jästen i en degbunken.
Vispa ut jästen i vattnet.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg.

3. Låt jäsa i 30-40 minuter.

4. Knåda degen på lätt mjölat bakbord.

5. Dela den i 32 delar och forma till bullar. Fördela på 2 plåtar. Pudra över mjöl. Lägg över bakduk.

6. Låt jäsa i 30-40 minuter.

7. Sätt ugnen på 225 grader.

8. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.

9. Låt svalna på galler under bakduk.



Pluggat..

DATUM: 2010-02-17 KLOCKSLAG: 21:22:13
Idag har jag som sagt haft en pluggdag. Sakerna börjar fastna så smått nu! Helst vill jag kunna allt flytande tills nästa lektion. Det är riktigt roligt det här ska ni veta. Jag har svårt att lägga ifrån mig studiepärmen emellanåt =)
Tog en paus förut & bakade lite morotsbröd! När jag bakar slappnar jag av. Det är lite som terapi för mig! Kanske därför som jag gör det så ofta haha men det är ju så roligt oxå. Lägger upp receptet strax!

Hej sålänge.


Tonfiskpasta

DATUM: 2010-02-16 KLOCKSLAG: 21:36:09

Jag köper hem tonfisk med jämna mellanrum men vet inte riktigt vad jag ska göra med den. Tycker det är tråkigt att bara göra tonfisksallad så jag letade runt lite förut efter något smarrigt recept & hittade detta! Dock gjorde jag lite ändringar. Resultatet blev väldigt bra. Det smakade väldigt gott tillsammans med vitlöken & kryddorna.


1
burk tonfisk, i olja eller vatten
2 st vitlöksklyftor
½ msk basilika,
torkad
½ msk oregano, torkad
Svartpeppar
Salt
Pasta

föredragsvis tagliatelle, linguine eller spaghetti
Ost, riven
Olivolja



1. Koka upp pastavatten och lägg i pasta.

2. Hacka vitlöksklyftorna och stek lite snabbt i olivolja.

3. Häll ut oljan/vattnet ur tonfiskburken, lägg i tonfisken i vitlökspannan
och blanda ordentligt. Ta av värmen innan vitlöken får färg.

4. Se till att spara lite vatten i kastrullen när du häller av pastan. När pastan är avhälld i durkslag läggs den tillbaka i det sparade pastavattnet. Häll lite olivolja över pastan och mal lite svartpeppar över.

5. Sedan tages tonfiskblandningen ner i pastan, en näve riven ost, basilikan + oreganon och salt efter tycke och smak.


Överbelastat

DATUM: 2010-02-16 KLOCKSLAG: 20:25:30

Min hjärna var alldeles överbelastad igår med info. Var helst slut igår kväll, orkade inte ens ta upp våran stora gigantiska studiepärm & kolla igenom vad vi hade pratat om utan jag lade mig efter jag hade ätit en sen middag. Kl var nog inte mer än 20 när jag slocknade.. sov väldigt gott & kände mig mycket piggare idag när jag klev upp & skulle iväg till skolan.
Idag fortsatte vi med skelett & muskler & självklart ännu mera latinska ord.. lite har fastnat men långt ifrån allt. Eftermiddagen ägnades åt massage på varandra. Det var riktigt kul! Vi gjorde 4 olika moment idag.
Tyvärr har jag ingen bänk hemma, funderar på att beställa genom skolan. Måste ju ha en bra arbetsställning när jag övar. Daniel kommer bli min första försökskanin men det har han nog inget emot kan jag tänka mig =)

Morgondagen är avsatt till plugg, plugg, plugg! Kvällen spenderas på Sportlife är det bestämt ifall jag inte är helt borta i huvudet efter pluggandet =)


Bild från Google


Något jag helst slipper..

DATUM: 2010-02-15 KLOCKSLAG: 18:58:07
Första skoldagen avklarad! Gick hur smidigt som helst. Vi verkar vara en bra grupp med massa trevliga & positiva personer. Det gillar vi! =)
Första timmarna hade vi mest genomgång av allmän info & på eftermiddagen körde vi igång med det värsta tänkbara enligt mig haha - LATIN! Vi ska kunna allt på latin när det gäller muskler & skelettdelar. Jippie.. jag jublar. En hel tenta med latinska ord! Det är så jag börjar svettas redan nu.. :P Men jag ser det som en utmaning, detta ska bli spännande! Jag har bestämt mig för att satsa rejält när det gäller tentor m.m.
Jag missade mycket i gymnasiet & struntade i stort sett i alla prov & skolkade mycket.. brydde mig inte om skolan & tyckte annat var viktigare. Tur att man har växt upp & inser hur långt man kommer med kunskap!

Dags för lite tv nu & sen sova.. trött trött trött..
Hörs imorgon!


Lammfärsbiffar

DATUM: 2010-02-14 KLOCKSLAG: 19:29:09

Dessa biffar gjorde vi till middag idag. Dom kommer jag garanterat göra om. Dom blev så himla goda! I receptet står det att man helst ska grilla dom & kan tänka mig hur dom smakar grillade.. det måste jag bara prova i sommar! =)
Till detta gjorde vi klyftpotatis. Passade bra ihop.
Receptet från Tasteline.


Lammfärsbiffar
4 port

600 g lammfärs
1 gul lök, finhackad
2 ägg
100 g persilja
1,5 tsk salt
1 tsk spiskummin, malen
1 krm svartpeppar



1. Hacka lök och persilja och blanda med lammfärsen. Tillsätt ägg och kryddor, blanda väl.

2. Forma små runda platta bullar/biffar och grilla i grillpanna (helst över kolgrill)



Bild från Tasteline


Då var det snart dags!

DATUM: 2010-02-14 KLOCKSLAG: 08:26:30
Imorgon börjar jag min utbildning till massör! Tänk va fort det har gått. Kollade igenom mina papper igår från skolan & jag skickade in anmälan i oktober. Kändes som igår & nu är det alltså dags =) Det ska bli så kul! Trodde aldrig jag skulle längta tillbaka till skolbänken men så fel jag hade..

Senare idag ska jag & Daniel iväg & kolla på en lägenhet vi har hittat på hemnet. Spännande!
Vi får väl se om det är något för oss. Hoppas hoppas.. =)

Nu = morgonkaffe!
Vi hörs!



10 små vardagslyx i vardagen

DATUM: 2010-02-12 KLOCKSLAG: 18:04:19
70 procent av livet består utav vardagar - varför spara livets goda till helgen?
Vilken trist tisdag som helst är värd att lyxas till lite! Här kommer några idéer.


1. Stig upp en kvart tidigare på morgonen. Tänk att få sitta vid lugn & ro vid frukosten & tömma hela kaffekoppen (kanske till och med ta en påtår) & hinna längre än till rubrikerna i morgontidningen..

2. Innan du stiger in i duschen hänger du handduken över det (påskruvade) elementet. När du är klar & huttrande drar undan draperiet kan du svepa in hela dig i varm frotté.

3. Sätt på dig den där kjolen/byxorna du egentligen tycker är för fina att ha på jobbet. Både du & plagget förtjänar ett bättre öde!

4. Välj din favoritdoft lite oftare. Med inställningen "bäst att spara till ett festligare tillfälle" lär du knappast hinna göra slut på parfymen innan den blir för gammal.

5. Köp den allra finaste, väldoftande tvålen du kan hitta & lägg fram på handfatskanten.

6. Om du jobbar mycket framför datorn - byt skrivbordsbild & varningsljud. Lite förnyelse förnöjer =)

7. Bädda rent i sängen. Den enklaste av lyxkänslor! Lakanen ska helst inte vara torktumlade utan ha den här krispigt härliga känslan av att ha lufttorkat.

8. Drick ett glas gott vin framför tv:n på kvällen. Njut av en bit god choklad, gärna lite dyrare för extra lyxkänsla.

9. Köp fina snittblommor & sätt ihop till en färgsprakande bukett hemma.

10. Strunta i matlagningen en dag & köp med dig resturangmat hem.



Bild från Google

Vilka är era laster?

DATUM: 2010-02-11 KLOCKSLAG: 15:17:45

Kom att tänka på det här med beroende. Är ni beroende av något?
Något ni alltså verkligen inte kan klara er utan?
Jag har en last & det är kaffe! Sålänge jag får minst 1 kopp varje dag håller jag mig vänlig & glad haha =)

Berätta gärna vad eran last är. Det är roligt & se vad alla skriver! Kom igen nu =)



Bild från Google


Morgonstund

DATUM: 2010-02-11 KLOCKSLAG: 12:32:57
Dagens frukost såg ut såhär. Råggröt med banan & kanel. Fruktsallad med kiwi & clementin & grönt te.
Nu är jag mätt & på fixarhumör.. what to do, what to do.. Nu har jag ju tid att göra det jag inte hinner med annars, så kanske ska ta vara på denna fixarlust innan jag ångrar mig! :P





