Äppelvin gjort på Royal Gala, recept
- poesimannen
- Finjäsare
- Inlägg: 98
- Blev medlem: sön mar 05, 2006 1:00
Äppelvin gjort på Royal Gala, recept
Äppelvin
Så här gick vi tillväga.
Dag 1
Vi skalade så vi hade 15 liter royal gala äpplen i damejeannen (motsvarar cirka 13kg). Sen kokade vi 12 liter vatten och fyllde i hinken. När vätskan nått under 30 graders temp hade vi i hälften av jästen och 200g socker samt jästnärsalt och enzym (pectolase). Nu fick detta stå med en handduk täckt över hinken (inget lock) i 5 dagar men vi pressade ner fruktköttet och rörde lite i hinken 1 gång per dag.
Dag 6
Idag så silade vi ifrån allt fruktkött och hade i andra halvan av jästen i hinken. Vi kokade även upp 8 liter vatten med det frånsilade fruktköttet. Fruktköttet silades ifrån igen och när de 8 litrarna nått under 30 graders temp så hälldes det i damejeannen. Vi hade nu 20 liter vin. Nu hälldes 2kg socker ner i damejeannen. (Bättre hade varit att röra ned sockret i kokande vatten och sen haft i det i vinet efter att det nått under 30 grader, för nu sjönk allt socker till botten.) På med locket till damejeannen och montera dit jäsröret. Nu fick det jäsa i 6 dagar. Locket ska nu vara på till dag 32, förutom då ngt ska göras med vinet såklart! Pluppetiplupp!
Dag 12
Idag så kokade vi upp 7 liter vatten och löste i det 1kg socker. När det nått under 30 graders temp så hälldes det i hinken. Vi hade nu 27 liter vin. Jäsningen tar nu ny fart! Nu fick det stå med lock o jäsrör o jäsa i 7 dygn, plupp, plupp, plupp.
Dag 19
Idag så avlägsnades bottensatsen med hjälp av en hävert. Kvar blev 26 liter vin. Hydrometern visade minus 5.
Dag 21
Idag avlägsnades bottensatsen igen. Hydrometern visade fortfarande minus 5. Vi hällde även i jässtopp. Vätskan skakades 3 ggr om dagen i 4 dagar. (För att bli av med kolsyran)
Dag 25
Idag hälldes klarningsmedel i (kiselsol o gelatin). Vi tillsatte även 1,5dl socker löst i 4dl vatten för att få upp sötheten lite på vinet. Vinet visade nämligen minus 5 på hydrometern (lite för surt) vi vill få ett slutvärde på hydrometern nära noll, men inte över. Vi ska smaka av lite om 4 dar för att se om vi behöver söta mera.
Dag 27
Idag avlägsnades bottensatsen igen. Vi har nu lite mer än 25 liter vin. Sötheten är OK! Hydrometern visar minus 2.
Dag 32
Idag tappades vinet på flaska. Lagringen ska pågå i minst 1 månad innan vi smakar av. Ju längre lagring ju finare vin. Procenten borde ligga på 6,5 procent p g a sockertillsatsen men så har ju äpplen en viss sötma i sig så vinet borde bli runt 8-9 procents styrka. Hur mycket socker innehåller 15 liter skalade o skivade äpplen?
Enligt Internet så innehåller royal gala 14 % fruktsocker skalade. 13 kg äpplen borde bli cirka 10kg skalade o skivade. 14 procent av 10kg blir 1,4 kg. 1,4 kg fruktsocker blir löst i 27 liter vatten cirka 2,6 procent. Tillsammans med råsockret så blir det totalt 9,1 procent. Men jag tror att det är mellan 8-9 procents styrka, inte mer. Vad jag hört så ska ett vin bli lite mildare/rundare om det får stå. Hur det smakar om 1 eller 2 eller 3 månader får tiden utvisa, men det smakade hyggligt då jag provade lite i torsdags.
EDIT 08-08-31, mer enkla recept:
Recept på 10 liter färdig cyser:
-----------------------------------
10 liter vatten
5 kg äpplen (Mängden kan varieras efter syrligheten på äpplena)
2 kg honung
Tvätta och klyfta äpplena och lägg dom i hinken. Fyll på med 10 liter vatten och lägg i 500 gram honung. Jäsningen kommer igång av sig själv efter 2-3 dagar så ingen jäst behövs.
Låt det stå och jäsa i en vecka, tag sedan bort äpplena och lägg i resten av honungen.
Låt jäsa ut, klarna svalt nån vecka och tappa på flaska.
Referens: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=9095
------
Så här gick vi tillväga.
Dag 1
Vi skalade så vi hade 15 liter royal gala äpplen i damejeannen (motsvarar cirka 13kg). Sen kokade vi 12 liter vatten och fyllde i hinken. När vätskan nått under 30 graders temp hade vi i hälften av jästen och 200g socker samt jästnärsalt och enzym (pectolase). Nu fick detta stå med en handduk täckt över hinken (inget lock) i 5 dagar men vi pressade ner fruktköttet och rörde lite i hinken 1 gång per dag.
Dag 6
Idag så silade vi ifrån allt fruktkött och hade i andra halvan av jästen i hinken. Vi kokade även upp 8 liter vatten med det frånsilade fruktköttet. Fruktköttet silades ifrån igen och när de 8 litrarna nått under 30 graders temp så hälldes det i damejeannen. Vi hade nu 20 liter vin. Nu hälldes 2kg socker ner i damejeannen. (Bättre hade varit att röra ned sockret i kokande vatten och sen haft i det i vinet efter att det nått under 30 grader, för nu sjönk allt socker till botten.) På med locket till damejeannen och montera dit jäsröret. Nu fick det jäsa i 6 dagar. Locket ska nu vara på till dag 32, förutom då ngt ska göras med vinet såklart! Pluppetiplupp!
Dag 12
Idag så kokade vi upp 7 liter vatten och löste i det 1kg socker. När det nått under 30 graders temp så hälldes det i hinken. Vi hade nu 27 liter vin. Jäsningen tar nu ny fart! Nu fick det stå med lock o jäsrör o jäsa i 7 dygn, plupp, plupp, plupp.
Dag 19
Idag så avlägsnades bottensatsen med hjälp av en hävert. Kvar blev 26 liter vin. Hydrometern visade minus 5.
Dag 21
Idag avlägsnades bottensatsen igen. Hydrometern visade fortfarande minus 5. Vi hällde även i jässtopp. Vätskan skakades 3 ggr om dagen i 4 dagar. (För att bli av med kolsyran)
Dag 25
Idag hälldes klarningsmedel i (kiselsol o gelatin). Vi tillsatte även 1,5dl socker löst i 4dl vatten för att få upp sötheten lite på vinet. Vinet visade nämligen minus 5 på hydrometern (lite för surt) vi vill få ett slutvärde på hydrometern nära noll, men inte över. Vi ska smaka av lite om 4 dar för att se om vi behöver söta mera.
Dag 27
Idag avlägsnades bottensatsen igen. Vi har nu lite mer än 25 liter vin. Sötheten är OK! Hydrometern visar minus 2.
Dag 32
Idag tappades vinet på flaska. Lagringen ska pågå i minst 1 månad innan vi smakar av. Ju längre lagring ju finare vin. Procenten borde ligga på 6,5 procent p g a sockertillsatsen men så har ju äpplen en viss sötma i sig så vinet borde bli runt 8-9 procents styrka. Hur mycket socker innehåller 15 liter skalade o skivade äpplen?
Enligt Internet så innehåller royal gala 14 % fruktsocker skalade. 13 kg äpplen borde bli cirka 10kg skalade o skivade. 14 procent av 10kg blir 1,4 kg. 1,4 kg fruktsocker blir löst i 27 liter vatten cirka 2,6 procent. Tillsammans med råsockret så blir det totalt 9,1 procent. Men jag tror att det är mellan 8-9 procents styrka, inte mer. Vad jag hört så ska ett vin bli lite mildare/rundare om det får stå. Hur det smakar om 1 eller 2 eller 3 månader får tiden utvisa, men det smakade hyggligt då jag provade lite i torsdags.
EDIT 08-08-31, mer enkla recept:
Recept på 10 liter färdig cyser:
-----------------------------------
10 liter vatten
5 kg äpplen (Mängden kan varieras efter syrligheten på äpplena)
2 kg honung
Tvätta och klyfta äpplena och lägg dom i hinken. Fyll på med 10 liter vatten och lägg i 500 gram honung. Jäsningen kommer igång av sig själv efter 2-3 dagar så ingen jäst behövs.
Låt det stå och jäsa i en vecka, tag sedan bort äpplena och lägg i resten av honungen.
Låt jäsa ut, klarna svalt nån vecka och tappa på flaska.
Referens: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=9095
------
- poesimannen
- Finjäsare
- Inlägg: 98
- Blev medlem: sön mar 05, 2006 1:00
Re: Äppelvin gjort på Royal Gala
Hej!
Jag har några frågor.
1 enligt vad jag läst mig till på internet så innehåller all frukt olika mängder socker och även olika sorters socker. Fruktsocker, sackaros och polysackarider, ja det kanske finns fler sockerarter?. Jag kan inte så mycket om detta men undrar om någon vet om alla dessa sockerarter omvandlas till alkohol?
Sen vet jag att alla viner inte blir bättre av lagring som jag skrivit i mitt första inlägg..
Kul att kunna läsa om andras recept och idéer här på forumet.
Är tacksam för synpunkter på mina inlägg. Återkommer med mera info om hur det smakade om en månad!
Jag har några frågor.
1 enligt vad jag läst mig till på internet så innehåller all frukt olika mängder socker och även olika sorters socker. Fruktsocker, sackaros och polysackarider, ja det kanske finns fler sockerarter?. Jag kan inte så mycket om detta men undrar om någon vet om alla dessa sockerarter omvandlas till alkohol?
Sen vet jag att alla viner inte blir bättre av lagring som jag skrivit i mitt första inlägg..
Kul att kunna läsa om andras recept och idéer här på forumet.
Är tacksam för synpunkter på mina inlägg. Återkommer med mera info om hur det smakade om en månad!
Äppelvin gjort på Royal Gala, recept
Först och främst, det där låter kanon! =)
Angående söthet i frukt och bär brukar mina grejjer så gott som alltid hamna runt 40 öchle (skumt).
Iaf, strösocker är Sackaros, druvsocker är glukos, fruktsocker är fructos och mjölksocker kallas laktos.
sackaros = en glukos molekyl och en fructos.
(wikipedia)Polysackarider är en grupp av sockerarter som byggs upp av ett stort antal monosackarider. De är i allmänhet svårlösliga i vatten och saknar smak. Exempel på några polysackarider är stärkelse, glykogen och cellulosa.
När jästen hamnar i tunnan med gosakerna börjar den att omvandla Sackaros till glukos och fruktos för att sedan omvandla dessa till lika delar kolsyra och alkohol.
Inverterat socker (sockerlag kokad med citron ca 20 minuter) aka bryggsocker (sackaros delat till fructos och glukos) brukar användas i likörbody och såklart bryggning, de har fördelen att de inte bildar kristaller (håller sig flytande som sirap) och jästen slukar det lättare eftersom de slipper första omvandlingen.
Funkar kanon att kickstarta viner med som stannat upp i jäsningen.
Vad som är bäst att använda kan debatteras dock, tror det gör varken till eller från.
Angående söthet i frukt och bär brukar mina grejjer så gott som alltid hamna runt 40 öchle (skumt).
Iaf, strösocker är Sackaros, druvsocker är glukos, fruktsocker är fructos och mjölksocker kallas laktos.
sackaros = en glukos molekyl och en fructos.
(wikipedia)Polysackarider är en grupp av sockerarter som byggs upp av ett stort antal monosackarider. De är i allmänhet svårlösliga i vatten och saknar smak. Exempel på några polysackarider är stärkelse, glykogen och cellulosa.
När jästen hamnar i tunnan med gosakerna börjar den att omvandla Sackaros till glukos och fruktos för att sedan omvandla dessa till lika delar kolsyra och alkohol.
Inverterat socker (sockerlag kokad med citron ca 20 minuter) aka bryggsocker (sackaros delat till fructos och glukos) brukar användas i likörbody och såklart bryggning, de har fördelen att de inte bildar kristaller (håller sig flytande som sirap) och jästen slukar det lättare eftersom de slipper första omvandlingen.
Funkar kanon att kickstarta viner med som stannat upp i jäsningen.
Vad som är bäst att använda kan debatteras dock, tror det gör varken till eller från.
- poesimannen
- Finjäsare
- Inlägg: 98
- Blev medlem: sön mar 05, 2006 1:00
Re: Äppelvin gjort på Royal Gala
Hej igen!
Jag kunde inte hålla mig! Sitter här o sippar på äppelvinet nu. Första munnen smakade aningen jäst men helt ok. Glaset efter smakade mkt äpple. Äppelsmaken blir mer o mer tydlig ju mer man dricker av det. Det smakar friskt. Tror att det vinner på att lagras i ett par månader.
Tack Lo för ditt svar.
Jag vill även tacka bushwacker för hans inlägg. Jag har haft en del nytta av hans recept men det vet han inte om. Nästa sats blir ett tevin, och satsen efter kommer att bli ett mjöd, jag återkommer!
Äppelvinet blev gjort mest för smakens skull, men naturligtvis även för att få alkohol. Ville att det skulle smaka gott utan att man kände ngn direkt alkoholsmak och DET har jag lyckats med. Sen att man får dricka lite extra för att bli go är en annan femma..
Återkommer..................
Jag kunde inte hålla mig! Sitter här o sippar på äppelvinet nu. Första munnen smakade aningen jäst men helt ok. Glaset efter smakade mkt äpple. Äppelsmaken blir mer o mer tydlig ju mer man dricker av det. Det smakar friskt. Tror att det vinner på att lagras i ett par månader.
Tack Lo för ditt svar.
Jag vill även tacka bushwacker för hans inlägg. Jag har haft en del nytta av hans recept men det vet han inte om. Nästa sats blir ett tevin, och satsen efter kommer att bli ett mjöd, jag återkommer!
Äppelvinet blev gjort mest för smakens skull, men naturligtvis även för att få alkohol. Ville att det skulle smaka gott utan att man kände ngn direkt alkoholsmak och DET har jag lyckats med. Sen att man får dricka lite extra för att bli go är en annan femma..
Återkommer..................
Äppelvin gjort på Royal Gala, recept
Tja!
Över 2 år nu sedan du satte vinet.
Hur smakar det idag? Om du har något kvar vill säga
Över 2 år nu sedan du satte vinet.
Hur smakar det idag? Om du har något kvar vill säga
- poesimannen
- Finjäsare
- Inlägg: 98
- Blev medlem: sön mar 05, 2006 1:00
Äppelvin gjort på Royal Gala, recept
Vinet är slut sen ett år tillbaka. Det blev rätt så gott men om man nu ska ge ett tips så blir det tipset att välja en äppelsort som är mer sur. Vinet blev gott men en aning neutralt. Med ett syrligt och surt äpple så borde det bli bättre. Nästa gång jag gör äppelvin kommer jag följa detta receptet men som sagt välja en annan äppelsort och vänta 2 månader till innan jag tappar det på flaska.
-
- Newbie
- Inlägg: 4
- Blev medlem: mån aug 11, 2008 10:56
Äppelvin gjort på Royal Gala, recept
Hejsan... två små frågor av en nybörjare....
Av vilken anledning skalade ni äpplena?
och varför vill ni bli av med kolsyran!?
// Tack på förhand...
Av vilken anledning skalade ni äpplena?
och varför vill ni bli av med kolsyran!?
// Tack på förhand...
Re: Äppelvin gjort på Royal Gala, recept
Varför lade ni i halva jästen så här? Räckte inte den jästen som redan fanns i brygden?poesimannen skrev:
Dag 6
/../och hade i andra halvan av jästen i hinken.
- poesimannen
- Finjäsare
- Inlägg: 98
- Blev medlem: sön mar 05, 2006 1:00
Äppelvin gjort på Royal Gala, recept
Man skalar äpplena för att så stor yta av fruktköttet som möjligt ska få kontakt med vattnet och ge smak.
Vi hade i jästen i 2 omgångar för att receptet sa så. Varför har jag ingen aning om. Det hade säkert gått lika bra att ha i all jäst med en gång.
Vi hade i jästen i 2 omgångar för att receptet sa så. Varför har jag ingen aning om. Det hade säkert gått lika bra att ha i all jäst med en gång.
Äppelvin gjort på Royal Gala, recept
ungefär vilken alkoholhalt får man om man använder sig av det "mer enkla receptet"?
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Äppelvin gjort på Royal Gala, recept
Hej! Intressant logg. Några frågor:
1. Ni skalade äpplena. Skivade, strimlade eller klyftade ni dem? Kärnade ni ur dem? Fruktskalet, slängdes det eller tog ni med det i vinet?
2. Tillsatsen av sockerlag baserat på 7 liter vatten: Är inte 7 liter mycket i förhållande till det ursprungliga vinet? Blev det inte för utspätt rent smakmässigt?
3. Lagringen. Hur länge lagrade ni? Blev resultatet bättre med vägen? Fick ni bottensats i flaskorna/vinkristaller?
4. Om ni skulle göra samma vin igen, vad skulle ni medvetet gjort annorlunda?
Tack på förhand, blev mycket intresserad av detta recept.
1. Ni skalade äpplena. Skivade, strimlade eller klyftade ni dem? Kärnade ni ur dem? Fruktskalet, slängdes det eller tog ni med det i vinet?
2. Tillsatsen av sockerlag baserat på 7 liter vatten: Är inte 7 liter mycket i förhållande till det ursprungliga vinet? Blev det inte för utspätt rent smakmässigt?
3. Lagringen. Hur länge lagrade ni? Blev resultatet bättre med vägen? Fick ni bottensats i flaskorna/vinkristaller?
4. Om ni skulle göra samma vin igen, vad skulle ni medvetet gjort annorlunda?
Tack på förhand, blev mycket intresserad av detta recept.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Äppelvin gjort på Royal Gala, recept
Hej!!
Jag är helt ny på det med att brygga vin. Men jag har nu bestämt mig för att lära mig hur man gör. Läste detta receptet och det lät ju inte så svårt.
Det jag undrar över är bara om man nu ska vänta 2 mån och tappa upp på flaskor ska man då bara låta vinet ligga i en damegan. Tänkte mer så det inte blir förstört när det väl är klart. Tacksam för svar. Mvh Jimmy
Jag är helt ny på det med att brygga vin. Men jag har nu bestämt mig för att lära mig hur man gör. Läste detta receptet och det lät ju inte så svårt.
Det jag undrar över är bara om man nu ska vänta 2 mån och tappa upp på flaskor ska man då bara låta vinet ligga i en damegan. Tänkte mer så det inte blir förstört när det väl är klart. Tacksam för svar. Mvh Jimmy
Äppelvin gjort på Royal Gala, recept
hej, jag satte det enkla receptet ovan i en 5-litersdunk. MEn jag tillsatte inget socker i början, bara äplpen och vatten. Men jäklars vad det bubblar. Tänkte använda socker ist för honung den här gången (det jag har hemma). Blir det då ett äppelvin ist för cyser (mjöd)?
- computercowboy
- Newbie
- Inlägg: 2
- Blev medlem: sön jan 24, 2010 23:20
Äppelvin gjort på Royal Gala, recept
Hej, interresant läsning detta , är det nån här som har en lista over hur mycket naturligt socker det finns i dom olika äppelsorterna??? hade varit nyttigt att veta.
Personligen har jag märkt att man minst ska lagra äppelvinet minst 1 år, o gud vilken skillnad det är från man precis har tappat over det på flaskor och sen 1 år efter på flaskor, vilken saft o kraft!!!!!!!!!! härlig känsla det är att öppna en sån flaska!!!!!!!!!!
Personligen har jag märkt att man minst ska lagra äppelvinet minst 1 år, o gud vilken skillnad det är från man precis har tappat over det på flaskor och sen 1 år efter på flaskor, vilken saft o kraft!!!!!!!!!! härlig känsla det är att öppna en sån flaska!!!!!!!!!!
Re: Äppelvin gjort på Royal Gala, recept
Finns det någon möjlighet och få receptet mer utförligt, tyckte det såg gott ut och tänkte prova och göra vin för första gången i mitt liv så det skulle kännas säkrare med ett mer exakt recept.
poesimannen skrev:Äppelvin
Så här gick vi tillväga.
Dag 1
Vi skalade så vi hade 15 liter royal gala äpplen i damejeannen (motsvarar cirka 13kg). Sen kokade vi 12 liter vatten och fyllde i hinken. När vätskan nått under 30 graders temp hade vi i hälften av jästen och 200g socker samt jästnärsalt och enzym (pectolase). Nu fick detta stå med en handduk täckt över hinken (inget lock) i 5 dagar men vi pressade ner fruktköttet och rörde lite i hinken 1 gång per dag.
Dag 6
Idag så silade vi ifrån allt fruktkött och hade i andra halvan av jästen i hinken. Vi kokade även upp 8 liter vatten med det frånsilade fruktköttet. Fruktköttet silades ifrån igen och när de 8 litrarna nått under 30 graders temp så hälldes det i damejeannen. Vi hade nu 20 liter vin. Nu hälldes 2kg socker ner i damejeannen. (Bättre hade varit att röra ned sockret i kokande vatten och sen haft i det i vinet efter att det nått under 30 grader, för nu sjönk allt socker till botten.) På med locket till damejeannen och montera dit jäsröret. Nu fick det jäsa i 6 dagar. Locket ska nu vara på till dag 32, förutom då ngt ska göras med vinet såklart! Pluppetiplupp!
Dag 12
Idag så kokade vi upp 7 liter vatten och löste i det 1kg socker. När det nått under 30 graders temp så hälldes det i hinken. Vi hade nu 27 liter vin. Jäsningen tar nu ny fart! Nu fick det stå med lock o jäsrör o jäsa i 7 dygn, plupp, plupp, plupp.
Dag 19
Idag så avlägsnades bottensatsen med hjälp av en hävert. Kvar blev 26 liter vin. Hydrometern visade minus 5.
Dag 21
Idag avlägsnades bottensatsen igen. Hydrometern visade fortfarande minus 5. Vi hällde även i jässtopp. Vätskan skakades 3 ggr om dagen i 4 dagar. (För att bli av med kolsyran)
Dag 25
Idag hälldes klarningsmedel i (kiselsol o gelatin). Vi tillsatte även 1,5dl socker löst i 4dl vatten för att få upp sötheten lite på vinet. Vinet visade nämligen minus 5 på hydrometern (lite för surt) vi vill få ett slutvärde på hydrometern nära noll, men inte över. Vi ska smaka av lite om 4 dar för att se om vi behöver söta mera.
Dag 27
Idag avlägsnades bottensatsen igen. Vi har nu lite mer än 25 liter vin. Sötheten är OK! Hydrometern visar minus 2.
Dag 32
Idag tappades vinet på flaska. Lagringen ska pågå i minst 1 månad innan vi smakar av. Ju längre lagring ju finare vin. Procenten borde ligga på 6,5 procent p g a sockertillsatsen men så har ju äpplen en viss sötma i sig så vinet borde bli runt 8-9 procents styrka. Hur mycket socker innehåller 15 liter skalade o skivade äpplen?
Enligt Internet så innehåller royal gala 14 % fruktsocker skalade. 13 kg äpplen borde bli cirka 10kg skalade o skivade. 14 procent av 10kg blir 1,4 kg. 1,4 kg fruktsocker blir löst i 27 liter vatten cirka 2,6 procent. Tillsammans med råsockret så blir det totalt 9,1 procent. Men jag tror att det är mellan 8-9 procents styrka, inte mer. Vad jag hört så ska ett vin bli lite mildare/rundare om det får stå. Hur det smakar om 1 eller 2 eller 3 månader får tiden utvisa, men det smakade hyggligt då jag provade lite i torsdags.
EDIT 08-08-31, mer enkla recept:
Recept på 10 liter färdig cyser:
-----------------------------------
10 liter vatten
5 kg äpplen (Mängden kan varieras efter syrligheten på äpplena)
2 kg honung
Tvätta och klyfta äpplena och lägg dom i hinken. Fyll på med 10 liter vatten och lägg i 500 gram honung. Jäsningen kommer igång av sig själv efter 2-3 dagar så ingen jäst behövs.
Låt det stå och jäsa i en vecka, tag sedan bort äpplena och lägg i resten av honungen.
Låt jäsa ut, klarna svalt nån vecka och tappa på flaska.
Referens: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=9095
------
Tompalito
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst