Utan ägg

Recepten här kan vara anpassade efter en eller flera allergier. Om det i ett recept står att man ska använda havremjölk och personen som ska äta maten inte är allergisk mot mjölk, då kan man självklart byta ut havremjölken mot vanlig mjölk.




Kladdkaka
Utan ägg, soja, mjölk

Ingredienser
2 dl socker
1 dl flytande margarin (ev soja eller mjölkfritt)
1, 25 dl mjölk (havredryck)
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200º C.
2. Smörj en form (cirka 24 cm i diameter).
3. Rör ihop margaring och socker och häll i hälften av mjölken/havredrycken.
4. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
5 Tillsätt resten av mjölken/havredrycken.
6. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter.




Syltkakor
Utan ägg, laktos, mjölkprotein, nötter, jordnötter, soja

Ingredienser 40 st
4,5 dl mjöl
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl socker
200 g kallt smör (ev laktos/mjölkfritt)

Gör så här
1. Blanda vetemjöl, socker och vaniljsocker.
2. Tärna smöret och blanda ihop det med mjölblandningen.
3. Knåda ihop till en jämn deg. Obs! Knåda inte för mycket!
4. Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i cirka 1 timme.
5. Sätt ugnen på 175 grader.
6. Rulla degen till små bollar och tryck en grop med fingret i mitten
av varje kaka.
7. Klicka i valfri sylt.
8. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 min




Havreflarn
Utan laktos, mjölprotein, ägg, nötter, jordnötter, soja

Ingredienser
2 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
2 dl socker
1 tsk bakpulver
½ dl laktos/mjölkfri grädde
½ dl sirap
150 g smält smör, laktos eller mjölkfritt

Gör så här
1.
Blanda samman de torra ingredienserna.
2. Tillsätt smör, grädde, sirap och arbeta ihop till en smet.
3. Klicka ut glest på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 6-8 minuter.




Drömmar
Utan laktos, mjölk, ägg, soja, nötter, jordnötter

Ingredienser ca 100 st
150 g margarin (ev mjölk/laktosfritt)
4,5 dl socker
1,5 dl olja
1-2 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
5 dl vetemjöl

Gör så här
1.
Blanda margarin och socker och tillsätt oljan, vispa pösigt.
2. Blanda vaniljsocker, hjortronsalt och vetemjöl och rör ner.
3. Rulla små bollar och placera på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i 150 grader i cirka 20 minuter.




Chokladbollar
Utan laktos, mjölkprotein, ägg

Ingredienser ca 30 st
4,5 dl havregryn
1,5 dl socker
100 gram mjölkfritt smör (ev laktosfritt)
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk, vatten eller starkt kaffe


Gör så här
1.
Blanda samman alla ingredienser till en smidig deg.
2. Forma degen till små bollar.
3. Rulla i kokos eller pärlsocker (frivilligt).




Grova bullar
Utan gluten, laktos, mjölkprotein, ägg, nötter, jordnötter

Ingredienser ca 10 st
1 paket semper glutenfri grov mix alternativt fin mix om
du vill ha ljusa bullar
4 dl ljummet vatten
½ dl matolja
50 g (1 paket) jäst
1 tsk salt

Gör så här
1.
Blanda det fingervarma vattnet med jästen och
låt det lösa sig.
2. Tillsätt olja, salt och mjölmix och blanda till en jämn
smet.
3. Ta lite vatten på händerna och forma till runda bollar
och
lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
4. Låt jäsa i 30 minuter.
5. Pensla ev. med ägg eller strö lite flingsalt över
6. Grädda i 250° i ungefär 15-20 minuter eller tills det
låter ihåligt om du provar att knacka på bullarna.




Glutenfria tekakor/frallor
Utan laktos, ägg, gluten, mjölkprotein, soja, nötter och jordnötter

Ingredienser 12 st
50 g mjölkfritt margarin
5 dl havremjölk
50 g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
14-15 dl Lailas blå eller 10-11 dl Lailas gula mjölmix

Mjölkfritt margarin till pensling samt sesam- eller vallmofrö till garnering.

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 250°C.
2. Smält margarinet i en kastrull.
3. Tillsätt havremjölk och värm till 37°C.
4. Smula sönder jäst i en bunke och rör ut den med vätskan.
5. Tillsätt sedan salt, socker och det mesta av mjölet.
6. Arbeta degen till den släpper från kanterna på bunken. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
8. Rulla ut degen till en lång längd och dela den i 12 bitar. Rulla dem till bullar alternativt tekakor. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
9. Pensla bullarna med smält margarin och strö över frön om du vill.
10. Grädda i 8-10 minuter.
Obs! De kommer inte att vara gyllenbruna när de är klara utan snarare vita.




Glutenfria kanelbullar
Utan laktos, ägg, gluten, mjölkprotein, soja, nötter och jordnötter

Ingredienser ca 32 st
100 g mjölkfritt margarin
5 dl havremjölk
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
14 dl Lailas mjölmix

Fyllning
150 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
3 msk malen kanel

Margarin till pensling och pärlsocker till garnering.

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 250°C.
2. Smält margarinet och häll i havremjölken. Låt vätskan bli ljummen (37°C).
3. Smula sönder jäst i en bunke och rör sedan ut den med vätskan.
4. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet.
5. Arbeta degen i bunken till den släpper från kanterna. Låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
7. Dela degen i två delar och kavla ut dessa i två rektanglar.
8. Bred på margarinet och strö över socker blandat med kanel.
9. Rulla ihop degen från ena långsidan och skär sedan rullen i 3 centimeter tjocka bitar. Ställ bitarna på en plåt med snittytan uppåt.
10. Låt jäsa i 30 minuter.
11. Pensla bullarna och strö pärlsocker över dem. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0