Bondkakor

DATUM: 2010-02-11 KLOCKSLAG: 11:35:24
Sist ut i bakandet blev dessa bondkakor. Inget jag tänkte äta varje dag men bra att ha ifall någon tittar in =) Har ju aldrig haft något att bjuda på innan utan har fått rusat ner & köpt färdiga bullar/kakor.. Så nu kan folk hälsa på utan att man ska drabbas av ångest haha.
Varning = världens godaste deg!! Det blev en hel del småätande på den kan jag säga.. :P


ca 70 st

5½ dl vetemjöl
2 dl råsocker
1 msk honung
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
3/4 dl grovhackad sötmandel
200 g smör


1. Låt matfettet bli rumsvarmt. Rör ut bikarbonaten i vattnet. Lägg alla ingredienser i en bunke och kör med elvispen tills smeten blivit jämn.

2. Forma smeten till två rullar, 4-5 cm i diameter. Lägg dem i plastfolie i kylen i ca 2 timmar, tills de blivit hårda.

3. Skär dem i ½ cm tjocka skivor med en vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

4. Grädda mitt i ugnen i 200°C tills kakorna fått guldgul färg, ca 6-7 minuter.



Kokos & apelsinmuffins

DATUM: 2010-02-10 KLOCKSLAG: 22:10:28

Här kommer kvällens andra bak!
Ljuvliga
.. Dessa muffins är dock inte lika nyttiga som jag annars brukar baka, men iförsig, allt man har gjort själv tycker jag är bättre än köpt med en massa konerveringsmedel i. Strösockret bytte jag ut mot råsocker & minskade även mängden. Blev sött ändå, ev kanske 1 dl räcker.


ca 24 st

2 ägg
1½ dl råsocker
2,75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
1 dl apelsinjuice
2,5 dl kokos



1. Vispa ägg & socker.

2. Blanda ner övriga ingredienser.

3. Häll upp i muffinsformar & in i ugnen ca 15 min, 200 g.



Muffins med kaffe & mörk choklad

DATUM: 2010-02-10 KLOCKSLAG: 21:17:55

Dessa snodde jag ihop förut. Goda och mättande muffins med både havre, nötter, mörk choklad och kaffe i.
Gott och nyttigt med bra innehåll. Är inte heller så söta!


ca 15 st

2-3 dl fullkornsmjöl av dinkel
1 dl havregryn/fiberhavregryn/nakenhavre
1/2 dl hackad mandel
1-2 msk flytande honung
2 tsk bikarbonat
5 msk grovhackad mörk choklad, minst 72% kakaohalt
1/2 dl rapsolja
1 dl naturell lättyoghurt vanilj
1/2-1 dl avsvalnat kaffe
2 stora mogna bananer
2 uppvispade ägg


1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader.

2. Blanda samtliga torra ingredienser och kryddor i en bunke. När alla dessa är väl blandade tillsätter du under omrörning honung, rapsolja, vaniljyoghurt, mosad banan, mörk hackad choklad och de uppvispade äggen. Rör till en kladdig men sammanhållande smet.

3. Klicka med en sked ut smeten i formar på bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

4. Låt svalna på galler. Goda nybakta såklart men går också utmärkt att frysa.



Kanelköttbullar

DATUM: 2010-02-10 KLOCKSLAG: 20:11:22
Lite annorlunda köttbullar med härlig smak från kanel & apelsin tillsammans med pasta blev dagens middag! Äter väldigt sällan köttbullar faktiskt men så fick jag syn på detta recept i senaste numret av Topphälsa & var bara tvungen att testa! =)
Tyvärr fick jag ingen bra bild på maten så det blev en bild från Google istället.


Du behöver:

1 apelsin
500 g blandfärs
alt nötfärs
1 ägg
1 dl grädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk torkad timjan
1 msk mald kanel
2½ dl finhackad scharlottenlök
2 msk smör


Riv skalet på apelsinen fint & lägg i en skål. Pressa apelsinen & häll saften i skålen. Tillsätt alla övriga ingredienser till köttbullssmeten & blanda ordentligt. Forma smeten till små köttbullar. Hetta upp en stekpanna med smör & bryn bullarna runt om i 7-8 min.







Sötsakernas tur!

DATUM: 2010-02-10 KLOCKSLAG: 15:02:05
Har varit iväg en sväng & gjort lite ärenden, nu är jag äntligen hemma i värmen igen. Åh va jag frös när jag var ute.. brr!!
Det kliar i fingrarna även idag så idag blir det sötsakernas tur. Ska bunkra upp frysen med lite muffins & annat gott hade jag tänkt =)
Kommer även göra en spännande sak till middag senare så kolla bloggen ikväll om ni är nyfikna =)

Nu sätter jag igång!
Ajöken!



Bild från Google

Rågbullar med linfrön

DATUM: 2010-02-10 KLOCKSLAG: 10:35:26
Mmm, dessa blev så goda! Kan verkligen rekommendera er att baka detta brödet. Nu hade jag ingen degblandare men det gick hyfsat ändå. Det var jobbigt att knåda degen för hand & till slut gav jag upp & hoppades på det bästa. Bullarna blev som sagt goda ändå som tur var. Kan tänka mig att resultatet hade blivit ännu bättre med degblandaren!
Jag dubblade även detta receptet.


20 st

6 dl vatten
25 g jäst
2 dl havregryn
1 dl linfrön
3 dl rågmjöl
11 dl vetemjöl
2 msk mörk sirap
1 msk honung
1 tsk salt


1. Lös jästen i det ljumma vattnet (37 grader). Blanda ner allt utom vetemjölet och saltet och rör någon minut. Tillsätt vetemjöl till en slät deg och knåda cirka 10 minuter med degblandare eller matberedare. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen jäsa cirka 20 minuter.

2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar. Rulla till bullar och platta till lite. Sätt på bakplåtspapper eller smord plåt. För finare yta kan du nu pensla med filmjölk.

3. Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, 30-60 minuter.

4. Baka av bullarna i 250 grader i 10-12 minuter. Låt svalna något på galler.





Nybakt bröd med smör & ost & en kopp kaffe på det.. mums!


Dinkelfrallor

DATUM: 2010-02-09 KLOCKSLAG: 22:54:35
Idag bakade jag två sorters bröd. Dinkelfrallor & rågbullar med linfrön. Så nu ligger det mesta av det inpackat i frysen. Gott att ha på lager. Egentligen skulle jag gjort mer men det kände jag inte för då efter allt knådande.. pust :P
Här kommer receptet på dinkelfrallorna! Jag gjorde dubbel sats.


20 st

25 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl solroskärnor
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 msk sirap
6 dl dinkelmjöl fullkorn
6 dl vetemjöl special fullkorn


1. Smula jästen i en skål. Lös den i vatten, 37 gr. Tillsätt solroskärnor, salt,sirap, olja, och det mesta av mjölet.

2. Arbeta degen väl 8- 10 min och låt jäsa övertäckt i 45 min. Ta upp degen och rulla en längd. Skär i 20 bitar och rulla bullar.

3. Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs i 30 min. Pensla med vatten. Grädda i 225 gr i 12 min.





Hjälpreda i köket

DATUM: 2010-02-09 KLOCKSLAG: 18:17:22
Jag tänkte på det förut när jag stog & knådade deg så armarna värkte att man skulle haft en hushållsassistent! Det kan väl inte kosta så mycket? Efter ivrigt sökande & nästan utan resultat så hittade jag denna nedan & fick en chock när jag såg hur dyr den var.. Nästan 5000 kr för denna hjälpredan är lite väl mycket!!! Då knådar jag hellre degen själv =) Men det hade underlättat med en sådan.. Kanske kan kolla runt i olika butiker efter ett billigare alternativ. Vet ni vilka butiker som säljer hushållsassistenter?



Bild från Google

Böcker för kropp & själ

DATUM: 2010-02-09 KLOCKSLAG: 13:49:00
Dessa böcker står på min vill-ha-lista för tillfället!

Raw Food på svenska av Erica Palmcrantz
Du äger! av Mia Törnblom
Livskraft i vardagen av Eva Forsberg
Klaras Hälsomat av Klara Desser
Kokbok för hjärnan av Charlotte Erlanson-Albertsson





Storbak

DATUM: 2010-02-09 KLOCKSLAG: 12:11:20
Idag hade jag tänkt att göra ett riktigt storbak. Idag blir det bröd! =) Får ta det söta en annan dag, kanske.. eller så kanske jag snor ihop något sött senare oxå, får se vad jag orkar med.
Det här med surdegsbröd har jag inte vågat ge mig på ännu.. men det lockar ska ni veta. Jag vill gärna inte ha det för krångligt när jag ska baka/laga mat, då tappar jag lusten lite. Det ska gå fort & helst ha få ingredienser. Surdeg verkar ligga åt det krångligare hållet =)

Nu ska jag göra mig lite frukost. Vaknade sent idag nämligen. Sov alldeles för få timmar igår så fick ta igen det idag!
Hoppas alla mår finfint denna tisdag!




