Utan mjölkprotein

Att baka och laga mat utan produkter som innehåller mjölkprotein är inte så komplicerat som det låter. I vanliga matbutiker finns det massvis med mjölkfria produkter baserade på havre, ris, raps och soja (Varning! Om man byter ut mjölkprodukten till en produkt baserad på soja kan detta leda till att man utvecklar en allergi mot sojaprotein).

Källa
http://www.mjolkfri.com/allergier/10/mjolkallergi/, 2011-01-16

 


 

 

Cookies
Utan laktos, mjölkprotein, nötter och jordnötter

Ingredienser ca 30 st
113 g mjölkfritt margarin
2½ dl råsocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
½ tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
75 g grovhackad mjölk- och nötfri blockchoklad

Gör så här
1.
Sätt ungnen på 175° C. 
2. Rör margarin, råsocker och ägg pösigt.
3. Blanda sedan i vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och blockchoklad i smeten.
4. Rulla längder, ca 2 cm tjocka, och dela i 2 cm långa bitar.
5. Rulla kulor och placera dem på bakplåtspapper på en bakplåt.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.




Chokladrutor
Utan laktos, mjölkprotein, soja, nötter och jordnötter

Ingredienser ca 48 st
2 ägg
3 dl socker
150 g smält mjölkfritt margarin
4½ dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1½ msk kakao
1½ dl havremjölk

Till glasyren
300 g florsocker
4 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
4 msk smält mjölkfritt margarin
4 msk starkt kaffe

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 225-250° C.
2. Vispa ägg och socker, tillsätt margarinet.
3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
4. Sikta ner det i smeten omväxlande med havremjölken.
5. Häll smeten i en väl smord långpanna, ca 25x35 cm, och grädda vid 225-250° C i 10-12 minuter.
6. Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna.
7. Till glasyren blandas florsocker och vaniljsocker och kakao.
8. Rör ner margarin och kaffe.
9. Bred omgående glasyren över den kalla kakan.
10. Strö kokos över kakan innan glasyren har svalnat.
11. Skär kakan i fyrkantiga bitar när glasyren har stelnat.




Sega maränger
Utan laktos, gluten, mjölkprotein, soja, nötter och jordnötter.

Ingredienser ca 25 st
3 äggvitor
2 dl socker

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 125°C.
2. 3 äggvitor och ½ dl socker vispas hårt och vitt.
3. 1½ dl socker röres ner.
4. ickas ut på bakplåtspapper.
5. Grädda i 45 minuter i mitten av ugnen.




Gluten och mjölkfria pannkakor
Utan laktos, gluten, soja, mjölkprotein, nötter och jordnötter

Ingredienser ca 8 st
5 dl Lailas Mjölmix, naturligt glutenfri
½ tsk salt
6 dl rismjölk
ca 3 ägg
25 g mjölkfritt margarin

Gör så här
1.
Vispa ihop mjölk och mjöl.
2. Tillsätt ägg, salt och smält matfett. Blanda till en jämn smet.
3. Hetta upp stekpannan och lägg i en klick matfett.
4. Häll ett tunt lager smet i stekpannan och grädda ett par minuter på varje sida på ganska kraftig värme.
Obs! Om pannkakan fastnar i stekpannan ska ett eller flera ägg tillsättas till smeten.


 


Våfflor
Utan laktos, mjölkprotein, soja, nötter och jordnötter

Ingredienser ca 12 laggar
150 gram mjölkfritt margarin
1½ dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl vatten

Gör så här
1.
Rör matfett, socker och äggulor pösigt.
2. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret varvat med vatten.
3. Vänd ner de hårt vispade äggvitorna i smeten.
4. Smörj och hetta upp våffeljärnet.
5. Grädda våfflorna till de är gyllenbruna.




Kladdkaka
Utan laktos, mjölkprotein, soja, nötter och jordnötter

Ingredienser
2 ägg
2,5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100 g mjölkfritt margarin
1 dl mjöl
½ tsk salt

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 175°C.
2. Rör ihop ingredienserna till en smidig smet.
3. Grädda kakan i en smord form eller på bakplåtspapper på en bakplåt i cirka 20-30 minuter.

 




Syltkakor
Utan ägg, laktos, mjölkprotein, nötter, jordnötter, soja

Ingredienser 40 st
4,5 dl mjöl
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl socker
200 g kallt smör (ev laktos/mjölkfritt)

Gör så här
1.
Blanda vetemjöl, socker och vaniljsocker.
2. Tärna smöret och blanda ihop det med mjölblandningen.
3. Knåda ihop till en jämn deg. Obs! Knåda inte för mycket!
4. Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i cirka 1 timme.
5. Sätt ugnen på 175 grader.
6. Rulla degen till små bollar och tryck en grop med fingret i mitten
av varje kaka.
7. Klicka i valfri sylt.
8. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 min.





Havreflarn
Utan laktos, mjölprotein, ägg, nötter, jordnötter, soja

Ingredienser
2 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
2 dl socker
1 tsk bakpulver
½ dl laktos/mjölkfri grädde
½ dl sirap
150 g smält smör, laktos eller mjölkfritt

Gör så här
1.
Blanda samman de torra ingredienserna.
2. Tillsätt smör, grädde, sirap och arbeta ihop till en smet.
3. Klicka ut glest på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 6-8 minuter.




Drömmar
Utan laktos, mjölk, ägg, soja, nötter, jordnötter

Ingredienser ca 100 st
150 g margarin (ev mjölk/laktosfritt)
4,5 dl socker
1,5 dl olja
1-2 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
5 dl vetemjöl

Gör så här
1.
Blanda margarin och socker och tillsätt oljan, vispa pösigt.
2. Blanda vaniljsocker, hjortronsalt och vetemjöl och rör ner.
3. Rulla små bollar och placera på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i 150 grader i cirka 20 minuter.




Pannkakor (4 pers)
Utan laktos, mjölkprotein, nötter och jordnötter

Ingredienser
1 msk mjölkfritt smör
3 st ägg
6 dl havremjölk
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt

Gör så här
1.
Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ihop ägg och hälften av mjölken.
3. Tillsätt vetemjöl och salt och vispa tills smeten är jämn utan klumpar.
4. Blanda i resten av mjölken och smöret.
5. Bryn lite smör i en stekpanna och häll i cirka 1 dl smet och vicka på
stekpannan så att smeten fördelas jämnt. Vänd pannakakan när smeten
har stelnat och stek den andra sidan.
6. Servera med sylt, socker eller mjölkfri glass!




Chokladbollar
Utan laktos, mjölkprotein, ägg                                                       

Ingredienser ca 30 st                                                         
4,5 dl havregryn
1,5 dl socker
100 gram mjölkfritt smör (ev laktosfritt)
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk, vatten eller starkt kaffe


Gör så här
1.
Blanda samman alla ingredienser till en smidig deg.
2. Forma degen till små bollar.
3. Rulla i kokos eller pärlsocker (frivilligt).




Kokostoppar
Utan gluten, laktos, mjölkprotein 

Ingredienser 16 st
50 g smör (ev laktos eller mjölkfritt)
2 ägg
1 dl strösocker
5 ½ dl kokosflingor

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 175º C.
2. Smält smöret och rör samman övriga
ingredienser.
3. Låt smeten svälla i cirka 10 minuter.
4. Forma smeten till toppar på en plåt
med bakplåtspapper.
5. Grädda topparna i mitten av ugnen
i cirka 15 minuter
eller tills dem blivit gyllenebruna.




Grova bullar
Utan gluten, laktos, mjölkprotein, ägg, nötter, jordnötter

Ingredienser ca 10 st
1 paket semper glutenfri grov mix alternativt fin mix om
du vill ha ljusa bullar
4 dl ljummet vatten
½ dl matolja
50 g (1 paket) jäst
1 tsk salt

Gör så här
1.
Blanda det fingervarma vattnet med jästen och
låt det lösa sig.
2. Tillsätt olja, salt och mjölmix och blanda till en jämn
 smet.
3. Ta lite vatten på händerna och forma till runda bollar
 och
lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
4. Låt jäsa i 30 minuter.
5. Pensla ev. med ägg eller strö lite flingsalt över
6. Grädda i 250° i ungefär 15-20 minuter eller tills det
 låter ihåligt om du provar att knacka på bullarna.




Tårta
Utan laktos, mjölkprotein, soja, nötter och jordnötter

Ingredienser 12-15 bitar
4 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ msk vatten

Fyllning
3 bananer
250 g färska eller frysta bär

Garnering
Bestäm själv hur du vill dekorera tårtan. Bär, strössel, romerska bågar, vispgrädde. Använd din egen fantasi men glöm ej att läsa innehållsförteckningen.

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 225°C. Täck en långpanna med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten omväxlande med vattnet.
4. Bred ut smeten i långpannan till ett jämnt lager.
5. Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter.
6. Stjälp upp kakan på bakplåtspapper. Låt kallna.
7. Fyll och dekorera tårtan med det du känner för.

Det går även bra att grädda kakan i en rund form.




Frukostbullar
Utan laktos, mjölkprotein, soja, nötter och jordnötter

Ingredienser ca 20 st
50 g jäst
5 dl vatten (37°C)
1 dl olja
2 tsk salt
1 dl russin
ca 1,2 liter vetemjöl

Pensling
½ dl vatten
4 tsk vallmofrön

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 250°C.
2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av det ljumma vattnet.
3. Tillsätt resten av vattnet, oljan, saltet och russinen.
4. Arbeta in det mesta av mjölet i degen tills den är slät och jämn.
5. Dela degen i två delar och rulla ut dem på mjölat bakbord till två längder. Låt jäsa i 10 minuter.
6. Skär varje längd i 10 bitar och lägg dem på en smord plåt. Låt jäsa i ytterligare 10 minuter.
7. Pensla bullarna med vatten och strö på vallmofrön.
8. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.




Drömrulltårta
Utan laktos, gluten, mjölkprotein, soja, nötter och jordnötter

Ingredienser
3 ägg
1½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
½ tsk bakpulver

Fyllning
100 g mjölkfritt margarin
1½ dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 225-250°C.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda potatismjöl, kakao och bakvulver och sikta ner det i äggsmeten.
4. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och häll därefter i smeten i den.
5. Grädda kakan i ca 5 minuter i mitten av ugnen.
6. Stjälp upp kakan. Låt kallna.
7. Fyllning: rör margarinet smidigt.
8. Tillsätt övriga ingredienser och rör krämen poröst.
9. Bred krämen över kakan och rulla sedan ihop den till en rulltårta.




Muffins
Utan laktos, mjölkprotein, soja, nötter och jordnötter

Ingredienser ca 20 st
125 g mjölkfritt margarin
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 dl russin
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl havremjölk

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 200-225°C.
2. Rör margarin och socker pösigt.
3. Tillsätt äggen under omrörning.
4. Blanda vaniljsocker, russin, mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten omväxlande med vätskan.
5. Häll smeten i muffinsformar. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.




Glutenfria tekakor/frallor
Utan laktos, ägg, gluten, mjölkprotein, soja, nötter och jordnötter

Ingredienser 12 st
50 g mjölkfritt margarin
5 dl havremjölk
50 g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
14-15 dl Lailas blå eller 10-11 dl Lailas gula mjölmix

Mjölkfritt margarin till pensling samt sesam- eller vallmofrö till garnering.

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 250°C.
2. Smält margarinet i en kastrull.
3. Tillsätt havremjölk och värm till 37°C.
4. Smula sönder jäst i en bunke och rör ut den med vätskan.
5. Tillsätt sedan salt, socker och det mesta av mjölet.
6. Arbeta degen till den släpper från kanterna på bunken. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
8. Rulla ut degen till en lång längd och dela den i 12 bitar. Rulla dem till bullar alternativt tekakor. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
9. Pensla bullarna med smält margarin och strö över frön om du vill.
10. Grädda i 8-10 minuter.
Obs! De kommer inte att vara gyllenbruna när de är klara utan snarare vita.




Kolakakor
Utan laktos, ägg, mjölkprotein, soja, nötter och jordnötter

Ingredienser
100 g mjölkfritt margarin
1 dl socker (knappt)
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 180°C.
2. Blanda alla ingredienser i en skål. Knåda degen.
3. Rulla till långa stavar och lägg på en plåt.
4. Grädda i ca 14 minuter i mitten av ugnen.
5. Skär sedan längderna i lagom stora, sneda, bitar medan kakan är varm.




Glutenfria kanelbullar
Utan laktos, ägg, gluten, mjölkprotein, soja, nötter och jordnötter

Ingredienser ca 32 st
100 g mjölkfritt margarin
5 dl havremjölk
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
14 dl Lailas mjölmix

Fyllning
150 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
3 msk malen kanel

Margarin till pensling och pärlsocker till garnering.

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 250°C.
2. Smält margarinet och häll i havremjölken. Låt vätskan bli ljummen (37°C).
3. Smula sönder jäst i en bunke och rör sedan ut den med vätskan.
4. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet.
5. Arbeta degen i bunken till den släpper från kanterna. Låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
7. Dela degen i två delar och kavla ut dessa i två rektanglar.
8. Bred på margarinet och strö över socker blandat med kanel.
9. Rulla ihop degen från ena långsidan och skär sedan rullen i 3 centimeter tjocka bitar. Ställ bitarna på en plåt med snittytan uppåt.
10. Låt jäsa i 30 minuter.
11. Pensla bullarna och strö pärlsocker över dem. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0