Får man sanera asbest själv?

Skyddsmask med P3-filter Betyg Pris Butik
Halvmask P3 asbestskydd 10-pack

fem stjärnor
 
 
Filtrerande halvmask 3M 9332F FFP3 – 10-Pack +
Gratis Smittstopp Spray
ca 1240:- TILL BUTIK
Affinity Plus FR-V FFP3D - Halvmask - 15-Pack +<br />
Gratis Smittstopp Spray fem stjärnor
 
 
Affinity Plus FR-V FFP3D – Halvmask – 15-Pack +
Gratis Smittstopp Spray
ca 1785:- TILL BUTIK
Filtrerande halvmask 3M 9332F FFP3 fyra stjärnor
 
 
Filtrerande halvmask 3M 9332F FFP3
ca 149:- TILL BUTIK
Affinity Plus FR-V FFP3D - Halvmask fyra stjärnor
 
 
Affinity Plus FR-V FFP3D – Halvmask
ca 149:- TILL BUTIK

Får man utföra asbestsanering själv?

Du får sanera asbest själv. Tänk på att använda ett P3-filter (rekommenderas av Arbetsmiljöverket). Vanliga filter tar inte upp de små asbestpartiklarna som finns i dammet och som kan skada dina lungor. Det är bara vid yrkesmässig asbestsanering som entreprenören kan bli bötfälld (50000:-) för att  kringgå Arbetsmiljöverkets regelverk kring asbestsanering. Om man följer diskussioner i detta heta ämne, märker man att det finns två olika sätt att förhålla sig till amatörmässig asbestsanering. Innan du bestämmer dig själv för vilket av nedanstående läger du tillhör bör du läsa på ordentligt om risker (för dig själv och andra) och fungerande saneringsmetoder:

Folk som bagatelliserar risken av att sanera asbest:

”Köp en ansiktsmask (med riktiga filter) på Jula och vädra ordentligt när ni arbetar. Du gör detta en eller två gånger i livet – det dör du inte av!”

”Jag har pratat med Miljöförvaltningen i Stockholm, enheten för hälsoskydd. Handläggaren där bekräftar att hysterin kring detta är aningen överdriven.
Eternit har en väldigt låg halt av asbest. Likaså är det med den isolering som ibland används. För oss som gör detta en eller två gånger i livet är det fullt tillräckligt att göra det enkla: Använd en ordentlig ansiktsmask, sörj för god ventilation. Bryt inte sönder materialet mer än nödvändigt.”

”Statistiskt är sannolikheten *extremt* låg för att man skall drabbas av cancer baserat på det man får i sig även om det är teoretiskt möjligt att få cancer av bara en fiber.”

”Jag har själv arbetat ett par år i en eternitfabrik. Bevisligen lever jag fortfarande, eftersom ni kan läsa detta.

Folk som inte bagatelliserar risken av att sanera asbest:

” Med risk för att bli tjatig vill jag inte rekommendera någon att sanera hemma om man inte är fullt medveten om vad man gör. De som jobbar yrkesmässigt med sanering genomgår utbildning innan de får börja. För information så påstås det att vatten inte räcker för att ta bort allt damm. P.g.a. ytspänningen väter vatten inte de mikroskopiska fibrerna.”

”Det är oansvarigt att påstå att det är ofarligt att komma i kontakt med asbest någon gång då och då. Det finns inga undre gränsvärden. En felaktig rivning kan sprida damm i onödan i hela huset. De minsta (och farligaste) fibrerna hänger kvar i luften under flera dagar.
Det förekommer att hantverkare vägrar jobba där villaägaren rivit asbest själv.
Man kan göra på två sätt: antingen kapsla in för att förhindra läckage från eventuella skador i isoleringen och då också varningsmärka eller vid behov sanera, men på rätt sätt (av utbildade personer).”


Hur sker en yrkesmässig asbestsanering?

En professionell asbestsanering inleds med att området spärras av och säkerhetsslussar sätts upp. Ett undertryck hindrar asbestfibrerna från att ta sig ut i andra lokaler. De som utför asbestsanering använder speciella skyddskläder och masker med s.k. P3-filter. Om dammsugare används har även denna ett speciellt filter. I en vanlig dammsugare skulle de små asbestfibrerna bara passera filtret och sedan komma ut i lokalen igen. Ta gärna en titt på filmen här på sidan för att se hur en asbestsanering går till.

 

Vad ska jag tänka på om jag ska sanera själv?

  • Känner du dig säker på vad du gör och vilka risker det kan innebära för dig själv och din omgivning? Om inte: läs på/hör dig för eller kontakta en ackrediterad asbestsanerare.
  • Använd mask med P3-filter.
  • Använd saneringsoverall med huva.
  • Använd tätslutande handskar et.c.
  • Ha god ventilation. Undvik helst att sanera inomhus. Tänk på att de små asbestfibrerna kan vara kvar i luften länge och sprida sig via kläder m.m. till andra delar av huset.
  • Grannar ska inte utsättas för asbestdamm. Vattna materialet vid behov för att minska damning.
  • Eternitplattor: Plocka ner dem försiktigt och undvik att bryta dem så att det dammar.
  • Rör: Ett rörmockarknep är att använda dyngsura handdukar att torka bort asbesten med. Låter som ett knep som kräver många handdukar om ni frågar mig… (det går ju knappast att använda dem efteråt)
  • Frakt: Packa material i täta plastsäckar och märk säckarna ”ASBEST”. Hör med din lokala återvinningscentral om det går bra att lämna hos dem.

 

 

Comments on this entry are closed.