Om Avlusningsdagarna i olika media

 

Östgöta Correspondenten, 7 februari 2007

Inte fler löss än vanligt
 

Svenska Dagbladet, 3 februari 2007

Lusdaga stoppar kryp i håret
 

Ystads Allehanda, 3 februari 2007

Ständig jakt på små liv
 

Sydsvenskan, 2 februari 2007

Föräldrar manas till kamp mot löss
 

Sveriges Radio, 15 september 2006

Gemensam aktion mot lössen - ta fram luskammarna
 

Skolhälsan nr 3, 14 augusti 2006

Skolhälsan skriver om kampanjen och hur skolsköterskor kan beställa det kostnadsfria materialet.

"De första avlusningsdagarna ägde rum redan i februari i år. Initiativet togs väl emot av skolor över hela landet. Över 100 skolor använde sig av det material som tagits fram till kampanjen. Bland annat deltog skolor i Boden, Tyresö, Botkyrka, Härnösand, Lilla Edet, Älvkarleby och Örnsköldsvik. Höstens avlusningsdagar äger rum den 15-17 september då alla skolor har startat, eleverna blivit ”varma i kläderna” och problemen med huvudlöss har börjat dyka upp. Flera skolor runt om i landet har redan bestämt sig för att delta, även flera kommuner som Landskrona, Bollnäs och Eskilstuna kommer att uppmana alla sina skolor att delta."

"I England och Danmark arrangeras liknande avlusningsdagar sen flera år tillbaka. I England är det tre avlusningsdagar per år: den 31 januari, 30 juni och 31 oktober. I Danmark är den 31 januari utsedd till Lusens Dag. Från början var det ett privat initiativ. Idag backas det upp av Sundhetsstyrelsen och Statens Skadedyrlaboratorie. Problemen med löss är så stora i Danmark att regeringen har satsat över 1 miljon på lusforskning. Forskningen ska ligga till grund för en nationell strategi för att råda bukt på problemen med huvudlöss, där avlusningsdagar kommer att ingå."

"Syftet med avlusningsdagarna är inte bara att föräldrar ska förstå vikten av att kamma i undersökande syfte under själva kampanjen, utan också att de ska inse hur viktigt det är att luskamma även vid behandling av huvudlöss. I Sverige misstänker man att det finns resistenta löss. I Danmark har man redan konstaterat resistens hos löss mot de vanligaste kemiska lusmedlen Nix och Prioderm. Skadedyrlaboratoriet som utrett problemet anser i dagsläget att kamning bör förespråkas som den viktigaste metoden för behandling av huvudlöss. De menar att kamning är säker, billig och ofarlig. Det som krävs är att man är noggrann och väljer en luskam som är tät och inte har kamtänder som böjer sig när man kammar."

"Skadedyrlaboratoriet påpekar också hur viktigt det är att föräldrar har tillgång till relevant information om huvudlöss och kamningsteknik. På www.avlusningsdagarna.se kan föräldrar och skolsköterskor hitta information om hur de deltar, varför kamning är så viktigt, samt tips och råd om kamningsteknik. Det finns också information om löss, olika behandlingsmetoder, och en produktguide.

Skolhälsan, nr 3 2006, sid 10

Aftonbladet 12 februari 2006

Aftonbladet skriver både om luskammen NitFree som en ny revolutionerande lösning för att råda bukt på problemet med huvudlöss och vårens Avlusningsdagar som ägde rum 10-12 februari.

"Var glad att du inte är en huvudlus. Nu har den argentinska superluskammen kommit hit. .... Hittills har det bara funnits ganska enkla luskammar. Kammen är baserad på en gammal faraonsk design från Egypten och är det största genombrottet i luskamsvärlden någonsin. .... Poängen med hightech-kammen är att man slipper ifrån irriterande bekämpningsmedel som inte alltid är så effektiva."

"Men nu, lagom till Avlusningsdagarna som pågår i helgen, får lössen nytt motstånd. Natacha Wirdemarks familj är inte den enda som råkat ut för de vidriga krypen. - Varje höst drabbas massor av skolor och dagis av huvudlöss, säger Gunilla Fagerholt, ordförande i Riksföreningen för skolsköterskor. Det kan ta veckor, månader innan ohyran slagits tillbaka. Men nu ska det bli slut med det. Tillsammans med skolsköterskeföreningen har Natacha dragit igång de nationella Avlusningsdagarna, och skolor från hela Sverige deltar i projektet. "

"Tusentals föräldrar ska få information om hur lössen ska bekämpas. - Det viktigaste är att kamma med en riktig luskam och att göra det ofta, så att du upptäcker om du eller dina barn är drabbade, säger Natacha. I Danmark har man luskammardagar innan skolorna börjar på hösten. - Det borde vi ha här också, säger Gunilla Fagerholt."

Svante Lidén, Aftonbladet 12 februari 2006, sid 27