Sveriges
alkoholhistoria från hednisk tid till nutid Sveriges
alkohol historia är gammal och sträcker sig bakåt till den hedniska
tiden, då man trodde att guden kom ner till människan under ruset. Det
man drack på denna tid var mest mjöd och öl vilket blev tidens
folkdryck Brännvinet kom till Sverige under senare hälften av
1400-talet, men det var dyrt och betraktades som en lyxvara då det framställdes
av importerat vin . Perioden mellan 1500 och 1800 har kallats "det
stora nordiska ruset". Brännvinet tillskrevs en rad positiva
egenskaper och man trodde att brännvinet var universalmedlet mot
allehanda sjukdomar och krämpor. Ökat
fylleri Reglering Husbehovsbränning
förbjöds 1860 och nykterhetsrörelserna växte sig allt starkare och
blev inflytelserika. Nykterhetsidealen började nu också göra sig gällande
inom arbetarrörelsen, den liberala rörelsen, väckelserörelsen, och
alkoholkonsumtionen minskade successivt som en följd av detta. Brattsystemet 1.
All tillverkning och försäljning av alkoholhaltiga drycker skulle ske
inom ramen
för statsmonopol. Det
är förmodligen denna sista punkt som främst förknippas med motboken.
Inköpsregistrering inleddes i syfte att hindra alkoholmissbrukare att
komma över sprit och tilldelningen bedömdes därför individuellt. Olika
tilldelningar beviljades utifrån om den som ville ha motbok var gift
eller ogift, man eller kvinna, över eller under 30 år, var känd för skötsamhet
eller inte, hade betalt sin skatt eller inte osv. Vid upprepade fyllerier
beviljades ingen motbok. Den högsta månadsransonen för män över 30 år
var fyra liter sprit. Gifta kvinnor fick som regel ingen motbok, ogifta
kvinnor kunde däremot få en mindre ranson, 1-2 flaskor i kvartalet. Även
vin kom på motbok men utan att kvantiteten begränsades. Extra
tilldelning kunde ske vid högtidliga tillfällen. Folkomröstning |