Surdeg på vetemjöl eller rågmjöl




Ingredienser:
Vatten
Vetemjöl eller rågmjöl
Honung


Tillagning:
Dag 1 morgon
Blanda 2 dl vetemjöl och 1,2 dl vattnet, rör om. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur.

Dag 1 kväll
"Mata" surdegen med 0,6 dl vatten och 1 dl mjöl, rör om och täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur.

Dag 2 morgon
"Mata" surdegen med 0,6 dl vatten och 1 dl mjöl, rör om och täck med plastfolie. Om den ingen kommit igång kan du tillsätta en dryg tsk honung (det gjorde jag). Låt stå i rumstemperatur. Om den kommit igång, kan du ställa in den i kylen redan nu.

Dag 3 morgon
"Mata" surdegen med 0,6 dl vatten och 1 dl mjöl, rör om och täck med plastfolie och ställ i kylen.

Dag 4
Nu ska surdegen vara redo för att användas. Om du vill spara den förvarar du den i kyl och "matar" den några gånger i veckan.

Obs! konsitensen på surdegen ska vara trögflytande, så anpassa mängden mjöl - viktigast är rätt konsitens.


Övrigt: Om du vill göra av rågmjöl ska det vara fint rågmjöl.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0