torsdag 13 mars 2008

SPAX? Nej tack.

Marknaden för strukturerade produkter växer kraftigt. Olika former av kapitalskyddade produkter har blivit väldigt populära för småsparare, vilka gärna vill undvika den stress som direktexponering i aktiemarknaden kan ge - för att samtidigt minimera risken att förlora pengar. Banker frodas på försäljning av dessa kapitalskyddade produkter (jag kommer kalla dem nedan för Swedbanks benämning: SPAXar), vilket i och för sig gagnar mig - högst personligen, i och med att jag äger en hel del aktier i både Avanza, HQ och Handelsbanken. Personligen ogillar jag SPAXar, och andra kapitalskyddade produkter, då man ofta får betala stort för en säkerhet som inte behövs, när det dessutom finns mycket billigare sätt att exponera sig mot aktiemarknaden - till en minimalt högre risk.

Hur ser en vanlig kapitalskyddad produkt ut?
Ett vanligt sätt att konstruera en kapitalskyddad produkt, är att låsa in en del av sparkapitalet i ett räntebärande papper. Vi antar ett sparkapital om 100 SEK. Ifall en ränta på 5% kan bindas, och bindningstiden är 5 år, låses därför ca 78,5 SEK in i ett sådant räntebärande papper - efter fem år har nämligen denna summa växt till 100 SEK. Resterande 21,5 SEK kan det därför "gamblas" med på börsen på ett eller annat sätt, exempelvis via direktägande i aktier, eller genom inköp av mer volatila optioner.

Kostnader, kostnader, kostnader
Vid denna konstruktion, går det bort flertalet smått onödiga kostnader för dig som sparare. Du får dels betala en köpavgift på 1,5%. Därefter en "administrativ" avgift på runt 0,5% per år. Det låter kanske inte så förskräckligt mycket, men betänk följande: nästan 80% av dina pengar har låsts in i ett räntebärande papper - du hade kunnat få samma effekt genom att betala av på huslånen. Kostnaderna för dina kapitalskyddade produkter kan alltså därför härledas till resterande 21,5% av insatta pengar, i vårt exempel ovan. På 5 år kommer en fjärdedel av dessa 21,5% att vara inbetalade i avgifter!

Konstruera din egen SPAX
Det är faktiskt varken svårt eller krångligt att konstruera sin egen kapitalskyddade produkt, utan att betala ut en massa pengar till storbanken. Detta förutsätter dock att du har lån på en bostad eller liknande.

Det du då gör, är att betala av på lånen för ca 80% av de pengar du tänkte spara. Resterande 20% investerar du i en indexfond utan avgifter, som Avanza Zero, eller i något annat alternativ du tycker vara prisvärt. Att betala av på huslånen får faktiskt samma effekt som att köpa ett räntepapper med motsvarande ränta som huslånet har.

SPAX som långsiktigt sparande för folk utan lån
Ni kanske tänker tanken att spara i kapitalskyddade produkter till era barn, för att undvika den stress som ni skulle uppleva ifall det sparade kapitalet går ner. Rent intuitivt känns då, SPAXen ofta som ett bra alternativ - speciellt om ni har fått förtroendet att förvalta pengar som någon annan har skänkt till er. Betänk då följande:

Den värsta kraschen i börshistorien, som startade i New York 1929, gjorde att New York-börsen tappade 89% av sitt pris på runt 3 år. Ifall man köpte på dagen när det stod som högst, tog det nästan 25 år att hämta igen uppgången tills nästa all time high noterades.

Sparhorisonten för ett nyfött barn är i mina ögon minst 20 år (jag gör det basala antagandet att pengarna är tänkta att minimera studielån samt som grundplåt för första lyan, och inte för att köpa en lyxbil på 18-årsdagen). Sannolikheten att förlora pengar genom att spara i en indexrelaterad fond på 20 års sikt, om vi ser till historien, finns där. Att göra något annat än påstå att du kommer betala mycket dyrt för en mycket liten försäkring, är ingen underdrift.

Det bästa sättet att minimera sina risktaganden som passiv/defensiv isparare på börsen, samtidigt som det är möjligt att uppnå en bra avkastning, har jag dock inte tagit upp än - Månadssparandet. Detta är en så viktig del, att jag tänker ämna ett separat inlägg åt just detta. På återseende i eftermiddag/kväll, och väl mött.

Mvh David

3 kommentarer:

Per Penning sa...

Ett intressant inlägg. :)

Karriärmorsa sa...

Vad tittar du på när du analyserar en aktie?
Vilka faktorer spelar roll och vilka nyckeltal använder du?

//KM

Ps: Litade på ditt råd om att inte lita på nåns råd... och köpte Eniro...
;0)

David sa...

Se svar i andra inlägget.

Mvh David