linje.gif (908 bytes)

Alkohol och kroppen

linje.gif (908 bytes)
  Till Aktiva Länkens startsida
  Till startsida
  

 

Olika delar och organ av kroppen tar varierande skador av alkohol.

HJÄRNAN:

Lillhjärnan är mycket känslig för alkohol, den kontrollerar bland annat balanssinnet. Under berusning får man därför svårt att hålla balansen och samordna muskelrörelser. Vid långvarigt drickande och vid missbruk kan det bli bestående skador.

Alkohol kan orsaka minnesluckor. När en person inte minns vad han eller hon gjort, eller vad som hänt under kortare perioder har en minneslucka uppstått.

Det finns olika typer av minnesluckor, "greyout" innebär suddiga eller oklara minnesbilder under kortare perioder, någon timma eller timmar.

En ännu allvarligare typ av minnesluckor är en "blackout" som ofta kan uppträda hos de som druckit under lång tid. En blackout innebär att man helt saknar minnen under en tidsperiod upp till fyrtioåtta timmar. Alla typer av minnesluckor är tydliga varningssignaler på en riskfylld överkonsumtion av alkohol.

Vid hög alkoholkonsumtion under många år uppstår ofta hjärnskador. Först märks det på att närminnet försämras, en speciell typ av demens (nedgång av intellektuella funktioner samt personlighetsförändringar. Delvis på grund av diffus hjärnskada.) drabbar missbrukaren, alkoholdemens leder bland annat till sämre minne totalt. Ett annat tillstånd som kan uppstå är "delirium tremens". Den som drabbas får kraftiga och mycket skrämmande hallucinationer, vilket i många fall kan sluta med döden. Ett annat livshotande symtom är epileptiska krampanfall som ofta kräver medicinsk behandling.

 

LEVERN.

Levern är det organ i kroppen som förbränner alkohol, och har till uppgift att göra kroppen fri från alkohol. Det tar över två timmar för levern att göra sig av med en burk starköl. Har man fått i sig en flaska vin, får levern arbeta boråt åtta –tolv timmar.

Dricker man i ett par dagar börjar levern bli svullen och öm, dess celler skadas och den fungerar sämre. Vid långt och kraftigt drickande omvandlas levercellerna till fettceller, vilket får till följd att funktionen hos levern försämras. Fortsätter den höga alkoholkonsumtionen förlorar levern allt mer sin funktion och den livshotande sjukdomen skrumplever utvecklas.

Var tionde 20-åring som rycker in i militärtjänst har druckit sig till en leverskada. Generellt drabbas kvinnor tidigare av leverskada än män.

 

BUKSPOTTKÖRTELN.

Inflammation i bukspottkörteln är en mycket smärtsam sjukdom, den drabbar nästan bara alkoholmissbrukare. Sjukdomen kräver ofta intensivvård. . Dödligheten är vid akuta attacker ca; 10 procent.

 

HALS OCH STRUPE.

Ett vanligt symptom när man dricker alkohol är "sura uppstötningar" eller "halsbränna". Om detta pågår under längre tid kommer den vanliga matstrupeslemhinnan att ersättas av magslemhinna vilket medför en kraftig ökad risk för cancer i matstrupen.

Missbrukare kan få " kraftiga åderbråk i halsen som bildats på grund av att blodet tvingas hitta nya vägar, då blodflödet genom levern försämrats. Brister åderbråken uppstår livshotande "störtblödningar".

 

ALKOHOL OCH GRAVIDITET.

Om mamman dricker alkohol under graviditeten går alkoholen raka vägen till fostret. Moderkakan som skall skydda och försörja fostret, saknar förmåga att bryta ner alkohol. Fostret har en mycket liten lever som nästan helt saknar förmåga att bryta ner alkohol. Fostret blir därför mycket berusat i mycket större grad än mamman.

Tre veckor efter befruktningen börjar hjärnan att utvecklas. Nervceller nybildas och kopplas till varandra på ett mycket välorganiserat sätt. Om fostrets hjärna utsätts för alkohol avstannar nybildningen av hjärnceller och dessutom störs ordningen i hjärnan.

Dricker mamman under graviditeten kan därför ett barn födas med för liten hjärna som fungerar mindre effektivt. Dessutom finns det stor risk att fostret inte klarar sig, med missfall som följd.

Det finns ingen säker lägsta gräns för att undvika skador på fostret. Varför blivande mammor gör klokt i att avstå helt från alkohol redan när de försöker att bli med barn.

 

KÖNSHORMON.

För kvinnor har man märkt en ökad halt av könshormonet testosteron när de dricker alkohol, vilket ökar sexlusten. Alkohol kan också ge en känsla av upprymdhet och i små mängder skapa en upphetsning som kan stimulerar sexualdriften för både män och kvinnor.

För män kan alkoholkonsumtion leda till problem med potensen. De får svårare att få erektion (stånd). Det beror på att nervsystemet avtrubbas av alkohol. För män som missbrukar alkohol länge kan impotensen bli bestående.

 

ÖVRIGA ORGAN.

Hjärtat ansträngs av alkohol. Mycket och hårt drickande kan medföra rytmrubbningar. Vid hög konsumtion kan hjärtförstoring uppkomma, med symtom som hjärtsvikt, andnöd och kraftigt svullna ben.

Nervskador är vanliga i samband med alkohol. Nerverna, framförallt i händer och fötter, skadas av långt och kraftigt alkoholmissbruk. Det kan ge smärtor som nästan alltid ger känselbortfall och förlamningssymtom.

Hjärnan
Levern
Bukspottkörtel
Hals och strupe
Graviditet
Könshormon
Övriga organ

 

Tillbaka