Kategori: Trädgård

Så gick det med balkongodlingen

Jag och Selma har haft ett litet odlingsprojekt under våren och sommaren. Vi har drivit upp egna plantor och försökt förvandla vår tomma, oanvända balkong i perfekt söderläge till en grön oas med bär och grönsaker. Vissa sorter lämpade sig betydligt bättre än andra att odla på balkongen. Jordgubbar, smultron, tomater, gurka och paprika har vi lyckats riktigt bra med. Medans melon, squash och sojabönor inte alls fungerade. Physalis, sallad och broccoli har gått sådär.

Vi har även broccoli i pallkragarna i trädgården, och där verkar den trivas bättre. Men den är inte riktigt färdig ännu. I pallkragarna har vi även sallad, morötter och potatis. Tyvärr blev det inte så många potatisar, men de vi fick var väldigt goda. Hallonbuskarna i trädgården har däremot gett bra utdelning i år.

Vår balkong har verkligen varit ett bra komplement till vår lilla trädgård där vi tyvärr inte får plats med så mycket grönsaker. Enda nackdelen är väl att det varit ett evigt kånkande med vattenkannan genom huset eftersom det inte går att vattna med vattenslangen där. Men det är ändå kärt besvär när resultatet blir bra. Nästa år kommer vi definitivt att fortsätta med balkongodling!

Katten Sigge har trivts bland grönskan och utforskat den ”nya” balkongen.

 

 

Från vår balkong har vi utsikt över den ena av våra små trädgårdstäppor, den vid husets framsida. Från balkongen har vi även utsikt över vårt radhusområde byggt på 30-talet.

 

Roligt och gott med närodlade, ekologiska och nyskördade grönsaker.

 

Även en sen sommarkväll är det mysigt att vara på balkongen.

 

Först mognade jordgubbarna, både röda och vita, och under sommarens senare del tog smultronen över. Det är ljuvligt att kunna ha färska bär i frukostyoghurten nästan hela sommaren.

 

I perioden mellan jordgubbar och smultron var hallonen som bäst. En kväll slog vi på stort och doppade bär i smält choklad i chokladfontänen. Hallon med glass och maränger är heller inte fel, eller krabbelurer med trädgårdens och balkongens bär.

 

Kanske borde vi prova att odla potatis i stora krukor/hinkar på balkongen i stället för i pallkragarna?

 

Lite gräslök och dill har vi också sått.

 

 

Så mycket blommor har vi inte sått, bara solrosor, luktärtor och ringblommor. Men vi har även njutit av de perenna blommorna, som te.x. vår gula fina ros och stockrosorna.

 

Nu är odlingssäsongen på balkongen snart till ända. Tomaterna fortsätter dock att leverera även om plantorna börjar se trötta och gula ut. Jordgubbarna skickar ut massor med revor med nya skott som jag försöker samla upp i nya krukor där de kan rota sig.

Vid ytterdörren har jag nu sensommarblommor/höstblommor och det känns att sommaren tyvärr är på väg bort.

 

 

Det gror och växer

Jag och Selma fortsätter med vår frösådd och förkultivering av plantor som förhoppningsvis ska ge skörd i sommar. Det är ett roligt projekt att följa och just nu är det mycket som växer så det knakar. Så i lördags hade vi stor omplantering till större krukor. Nu börjar det blir riktigt trångt i våra söderfönster och det känns nästan som att vi bor i ett växthus. Naturen är så fascinerande. Lite jord, vatten och solljus så utvecklas det lilla fröet till en stor planta. Nästan som trolleri!

Vi startade i början av februari med att så körsbärstomater, paprikor och solrosor. Tomater och solrosor är väldigt tacksamma för otåliga små trädgårdsmästare. De gror lätt och växer fort. Även luktärter gror snabbt och lätt och doftar så gott när de slår ut så det har vi också sått. De tänker vi låta klättra på solrosorna.

Paprikorna tog lång tid på sig att gro. Just som vi gett upp hoppet och köpt nya paprikafrön för att börja om, så tittade de upp ur jorden. De växer inte så snabbt men har utvecklats till fina kraftiga plantor.

Samtidigt som jag köpte nya paprikafrön kunde jag inte motstå att köpa smultronfrön som Selma så gärna ville ha. Tänk att kunna plocka solvarma smultron i sommar och trä på strå. Men om paprikorna växer långsamt så är det inget mot smultronen. De gör sig ingen brådska utan tar det hela med ro.

När vi för tre veckor sedan åkte till Blomsterlandet för att fylla på förrådet av krukor och jord och även för att köpa lite vårblommor kunde vi inte motstå en titt bland alla fröer. Selma övertalade mig att köpa gurkfrön och vattenmelonfrön. Jag måste dock erkänna att jag inte var särskilt svårövertalad. Är man av det otåliga slaget så kan dessa frön varmt rekommenderas. De grodde på bara några dagar och växer rekordfort.

     

För tre veckor sedan testade vi att direktså sallad utomhus i en av våra pallkragar. Men sedan kom en rejäl köldknäpp med minusgrader flera nätter i rad.  Så igår tänkte vi så om salladen, men till vår stora förvåning så har den börjat att gro trots kylan.

Däremot satte vi potatis igår, samt sådde morötter, dill och gräslök. Jag tycker egentligen att potatis tar för stor plats i vår lilla trädgård. Men Selma insisterade på att vi måste ha potatis, för hon tycker det är så roligt när det är dags att gräva upp dom. ”Det är som att gå på skattjakt och gräva efter en skatt” säger hon. Så mormor och morfar kom till undsättning med ett dussin sättpotatis till Selma. Lite ringblomsfrön och malvafrön har vi också strött ut i trädgården.

 

Frösådd

Nu längtar vi efter vår och sommar, solljus och värme, och vi drömmer om solvarma tomater, söta smultron och prunkande solrosor. Jag och Selma ska försöka driva upp egna små plantor från frön. För en månad sedan sådde vi tomater, paprikor och solrosor. Nu har vi utökat vår lilla odling på fönsterbrädet med rabarber och smultron. Vi får se hur det går och håller tummarna för att det lyckas. Så småningom när utomhustemperaturen tillåter ska vi även så lite fröer i odlingsbäddarna i trädgården.

 

 

Oskar vattnar

Oskar följde med mig ut i trädgården ikväll när jag skulle vattna. Jag lät honom prova att hålla i vattenslangen och han blev helt till sig av glädje. Efter en liten stund försvann han in men kom snabbt ut igen och sträckte fram sin mobiltelefon. Jag trodde först att han vill att jag skulle spruta vatten på den och sade ”nej”. Men så förstod jag att han vill visa mig något på telefonen. Han hade letat fram ett avsnitt med Nicke nyfiken där han besöker brandstationen och provar att spruta med brandmännens vattenslang. Oskar tjöt av glädje när han hjälpte till att vattna samtidigt som han tittade på hur Nicke Nyfiken sprutade med vattenslangen i filmklippet på mobilen. Det var så fantastiskt att se att Oskar 1.) ville vara med och vattna, 2.) ville dela det han tänkte på med mig genom att visa mig filmklippet på mobilen, 3.) kunde dra parallellen mellan vår vattning av trädgården och avsnittet han sett med Nicke nyfiken på brandstationen, 4.) han visar att han kan härma Nicke nyfiken. Så många år som vi har tränat på att få Oskar att interagera med oss och dela sina intressen med hos, samt att härma. Ikväll gjorde han allt detta i en och samma situation. Detta visar att han faktiskt kan, bara vi gör något som passar honom!

Nu grönskar det

Det är en härlig tid nu. Det börjar bli så grönt och fint överallt. Även om vår lilla trädgårdstäppa är en källa till ständigt dåligt samvete så passar jag på att njuta av dess grönska nu när den är som allra finast. Jag blundar för ogräset och fokuserar istället på de färggranna tulpanerna som jag och Selma planterade i höstas.

 

I helgen passade vi på att plocka vitsippor innan de blommat över. Samma ställe där jag som barn plockat vitsippor varje vår.

Äntligen vår

Vilken fin helg vi haft! Äntligen verkar det som att våren har kommit! Det kunde man inte tro i tisdags när det var kallt och snöigt. Vårtecknen har varit många de senaste dagarna; Barnen har lekt mer ute än inne, de har hoppat studsmatta, hoppat hopprep och lekt med såpbubblor. Pulkorna har torkats av och lagts undan. Vårblommorna har slagit ut i rabatterna. Tvätten har hängts på tork utomhus. Barnen har fått nya vårskor. Trädgårdsmöblerna har ställts ut och fått nya dynor. Bilen har blivit tvättad och fått sommardäck. Och helgen avslutades med premiärgrillning. Med 15 grader i skuggan och uteplats i vindstilla och soligt söderläge kändes det nästan som sommar när vi satt ute och åt. Men så fort solen försvann lite senare blev det genast kyligt. Nu hoppas jag det fina vädret tänker stanna så vi kan få njuta av en fin vår.

  

Krukodling

Eftersom vi har en minimal trädgård med väldigt lite utrymme för odling så har jag precis som förra året satsat på krukodling. Egentligen har jag kanske inte riktigt tid till att sköta om krukorna så mycket som krävs…. Men, men det verkar ha tagit sig någorlunda trots bristande omsorg och bortglömd vattning ibland. Selma tycker det är roligt att titta till plantorna, följa hur de växer och framför allt smaka.

I år har vi krusbär, vinbär, blåbär, jordgubbar, smultron, tomater, sallad, dill och gräslök i krukorna. Några enstaka sommarblommor har vi också petat ner, och så förstås minisolrosorna som barnen sått på förskolan.

DSC02823 (640x425)DSC02818 (640x425)DSC02815 (640x425)DSC02633 (640x425)DSC02641 (640x425)DSC02820 (640x425)

DSC02783 (640x425)DSC02789 (640x425)DSC02777 (640x425)DSC02785 (640x425)DSC02771 (640x425)DSC02787 (640x425)

Höstpyssel med liten sjukling

Stackars Selma vaknade natten till lördag av att hon hade ont i ena örat. Lördagen spenderade hon sedan mest i sängen eller soffan. Hon var väldigt trött och hängig och även lite febrig, men emellanåt var hon pigg. Så för att hon inte skulle känna sig helt uttråkad så passade vi på att höstpyssla lite. Selma fick designa pumpan som nu står vid ytterdörren. Den ska såklart tändas nästa vecka när det vankas födelsedagskalas. DSC09320 (640x425)DSC09324 (640x425) DSC09328 (640x425)DSC09330 (640x425) DSC09332 (640x425)DSC09334 (640x425) DSC09335 (640x425)DSC09343 (640x425)Först gjorde Selma en liten skiss på papper innan vi tillsammans försökte få till pumpan. Pumpabilder på internet fick hjälpa till och styra upp det hela. Selmas skiss var nämligen lite för detaljerad för att kunna förverkligas (med hår, ögonbryn, haka med mera som skulle skäras ut).

Sensommarblomster

Nu har salladen, morötterna, sommarblommorna och allt annat som vi sådde och planterade i krukor och små odlingslådor i våras fått ge plats åt sensommarfavoriter som Dahlia, Aster och Krysantemum. Smultronplantorna får stå framme ett tag till även om bladen börjar se lite brunaktiga ut. De ger ju fortfarande bär.

DSC09112 (640x425)DSC09129 (640x425)DSC09122 (640x425)DSC09119 (640x425)DSC09123 (640x425)DSC09134 (640x425)DSC09135 (640x425)DSC09147 (640x425)DSC09116 (640x425)DSC09118 (640x425)DSC09128 (640x425)DSC09124 (640x425)Nya blommor på trappen.

DSC09153 (640x425)DSC09155 (640x425)Vi tog till vara på de sista morötterna.

När vi ändå var och handlade blommor passade vi på att köpa ett körsbärsträd också. Det planterade vi på baksidan av huset. En krusbärsbuske och en liten blåbärsbuske följde visst också med hem från trädgårdsbutiken.

 

DSC09160 (425x640)

Selma vattnar det nyplanterade trädet.

 

Morotsmarodör

DSC06213 (640x425)DSC06178 (640x425)

Jag gav mig på ett nytt trädgårdsprojekt i år, nämligen att odla i krukor/lådor. För två månader sedan satte jag igång, och nu växer det bra i krukorna. I dag kunde Selma till och med plocka den första mogna jordgubben.

DSC06177 (640x425)DSC06191 (640x425)

Men så under ett obevakat ögonblick, när jag hade fullt upp med midsommarkransarna, passade Oskar på att dra upp de späda små morötterna. Tur i oturen att han i alla fall inte vandaliserade hela lilla morotsodlingen. Men frågan är om han låter resten vara, nu när han kommit på vad han kan göra med morötterna…

DSC06170 (640x425)DSC06175 (640x425)