Bild från Google

Vegetarisk pyttipanna

DATUM: 2010-02-08 KLOCKSLAG: 21:57:08
En väldigt god pyttipanna som jag gjorde idag! Tyvärr smakade kålroten lite knepigt, den var nog halvgammal så den fick jag peta bort.. =)


Vegetarisk pyttipanna
2 port

4 kokta skalade potatisar
4 sojakorvar
1 morot
1 liten kålrot
2 palsternackor
1 gul lök
2 ägg



1. Koka alla rotfrukter om de inte är kokta, enklast är att först tärna dem, då blir de mjuka snabbt.
Hacka löken och skär korven i skivor.

2. Stek lök & korv en liten stund. Tillsätt de kokta rotfrukterna och stek tills allt har fått lite färg. Krydda med salt och peppar. Servera pytten med stekt ägg & ev rödbetor.




Välgörande tryck för ditt ansikte

DATUM: 2010-02-07 KLOCKSLAG: 18:24:16

Efter en lång koncentrerad arbetsdag kan en omgång ansiktsmassage göra underverk. Den lossar på ett hälsosamt sätt på alla spänningar.


Steg för steg:

Det bästa är om du kan få din partner eller en vän att massera ditt ansikte. Men har du ingen hjälp går det bra att göra detta själv.


1. Stryk först bort bekymmersrynkorna från pannan. Stryk uppåt med pek- och långfinger i djupa, långsamma rörelser och "släta" ut pannan.

2. Tryck långfingrarna mot tinningarna. Gör små cirkelrörelser, tryck gärna lite extra så du kan känna att spänningarna lättar.

3. Pressa gradvist och försiktigt ner tummarna i fördjupningen över ögat, som är placerad rakt under ögonbrynen. Här känns det nästan alltid ömt. Öka trycket och släpp. Upprepa i ett mycket långsamt tempo.

4. Sätt fingerspetsarna på båda sidorna om näsan och stryk långsamt och djupt utåt, precis under kindbenet.

5. Knåda haka och käkmuskler med tummen och pekfingret.


Använd gärna en olja av något slag så huden inte blir irriterad. Avsluta med att skölja av oljan och smörj in ansiktet med en bra fuktkräm. Njut av känslan av värme och ökad cirkulation i ansiktet.



Bild från Google


Enkel spenatsoppa

DATUM: 2010-02-06 KLOCKSLAG: 19:04:54
Idag provade jag på att göra denna spenatsoppa. Jag minns att min farmor gjorde denna då & då & det fick mig att tänka tillbaka till tiden då jag var liten & satt i hennes kök.. Gud va jag saknar henne ibland.. =/
Nåja *suck* Nu till receptet som kommer från receptcentralen.se


Enkel spenatsoppa
4 port

500 g hackad fryst spenat
1 msk hackad gräslök
1 msk smör
3 msk vetemjöl
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
4 ägg


1. Koka äggen. Skala & skär dem i halvor.

2. Tina spenaten i 4 dl av vattnet i en stor kastrull.

3. Tillsätt smör & hackad gräslök. Pudra på vetemjöl & häll på resten av vattnet.

4. Smula i buljongtärningarna & låt soppan koka 10 min utan lock.

5. Rör i grädden i soppan.

6. Smaka av med salt & peppar.



Träningsvärk?

DATUM: 2010-02-06 KLOCKSLAG: 10:59:47
Det är lustigt. När jag tränar på gymmet känner jag i stort sett aldrig av träningsvärk, men igår efter 1 timmas badminton, ja det fick jag minsann träningsvärk av! Kände mig som en pensionär när jag klev upp ur sängen förut. Men roligt hade vi! =)

Dagens planer är att åka in till stan & shoppa. Jag måste hitta ett par träningsbyxor till utbildningen. Allt annat har jag. Skönt att allt nästan är klart nu. Det är faktiskt bara 9 dagar kvar tills jag börjar! =)
Något jag tycker ska bli skönt är att gå upp tidigt på morgonen & komma i säng i "normal" tid på kvällen.. låg faktiskt & tänkte på det igår innan jag somnade. Jag längtar efter ett 7-16 jobb. Då får man rutiner när det gäller sovandet som jag inte riktigt får nu. Det är svårt att beskriva hur jag känner mig när jag har jobbat en natt & vaknar framåt eftermiddagen, det känns bara så fel för kroppen. Nä, nattjobb är inget jag rekommenderar. Kroppen tar så mycket stryk & det är det inte värt!

Dags för frukost.
Ha en bra dag!


Bild från Google

Fil & frukt

DATUM: 2010-02-05 KLOCKSLAG: 11:58:29
Kom på att jag hade fil i kylen som jag använde till ett brödbak för några dagar sen som måste ätas upp så det fick det bli idag. Jag tycker väl egentligen inte om fil speciellt mycket, det är inget jag köper om det nu inte ska användas till bakning. MEN något som är väldigt gott är faktiskt fil blandat med frukt, speciellt apelsin. Det passar väldigt bra ihop! =) Så fil med frukt & 2 ägg på det blev dagens frukost!


Badminton

DATUM: 2010-02-05 KLOCKSLAG: 10:33:28
I eftermiddag har jag & Daniel bokat en bana för att spela badminton! Vi bestämde att vi skulle försöka göra detta en gång i veckan för något år sedan haha men det blev inte riktigt så..
Badminton är en av de roligaste sporter jag vet så detta kommer bli riktigt kul! =)

Vaktmästarna kom aldrig igår.. Daniel ringde & de skulle komma idag istället.. tur det så man kan diska ordentligt igen. Nu kan man typ diska 3 tallrikar & sen är det fullt i avloppet så man får vänta i någon timma tills allt runnit ner igen..

Nu ska jag försöka sno ihop något till frukost. Någon gröt blir det inte eftersom mjölken är slut. Vad ska jag då äta tro?



Bild från Google

Torsdag var de visst

DATUM: 2010-02-04 KLOCKSLAG: 09:10:23
Fick för mig att det var onsdag idag.. hmm, jag har ingen koll på dagarna nuförtiden.
Jag är uppe tidigt idag. Gick faktiskt upp halv 8 tom =) Ska till frissan vid 11 & lite senare i eftermiddag ska jag träna med Maria. Gott.
Får hoppas vaktmästarna kommer sen oxå, vi har stopp i avloppet i köket.. sådant är alltid lika roligt.. vet inte hur många gånger vi har haft stopp i våra avlopp.. det har vi alltid fixat själva men denna gången ringde vi vaktmästarna. Igår kom dom inte så får hoppas som sagt att dom dyker upp sen. Tröttsamt. Har retat upp mig på detta med avloppet, finns ingen anledning egentligen, allt löser ju sig, men brist på sömn de sista dagarna har väl bidragit..
Nu får jag nog äta frukost så jag blir lite gladare!
Ha en bra dag!




Bild från Google

Småät smart!

DATUM: 2010-02-01 KLOCKSLAG: 17:58:30

5 smarta mellanmål för folk i farten:


Komplettera frukten. För mycket fruktsocker riskerar att trigga sötsuget & ge den insulinkänslige ett brant blodsockerfall. Komplettera därför frukten med en bit paprika eller några broccoliknippen & ett par skivor mager ost för mer mättnadskänsla.


Ät nötter. Blandade naturella nötter är lagom som ett mellanmål med bra proteiner & fetter. Mandel ger vitamin E, valnötter omega 3 & cashewnötter magnesium.


Ät ägg. Ett kokt ägg håller upp till en vecka i kylskåp & ca 1 dag i rumstemperatur. Koka ett extra när du gör frukost & du har ett mättande mellanmål. Ägg är en bra källa till vitamin E & D, selen & folat/folsyra.
 

Avokadofrossa. Mosa en halv (eller en hel liten) avokado på en bit knäckebröd eller grovt fullkornsbröd. Mättande med nyttiga fetter & späckat med antioxidanter. Välj en macka med hela kärnor av korn eller råg så hålls blodsockret i schack.


Plocka smått. En skål med grönsaker är ett bra alternativ framför tvn. Cocktailtomater, morots & gurkstavar, vitkål, rödkål eller ärtor. (testa att äta ärtorna frysta!) Hjärnan blir nöjd av småplocksaktiviteten.

Källa: Iform


Bild från Google