tisdag 17 september 2013

Röd vinbärscurd

Curd är en underbar ingrediens att ha till alla möjliga slags bakverk! 
Grunden är ju den samma i de flesta curderna men beroende på vilken färg bären eller frukten har så använder jag mig av antingen hela ägg eller bara gulorna. Här har vi ju ett rött bär & jag vill bevara så mycket jag kan av den härliga röda färgen så då kör vi på bara gulor här & stärker den med lite maizenamjöl. Vill man ha en väldigt fast kurd så kan man öka med en gula eller ta lite mera maizena alt öka mängden smör.
Receptbeskrivning:
450g röda vinbär
2dl socker
0,5dl vatten
2msk färsk pressad apelsinsaft
2msk maizena
100g smör (gärna osaltat)
2 gulor
Koka upp bär vatten & socker så bären mjuknar lite. Mixa sönder & sila av så att du bara får "saften" kvar. Lös upp maizenan i apelsinsaften & blanda det med uppvispade gulor. Slå över i en kastrull tillsammans med vinbärspurén & hackat smör. Sjud på ca medelvärme tills det tjocknar till en kräm, låt den INTE koka för då förstör du förmodligen din curd. Låt svalna lite & häll över det i en glasburk (eller något annat), låt svalna lite till innan du ställer in den i kylen.
 Jag brukar alltid göra mina curder minst dagen innan jag skall använda dem så de hinner få sin rätta konsistens.

Ha en bra dag!
Kram, Sanja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar