Laksa på kyckling

Laksa är en thailändsk soppa som är ganska så kryddstark. Soppan är en bra bjudrätt då den kan förberedas flera timmar i förväg.


RECEPT:

400 g äggnudlar
4 schalottenlökar
100 gram färska böngroddar
1/2 lime i tunna skivor

Soppan:
4 kycklingfileér
1 msk jordnötsolja eller annan olja
3 cm färsk ingefära eller 5 cm galangal
2 vitlöksklyftor
1 röd chilipeppar
ca 2 msk röd currypasta
4 dl kokosmjölk
4 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
1-2 msk fisksås
färsk koriander eller basilika

Förberedelse:
Skala och skär schalottenlökarna i tunna skivor. Skölj böngroddarna. Tvätta och skär limen i tunna skivor. Skala galangal eller ingefäran med en potatisskalare och skär dem i lövtunna skivor med en vass kniv. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor. Slitsa upp chlifrukten och peta ur kärnorna, skölj under rinnande vatten och skär i tunna strimlor.
Skär kcklingfileérna i tunna skivor lite på snedden.

Koka nudlarna såhär:
Koka nudlarna efter anvisning på förpackningen, låt dem rinna av i ett durkslag och fördela sedan i fyra rymliga portionsskålar. Lägg den skivade löken, böngroddarna och limeskivor ovanpå.

Gör soppan såhär:
Fräs vitlök, ingefära i oljan. Klicka i currypastan och låt den bubbla lite. Späd kokosmjölken i omgångar. Rör väl mellan varven. Häll på vatten och smula i buljongtärningen. Låt koka pp. Smaksätt med fisksås. Lägg i kycklingbitarna och låt allt koka tills bitarna blivit helt genomkokta (ca 5-7 min) Smaka av. Fördela soppan i skålarna, häll den över nudlarna och låt dra i 2 minuter. Dekorera med koriander. Lägg i chilistrimlorna. Servera direkt!

Kan tillägga att min 1 1/2-åriga son också gillade denna soppa. Tog dock ut kycklingbitar ur soppan och tog bort löken och limen på nudlarna. Spädde sedan med lite extra grädde. Då blev den lagom kryddstark för honom.

Recept från kokboken, Kärlek, oliver och timjan av Anna och Fanny Bergenström

Inga kommentarer: