Fakta om Australien

Geografi

Australien ligger i Oceanen tillsammans med Nya Zeland, Tasmanien och några andra små öar. Indiska oceanen och Stilla havet ligger runt om hela Australien och de andra öarna. Sydney är Australiens största stad och är känd för sitt Operahus vid kusten. Melbourne är näst störst, fast det är Canberra som är huvudstaden. Landets största berg heter Mount Kosciuszko och den är höjd på 2 228 meter över havet. Berget är uppkallat efter den polska frihetskämpen Tadeusz och han har bland annat deltagit i Amerikanske revolutionskriget. Berget är inte så brant, så man kan vandra upp på det utan att klättra, då får man vandra ca 6-8 km. På berget finns det också en skidanläggning som når nästan ända upp. Varje år är det mer än 100.000 personer som vandrar upp till toppen av berget varje år. 

I större delen av landet är det öken eller savann, vilket kallas för ”Outback”.  Sanden i Australien är röd tack vare malmen och metallerna som finns i. 

Australien består ju till största del av öken så dem har inga sjöar i landet, men under regnperioderna vattenfylls de uttorkade sjöarna. Men eftersom det regnar ganska sällan i öknen så har Australiens största sjö Eyersjön bara varit vattenfylld två gånger under 1990-talet. Australien har inte så många floder heller men de två största är Murray River och Darling River. 

 

Klimat och klimatzon

Australien är ett otroligt stort land som breder ut sig över en stor del av jordklotet. Just därför har också Australien olika klimat och klimatzoner. 

Eftersom Australien är en kontinent så skiftar klimatet mycket, det finns både ställen där det är tropisk värme och ställen där det är kyligare, även om det är i större delen av landet är mycket torka. I januari när det är regnsäsong kan de ändå ha 30 grader. Även om det är väldigt skiftande väder på många ställen i Australien, så har de ett stort växtliv. De har 

20 000 olika arter, varav 16 000 av dem bara finns i Australien. I Australien trivs också många olika arter av djur, bland annat pungdjur, kloakdjur, dingo och fladdermöss. Där finns också en del ormar, där många arter är giftiga.
Australien är också känt för sitt 200 mil långa korallrev, även kallat Stora barriärrevet. Det kan man till och med se från rymden. Det Stora barriärrevet är världens största korallrev. 

 

 

 

 

 

Abiotiska faktorer som påverkar Australiens natur

Solen är så stark i naturen att jorden och omgivningen blir väldigt torr och uttorkad. Det är därför det finns så mycket savann och öken i Australien. Den australiska savannen upptar ungefär 1/5 del av hela kontinenten. I vissa delar av landet liknar klimatet vårt södra svenska klimat, med kyliga och regniga vintrar medan andra delar har tropiskt klimat med fuktig värme året om. Australien är världens torraste och plattaste bebodda kontinent. Bara sydöstra och sydvästra hörnorna av landet har ett tempererat klimat. Norra delen av Australien, har ett tropiskt kliat med mycket regnskogar, skogar och öken. 

 

Australiens årstider

Australien har sina årstider helt annorlunda än när vi har det. När vi har sommar har de vinter och när vi har vinter har de sommar. Skillnaden mellan årstiderna i Australien är inte så stor skillnad, eftersom det alltid är så varmt där. I de tropiska delarna av landet varierar medeltemperaturen från 23 - 26°C. 

 

 

 

Natur, vegetation och djur

Australien är världens minsta kontinent. Där finna bara några berg, den enda lite större kallas för Australiska kordiljärerna och den ligger i östra Australien. Där finns även några sjöar, men mestadels finns det savann och öken där, men även många fina stränder. 

 

I Australiens natur finns ett stort antal olika djurarter och många av de arterna finns bara i Australien, bland annat de 5 nu levande arterna av kloakdjur. Två av dem är näbbdjuren och det australiska myrpiggsvinet. Det finns också en del olika arter som är giftiga, som t.ex spindlar, skorpioner, näbbdjur, bläckfiskar, maneter och rockor. Vissa orm-arter som finns i Australien är även dem giftiga, fast inte alla. Ett av det mest märkliga djuret i Australien är näbbdjuret, eftersom, de är giftiga, de lägger ägg och de har en näbb som är väldigt lik en andnäbb. Australien har också den största och mest skiftande delen av pungdjur än något annat land på jorden, typiskt för det är kängurun. Kängurun är dessutom Australiens nationaldjur och den röda jättekängurun finns med på statsvapnet. 

 

De flesta av Australiens växter är gröna året om och många av dem är vana vid eld och torka, inklusive eukalyptusträden. 

 

 

 

Ekosystem

Just nu så är vilda kaniner ett av de största naturliga hoten på det australiska ekosystemet. 

Kaniner fördes till Australien av engelskmän. Efter att flera engelskmän började importera kaniner till Australien för jaktändamål, började befolkningen att öka enormt i sent av 1850-talet. 

Kaninerna frodades i Australiens varma klimat och det fanns rikligt med livsmedel tillgängliga för dem, tack vare människors jordbruks utveckling. 

Kaninens befolkning var snart så enorm att miljoner skulle behöva börja jagas, bli instängda  eller annars avlivas för attd et inte fanns några naturliga dödsfall. Kaniner har haft flera negativa effekter på det australiska ekosystemet. De tros vara en stor del för minskningen av antalet många av Australiens inhemska djur. 

Problemet med kaninerna är alltså att de tar bort matjord när de äter och gräver sina hålor och då finns det inte kvar mat till de andra djuren.

Kampen mot Australiens vilda fortsätter än idag. Men förhoppningsvis kan man hitta en lösning på detta, så man kan spara Australiens sköra ekosystem. 

 

Naturtillgångar

I Australien har de mycket av framförallt metaller och andra mineraler. De är också världens största exportörer av stenkol, men även järnmalm, guld och nickel. Järnmalmen och stenkolen exporteras sen till Japan. Industridiamanter som också bryts ner i Australien är koppar, zink, bly, silver och andra industridiamanter. I Australien finns väldigt mycket får som de får ull från, som sedan exporteras till Europa och Östasien tillsammans med kött och råvaror. 

 

 

 

Sociala förhållanden (antal invånare, medellivslängd m.m)

Australien har 22 620 600 invånare, som firar sin nationaldag den 26 januari. 

BNP per capita är §64 351.

I Australien förväntas man leva i ca 81, 7 år.

99% av befolkningen i landet är läs och skriv kunniga. 

Det finns 0,1% HIV smittade i Australien. 

Man pratar engelska i Australien.

 

Politik

Australien är monarki och deras drottning är samma som Storbritanien, alltså är det Elizabeth II. Hon har varit drottning för Australien sedan den 6 februari 1952. Elizabeth II är även drottning för 14 andra stater, förutom Australien och Storbritanien. 

 

Ekonomi

Den australiska valutan heter australiensisk dollar och har värdet: 1 australiensisk dollar = 100 cent.

Australien har som första land i världen tillverkat en sedel av plast (polymer) som flyter bra i vatten.

Sedeln utvecklades av Reserve Bank of Australia i samarbete med forskningsorginisationer. 

Det är 10 dollar-sedeln som är utgiven 26 januari 1988 med anledning av 200-års jubileet av den vita invandringen. 

 

Historia

År 1616 kom Dick Hartong den förste västerlänningen och satte sin fot på Australien. Men det var först år 1770 efter att Kapten James Cook kommit till Botany Bay, som ligger söder om nuvarande Sydney, som folk från Europa började flytta dit. De flesta som kom till Australien på 1700-talet var fångar som blev ditskickade av den brittiska regeringen. Första flottan med fångar anlände 1788. Man placerade fångar i Australien för att det var så överfullt med fångar redan i Storbritaniens fängelser. Det var fattigt i England på den tiden och straffen var riktigt hårda. Man kunde bli dömd till straffarbete i Australien på livstid för att man stulit en brödlimpa eller ett par skor. Fångarna fick arbeta som slavar och bygga upp städer. 

Fram till 1850 växte befolkningen långsamt, men år 1851 så började guldrushen. Förhoppningsfulla män åkte till Australien ända från Amerika och Kina. Ganska få blev rika. Men det medföljde också en mycket snabb befolkningsökning. 

Under 1850-talet tyckte man att man borde dela upp Australien i gränser, det gjorde man och det är ju de territorium som finns idag. 

1901 blev landet självständigt, det var också då Australiens flagga såg ljus första gången. 

 

Religion

Religion har dem även i detta land. Kristendomen är dne största och dominerande tronen, men de flesta religioner är representerande. Kyrkor, moskéer, tempel, synagogor finns i de flesta större städer i Australien. Som i alla andra välfärdsländer är också här religionen på väg att dö ut, eller i var fall minskar den kraftigt. 

 

Språk

I Australien talar man bara engelska. 

 

 

 

Energikällor

Solkraft ska bli en ny energikälla i Australien, eftersom att det är sol ungefär 300 dagar om året. Den kommer ligga mitt i ökenlandskapet, där temperaturen just nu är över 40 grader och solen skiner skoningslöst mycket. Den kommer bestå av åtta stora satellitantenner med vardera 112 speciellt kurvade speglar. Detta sätt är väldigt miljövänligt och sparsamt, och det är ju tack vare solens krafter!



Kommentarer
Postat av: ^^ Zamina ^^

Vad kul att ni har sådana här inlägg med fakta om Australien! Skulle ni inte kunna skriva någonting om hur skolan i Australien är också? :P Har aldrig sett en koala på riktigt, men den ser så söt och mjuk ut. Man vill bara krama om den! :D

Svar: Hej Zamina!
Vad kul att du tycker om vår fakta om Australien.
Vi kan försöka göra ett inlägg om hur skolan fungerar här i Australien så fort som möjligt!
Koalor är verkligen otroligt underbara djur, de är både söta och mjuka!
ReSa-PanAm Australia

2012-10-05 @ 23:33:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: