Vårrullar

I helgen provade jag att göra egna vårrullar. Till min förvåning var det mycket enklare än jag trodde! Vårullarna görs med vårrulledeg som är kvadratiska ark gjorda på rismjöl. De köper man vanligtvis frysta i affärer som säljer asiatisk mat. Ett paket innehåller ca 40 ark. De finns i olika storlekar beroende på om man vill göra små vårrullar som drinktilltugg eller förrätt eller större rullar mer lämpade som varmrätt. I detta receptet använde jag ark som var 21 x 21 cm, alltså den större varainten. Det tog ca 30 minuter att rulla 40 stycken vårrullar, och då var det första gången!

Om man inte ska äta alla 40 på en gång går det utmärkt att frysa rullarna med fyllningen i. Då är det bara att ta fram dem för att tina i rumstemperatur en stund innan man ska fritera dem. De går också utmärkt att göra i förväg och förvara i kylen några timmar innan servering.


Ingredienser

1 gul lök
5 morötter
1/2 vitkålshuvud
1 kg kycklingfärs
ostronsås
svartpeppar
kycklingpuder (finns i affärer som säljer asiatisk mat)
glasnudlar

1-2 ägg
vårrulledeg 21 x 21 cm
rapsolja

Gör så här:

Ta fram vårrulledegen ur frysen. Riv morötterna och vitkålen fint. Fräs löken, morötterna och vitkålen i en wokanna tills de börjar att mjukna något. Krydda med ostronsås efter tycke och smak. Stek kycklingfärsen i en panna bredvid tills den fått lite färg. Krydda med kycklingpuder och peppar efter tycke och smak. Låt kycklingfärsen och grönsakswoken svalna. Koka/lägg glasnudlarna i blöt enligt anvisning på förpackningen. Jag blötlade glasnudlarna i kallt vatten i 15 minuter. Ska man koka nudlarna ska de nästan bara doppas i vattnet. Blanda sedan samman färsen med grönsakerna och nudlarna i en bunke eller på ett stort fat.

Nedan följer en beskrivning på hur man viker i hop vårrullen med fyllningen i.

Börja med att vispa upp ett ägg i en skål.

1. Ta försiktigt loss ett vårrulleark ur förpackningen. Lägg det på en tallrik.
2. Lägg fyllningen (ca 2 rågade msk) i ett av hörnen.


3. Ta tag i ena hörnet.
4. Rulla hårt ca 2 varv.

5. Vik över båda ändarna.
6. Rulla yttreligare tills det är en liten flik kvar.

7. Pensla fliken med uppvispat ägg.
8. "Limma" fast fliken genom att vika över den.

Förvara de färdigrullade vårrullarna på en smörpapper eller folie med fliken neråt, så att de inte rullar upp sig.


Värm sedan upp rapsolja i en kastrull eller använd dig av en fritös. Oljan ska vara 180°och precis täcka rullarna. Sänk ner rullarna liggande och rotera dem med jämna mellanrum tills de fått en gyllenbrun färg. Sedan är de klra att äta!


Servera sweet chilisås, ostronsås eller soja i små skålar.
Ett gott tilllbehör är att ha lite strimlad isbergsallad till, samt en kall öl!

Smaklig måltid!

Inga kommentarer: